WiFi Display

Snart kan du sende skjermbildet via trådløst nettverk - direkte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stadig flere av oss sjonglerer med mange forskjellige apparater samtidig, og vi omgås folk som gjør det samme. Vi utveksler stadig mer informasjon, deler mer eller mindre seriøse bilder og videoer enten vi sitter i møte, på kafé eller i stua.

Slik utveksling skjer som regel ved å sende filer til hverandre via trådløst eller kablet nett, eller til nød via mobilnettet. Det tar tid og krever løsninger som gjerne går både via opp- og nedlastninger. Ser du en bilde du vil dele må du først lagre det som fil, så sende fila som vedlegg i en epost, eller laste opp bildet til en tjeneste og sende en melding om hvor mottakeren kan finne den.

Her er det ikke snakk om å gå over bekken for å levere vann, heller å la dataene reise jorda rundt for å dele et bilde til noen som sitter noen meter unna.

Du kan jo koble en kabel fra en mobil til en TV, men omvendt går det dårlig. Det finnes trådløse USB-løsninger som fungerer som skjermtilkobling for PC-er, men det er heller ikke mulig å bruke mellom mobiler, nettbrett og TV.

Ny standard gjør det enkelt

Trådløst nett, også kalt WLAN og WiFi (som er en allianse av produsenter som sertifiserer produkter som skal virke sammen) er fundamentet for den nye standarden. Den bygger på WiFi Direct, som er en forenklet utgave av kommunikasjon mellom to trådløse enheter. Vanligvis må man innom en ruter, taste inn passord og komme på nett, men denne løsningen er en variant av WPS (Wireless Protected Setup) som vi finner på rutere og trådløse klienter.

Skal du koble til noe med WPS trykker du på WPS-knappen på ruteren, og innen et par minutter må du også trykke på klienten som skal kobles til nettverket. Så snakker de med hverandre og du kommer på nett.

Med WiFi Direct blir det enda enklere, siden du slipper å gå via noen ruter. Det etableres direkte forbindelse mellom enhetene, du må enten trykke en knapp eller taste inn en kode for å etablere forbindelse mellom for eksempel en mobil og en TV som selvfølgelig også må ha trådløst nett og støtte WiFi Direct. Det vil også komme egne WiFi Display-"dongler" som du setter rett i en HDMI-kontakt på TV-en

I disse enhetene vil automatisk gjenkjenne hverandre når de kommer nær hverandre, ikke ulikt Bluetooth-enheter. Derfra er det bare å bekrefte at du vil at apparatene skal snakke sammen.

image: WiFi Display


WiFi Display

Denne funksjonen som bruker WiFi Direct er laget for å ganske enkelt overføre skjermbildet, den gjør det samme som en kabel ville ha gjort. Og vi snakker ikke bare om et statisk bilde, men video i full HD oppløsning.

Dermed kan du spille av en video som ligger på eller streames fra for eksempel en Android-telefon til en stor flat-TV.

Det brukes enten 5 GHz båndet som har flere kanaler og færre brukere, eller det mer utbredte 2,4 GHz båndet som har mye trafikk.

5 GHz har også mindre rekkevidde, og naboer vil derfor i mindre grad forstyrre hverandre når de bruker slike løsninger.

Når kommer dette?

Brikkeprodusenten Qualcomm har teknologien klar, og brikker vil bli distribuert til produsentene i løpet av første halvår i 2012.

I løpet av annet kvartal i 2012 vil standarden og løsningene bli endelig sertifisert, produktene vil deretter dukke opp etter hvert.

Både Android ICE og Windows 7 og 8 vil bli støttet.