<B>BRENNHETT:</B> WhoCrashed kan bidra til å finne ut hvorfor maskinen din krasja - og hvem som var synderen.
BRENNHETT: WhoCrashed kan bidra til å finne ut hvorfor maskinen din krasja - og hvem som var synderen.Vis mer

WhoCrashed gir noen skylda

Når Windows krasjer, faller verden sammen. Med dette programmet klarer du forhåpentligvis finne den skyldige.

Få ting er mer frustrerende enn et operativsystem som tar kvelden i det du legger siste hånd på, tja, en takketale for nobelprisen. På toppen av det hele blir du ofte sittende å famle i blinde når du skal forsøke å finne ut nøyaktig hvorfor Windows krasjet.

Med gratisprogrammet WhoCrashed kan du forhåpentligvis finne fram til syndebukken uten å involvere for mange PC-kyndige medlemmer fra slektstreet.

Ny utgave

Programmet er ikke nytt, men er nå ute i versjon 2.0, som blant annet bringer med seg Windows 7-kompatibilitet.

WhoCrashed kan naturlivis fortsatt brukes på eldre Windows-versjoners, som Vista og XP.

Hvis du opplever at maskinen fryser eller henger, eller plutselig foretar omstart uten at du har bedt om det, skal du simpelthen kjøre programmet i etterkant av havariet.

Programmet vil nå analysere ulike drivere og såkalte kjernemoduler for å lokalisere årsaken til krasjet, som, ifølge utvikleren, sjelden skyldes problemer med PCen eller med noe av tilleggsutstyret, men derimot med programvaren.

Kjernen av problemet

Problemene med plutselig omstart skyldes, igjen ifølge utvikleren, ofte problemer med kjernemodulene, og da får du ikke opp det berømte blue screen-skjermbildet. Selv om skjermen for de fleste ser ut som meningsløst vrøvl diktet opp av Microsoft for å framstå som overmennesker, ligger det viktig informasjon og venter for de som kan språket.

EKSEMPEL: Slik kan en feilrapport se ut.
EKSEMPEL: Slik kan en feilrapport se ut. Vis mer

(Artikkelen fortsetter under bildet!)

WhoCrashed lover å gjøre feilsøkingsprosessen litt mer alment tilgjengelig, slik at du slipper å lære deg dette språket. Den vil altså også forsøke å gi brukeren en diagnose selv i tilfeller hvor blåskjermen ikke dukker opp.

Her er programmet

Med et lettfattelig språk vil WhoCrashed gi filnavnet til driveren, og dessuten komme med forslag til hva du bør gjøre for å få reparert feilen.

Har maskinen krasjet flere ganger i det siste, vil analysen listes opp etter dato, slik at du lett kan se om det er samme feilen som går igjen ved hvert krasj, eller om det veksler fra gang til gang.

WhoCrashed laster du ned gratis her.