Western Digital WD600

Vi har hatt gleden av å teste en av den nyeste diskene til Western Digital. Denne 60 GB-disken har plater med den høyeste datatettheten hittil, og har en ytelse som gjorde det nødvendig å ruste opp vår test-PC.

Som vi har nevnt mange ganger i våre tester av moderne harddisker, så er det et tett og dynamisk forhold mellom prosessor, minne, busser og disker. Derfor vil alle disse elementene spille inn under testing.

LES OGSÅ:

Et parameter som etter hvert begynte å nå dramatiske høyder, gikk i taket under testingen av den nye disken fra Western Digital. Vi snakker om CPU-forbruket under kombinert-testen, som skriver og leser flere filer på disken samtidig.

Ny prosessor

Vi målte CPU-forbruket til hele 98 prosent, noe som innebærer at disken klarer mer enn prosessoren. Derfor var vi nødt til å ruste opp testPCen med en ny prosessor for å måle hva disken var god for.

Vi installerte en 850 MHz Pentium III, siden dette er den nest høyeste hastigheten vårt gamle Asus P2B-LS BX-baserte hovedkort takler. Selv om Pentium III på 1 GHz muligens kjører på dette kortet, koster den uforholdsmessig mye mer i forhold til forskjellen i ytelse. Derfor gikk vi for 850 MHz.

Samtidig installerte vi et Promise Ultra ATA/100 i PCen, slik at heller ikke den gamle ATA/33-bussen skulle begrense diskytelsen.

For å sjekke gevinsten testet vi denne disken i tre omganger:

Med 400 MHz Celeron og den innebygde ATA-33-kontrolleren:

Western Digital WD600

Med 850 MHz Pentium III og den innebygde ATA-33-kontrolleren sammenlignet med Promise ATA100:

Artikkelen fortsetter under annonsen

Western Digital WD600

Tallene viser tydelig at både prosessoren og kontrolleren spiller en stor rolle for ytelsen.

Spesielt er dette merkbart på kombinerttesten, hvor PCen jobber på sitt mest intense. Her skal det bygges opp bufre både for skriving og lesing, slik at ikke disken skal behøve å vente på data. En rask disk på en rask buss kan gi prosessoren svært høy belastning. En treg disk på en treg buss klarer ikke ta unna så mye data, og prosessoren blir dermed arbeidsledig en stor del av tiden.

Topp ytelse

Disken har svært høy datatetthet, som vi har skrevt om tidligere i denne artikkelen. Den roterer med 5400 RPM og har et hurtigbuffer på 2 MB. Aksesstiden er faktisk litt lavere enn den oppgitte 9,5 ms, vi målte den til 9 ms.

Disken er svært rask, det er det ingen tvil om. Men på den gamle konfigurasjonen av testPCen holder den ikke helt opp mot vår testvinner IBM Deskstar 75GXP.

Med den nye konfigurasjonen er derimot skriveytelsen dramatisk mye raskere, mens leseytelsen ligger så vidt under.

Det største utslaget ser vi på kombinasjonstesten, hvor tallene er like dramatisk mye høyere.

Leverandør er EET og gateprisen vil ligge rundt 2500.- kroner inkl mva.

Nye tester

Vi vil i dagene som kommer også teste vår gamle testvinner fra IBM med den oppdaterte test-PCen. Vi har også flere nye disker fra Seagate, deriblant to raske SCSI-disker, som vil bli testet i begynnelsen av neste uke.

Quantum har også nye, raske disker som står for tur, så det skjer mye spennende på disk-fronten for tiden.

Vi vil også omorganisere vår test av harddisker i løpet av kort tid, slik at den er mer oversiktlig og inneholder relevante produkter med oppdaterte priser og spesifikasjoner. Samtidig vil vi beholde tilgjengeligheten på de gamle testene, for sammenligningens skyld.