Foto: Produsenten
Foto: ProdusentenVis mer

Western Digital VelociRaptor 1 TB

Det er fremdeles noen områder hvor harddisken kan måle seg med SSD.

Grunnen til den utrolige forbedringen man får ved å installere SSD som systemdisk, er at ytelsen ved hyppig skriving av små filer er så enorm. Men det er et annet område hvor forskjellen ikke er like stor, selv om det er disse tallene SSD-produsentene ofte bruker i markedsføringen - vi snakker om sekvensiell skriving og lesing.

Skal du skrive og lese mange store filer, typisk video, bilder og lyd, trenger du god sekvensiell ytelse. Men dette er sjelden noe som inngår i vanlig databruk. De som produserer og leverer slike filer har derimot bruk for lagringsmedier som både har slik ytelse og samtidig har stor kapasitet - og en pris som kan forsvares.

Les også: Smartere enn ekstern harddisk

VelociRaptor 1 TB

 Foto: Produsenten
Foto: Produsenten Vis mer


Western Digital har hatt sin Raptor-serie i en årrekke, dette er harddisker som roterer med 10 000 omdreininger, det vanlige er 5400 eller 7200. Før SSD kom var dette diskene som entusiastene brukte til systemdisker, på grunn av raskere aksesstid som følger av høyere rotasjonshastighet.

Med høyere datatetthet blir også den sekvensielle ytelsen høyere, og den nyeste serien har kapasitet på 250, 500 og 1000 MB (1TB).

Selve disken er i 2,5-tommers format, men den kommer fastmontert i en stor kjøleribbe som er i 3,5-tommers format. Denne løsningen har Western Digital brukt siden 300GB utgaven som vi testet i november 2008

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tilkoblingen er SATA 6 Gb/sek og den har 64 MB hurtigminne.

Hvor rask er den?

På SSD sin hjemmebane har den ikke sjangs. Småskriving med 4KB blokker, typisk for systemdisk, er 21x ganger langsommere enn SSD.

Men på sekvensiell skriving og lesing klarer den godt over 200 MB/sekund, og det er absolutt tilfredsstillende. Mange SSD-er har ikke så mye mer å by på her. Og sammenligner vi med andre harddisker er det ingen som klarer over 150 MB/sekund.

Prisen i Norge er omtrent 2400 kroner for 1 TB-utgaven, og den er på vei ut i butikkene i skrivende stund. Det er omtrent det du må betale for mange SSD-er med bare 1/4 så stor kapasitet. Men fortsatt er det langt dyrere enn harddisker med mer moderate hastigheter.

Les også: Ny rekord for portabel harddisk