Western Digital Protégé 20 GB

Western Digital utnytter sine 20GB plater på mange måter. Vi har testet en rimelig variant basert på en eneste plate.

Western Digital Protégé 20 GB

Denne disken, som er den største modellen i den nye Protégé-serien, bruker samme teknologien som den forrige Western Digital-disken vi testet. Det innebærer i korte trekk å bruke plater med den høyeste lagringstettheten som er i produksjon i dag, kombinert med ATA-100 grensesnitt. Dette gir i utgangspunktet en rask løsning, og ved å sette hastigheten ned til 5400 RPM får vi en enda lavere pris og ytterligere redusert støy.

LES OGSÅ:

Det var teorien - hvordan virker det i praksis?

Solide data

Kapasiteten på denne disken er oppgitt til 20 GB, men etter formattering står kapasiteten oppgitt til 18,6 GB. Vi oppgir selv størrelsen i MB og da får vi tallet 19 083. Først når vi regner i bytes kommer vi opp i 20 010 500 096 og passerer det magiske 20-tallet. Dette skyldes at harddiskprodusentene forlater binærverdenen og hopper over til desimalsystemet, for å få høyere tall.

Men ytelsen er det ikke noe å si på. Denne disken ligger ikke langt bak sin storebror, verken på lesing eller skriving.

Tallene er faktisk bedre enn det man skulle tro, selv når man tar lavere rotasjonshastigheten i betraktning. Målingene er faktisk så nær at det i svært mange praktiske sammenhenger vil være knapt merkbart.

Lesehastigheten var faktisk høyere, den målte vi til 23 957 KB/sekund mot Caviar'ens 22 268 KB/sekund. Skrivehastigheten kom derimot "bare" opp i 9 661 KB/sekund mot 11 520 KB/sekund for Caviar.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kombinasjonstesten klarte den også bra, med 16 345 KB/sekund på lesing og 5186 KB/sekund på skriving. Her var også vår test-PC en begrensning, siden CPU-forbruket var på hele 97,68 %.

Kommer i Xbox

Denne disken vil også være å finne som standard utrutning i Microsoft sin nye spillemaskin Xbox. Det er inngått en avtale om levering over en toårsperiode fra midten av 2001 til 2003.

Konklusjon

Disken er rask, stillegående og har bra kapasitet og ytelse. Den er ikke den aller billigste 20GB-disken, men forholdet mellom pris/ytelse er svært bra.

Vi vil derfor ikke nøle med å anbefale denne disken både som hoveddisk i en ny PC til generelt bruk, eller som tilleggsdisk for lagring av middels store datamengder, også for kraftige PCer.