Foto: Bjørn Eirik Loftås
Foto: Bjørn Eirik LoftåsVis mer

Western Digital klar med 2,5 og 3 TB harddisker

Har fikset 2 TB-barrieren slik at diskene kan brukes på eldre PC-er, men slett ikke for alle.

Nettstedet Techradar.com melder om at Western Digital er klar med to nye harddisker i Green-serien, som i praksis blir de to aller største på markedet, med kapasiteter på 2,5 og 3 TB.

Barriere i dagens PC-er

Det har lenge vært spekulasjoner om hva som ville skje med lansering av større harddisker enn 2,1 TB (2.100 gigabytes). På grunn av begrensninger i nær sagt alle BIOS-er på dagens PC-er, samt begrensninger i operativsystemene, har dette vært en stor utfordring for harddiskprodusentene. Dette kan du lese mer om i denne artikkelen.

Men nå har altså Western Digital funnet en måte å omgå begrensningene i BIOS-en, slik at de nye diskene kan brukes på eldre PC-er uten såkalt UEFI-støtte. Løsningen innebærer at man installerer et eget kontrollerkort i en ledig PCIe-kortplass i PC-en, og kobler SATA-kabelen fra disken til dette kortet i stedet for direkte på hovedkortet. Kontrollerkortet følger med de nye WD-diskene.

Les også: Nå er lagring ekstremt billig

XP? Glem det!

Brukere av Windows XP må imidlertid se langt etter støtte - og det er slett ikke sikkert det aldrende operativsystemet noen gang vil få støtte for harddisker større enn 2 TB. Løsningen fra Western Digital krever Windows Vista eller Win7, men også nyere Mac-er skal kunne bruke diskene, ifølge Techradar.com.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men for å kunne bruke den som oppstartsdisk kreves imidlertid 64-bits versjon av Windows 7 (eller MacOS) OG full UEFI-støtte på hovedkortet. Det er ventet at dette slik støtte blir vanlig på nye hovedkort fra og med 1. kvartal 2011. Da vil det imidlertid bli en stund til neste gang et lignende problem vil oppstå, UEFI støtter i teorien disker på inntil 18 exabytes, eller rundt 1 milliard gigabytes...

Klare umiddelbart

Diskene er på vei til markedet, men i Norge ser det ut til at vi må vente litt. DinSide Data har vært i kontakt med nettbutikkene Komplett.no, Netshop.no og Multicom.no, men ingen av disse vet ennå når produktene blir å finne i hyllene.

Veiledende pris i England for 3 TB-utgaven vil ligge på £195, eller rundt 1800 kroner. Vi kommer tilbake til saken når vi har norske priser og datoer.

OPPDATERT: Fra Western Digital får DinSide Data sent tirsdag kveld opplyst at diskene vil være i norske butikker innen 14 dager.

Også Seagate er ventet å ha klare 3 TB-disker i løpet av 4. kvartal i år.