Western Digital Caviar WD400

Dette er den nyeste serien disker fra Western Digital, beregnet på krevende brukere. Spesifikasjonene er svært gode, så vi var spente på hva den ville oppnå på vår testbenk.

Western Digital Caviar WD400

Disken har bare to plater, på 20 GB hver, som roterer med 7200 RPM (rotasjoner pr minutt). Dette gir mange gode egenskaper, i tillegg til rask sekvensiell lesing og skriving. Den bevegelige massen blir liten, som reduserer kravet til motoren og lagringen, og senker både temperaturen og ikke minst støyen. Eldre 7200 RPM-disker er beryktet for høy varmeutvikling og sjenerende støy, gjerne i form av en høy pipetone.

LES OGSÅ:

Rask og stille

Denne disken var svært stillegående, både prosessorviften og vår drøyt ett år gamle 5400 RPM Maxtor i samme kabinettet, overdøvet den fullstendig.

WD oppgir målinger fra 31 dBA uten hodeaktivitet, og 41 dBA ved 26 søk pr sekund. Dette er svært gode data, som vi ikke har hatt muligheten til å kontrollsjekke. Inntrykket er uansett svært positivt mht støy, og ikke minst fraværet av pipetone - den lyden som lages er bredspektret.

Både skrive og lesehastigheten er høy. Den kommer på en fjerdeplass når det gjelder skriving, men oppnår bare en 10-plass på lesing. Her er det viktig å merke seg at forskjellen mellom de 10 beste ikke er dramatisk, særlig ikke i praktisk bruk.

Forbruket av prosessorkraft under skriving var relativt høyt, hele 35,6 %.

Den testen hvor disken utmerket seg spesielt var i kombinasjonstesten. Her klarte den å skrive hele 18472 KB/sekund, mens den leste på 5851 KB/sekund.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er klart foran de andre diskene i testen, hvor den hittil raskeste bare oppnådde henholdsvis 13468 og 4371 KB/sekund.

Fungerer best med rask prosessor

Et lite problem var at disken tappet PCen for prosessorkraft under kombinasjonstesten, med hele 97,63 % belastning. Nå skal det bemerkes at prosessoren i vår testmaskin ikke er spesielt rask lenger, en Celeron 400 MHz. Vi velger likevel å beholde denne litt lenger, for sammenligningens skyld.

Med en raskere prosessor hadde WD400 klart å yte enda mer i kombinasjonstesten.

Selv om denne disken bruker ATA-100 grensesnitt, er ikke ytelsen i nærheten av hva dette grensesnittet kan håndtere i teorien. Da må vi nok doble både tetthet og ytelse enda en gang før vi nærmer oss taket.

Konklusjon

Ønsker du en stillegående disk med høy ytelse til en svært akseptabel pris, og i tillegg har en rask prosessor, da er denne disken et godt valg.

Disken leveres også i utgaver med mindre kapasitet.

Norsk distributør er EET