Western Digital Caviar 45 GB

Den viktigste egenskapen hos de nye harddiskene som lanseres nå, er at de får en stadig tettere pakking av data. Dette slår to fluer i en smekk og gir større kapasitet og raskere lesing og skriving.

Western Digital Caviar 45 GB
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

45 Gigabyte i en liten 3,5-tommers disk er imponerende. For oss som har holdt på med datautstyr i noen tiår er det nesten utrolig. Hastighetene, som kommer som et resultat av dette, er ikke mindre imponerende. At det er mulig å skrive 14 Megabyte og lese 24 Megabyte pr sekund er interessant. Særlig når vi tenker tilbake på den første disken på 10 MB som vi hadde i vår gamle IBM PC tidlig på 80-tallet. Lagringskapasiteten var altså fem ganger større enn bufferminnet på dagens disker...

LES OGSÅ:

Moderne teknikk

I tillegg til den høye lagringstettheten, som er på hele 15,3 GB pr plate, har den nye Caviar-serien bufferminne på hele 2 Mbyte og Western Digital oppgir en aksesstid på 9,5 ms. Dette er så vidt i underkant av det disken oppnådde i våre målinger.

Grensesnittet er Ultra ATA/66, som nå er blitt standard. Til høsten vil ATA/100 overta, når nye brikkesett og prosessorer lanseres.

Det vil også komme spesielt støysvake disker i denne serien, men leveringstiden er ikke oppgitt.

Sikkerhet

Western digital har også implementert Data Lifegard, som de kaller hele settet av løsninger som overvåker disken for å unngå at data går tapt. Her inngår feilkorrigeringsteknikker, S.M.A.R.T. og innebygde verktøy som kontinuerlig sjekker at det ikke lagres data der hvor det kan oppstå ustabile områder av lagringsflatene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I toppsjiktet

Den høye tettheten gjør at denne nye disken fra Western Digital legger seg høyt opp på listen blant diskene vi har testet. Skrivehastigheten ligger på annen plass, bak denne diskens forgjenger fra Western Digital. Lesehastigheten plasserer disken på en femteplass, etter Maxtor og Quantum sine siste modeller.

Konklusjon

Dette er enda en kvalitetsdisk fra Western Digital. Den klarer likevel ikke å overgå de nye 7200 RPM diskene fra konkurrentene, som også bruker høy lagringstetthet på platene. Da må vi nok vente på nye modeller i Western Digital Expert-serien, med samme lagringstetthet og 7200 RPM.

Men størrelsen og ytelsen er uansett formidabel. Listeprisen ved lansering er såvidt litt høyere enn hva konkurrerende leverandører har signalisert på sine kommende produkter i samme størrelsesklasse. Men dette vil jevne seg ut i salgskanalene etter hvert som de kommer på markedet.

Vi gjentar derfor vår stående oppfordring om å sjekk flere steder før du handler, for å finne den kombinasjonen av pris, service og leveringstid som passer deg.