Webkamera som overvåkingskamera

Med dette programmet kan du lage et lokalt overvåkingskamera av webkameraet ditt. Gratis er det også!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med et webkamera blir det enda litt mer personlig å prate sammen på nettet, og du kan i tillegg bruke det til å spille inn små filmsnutter eller ta stillbilder. Enkelte av de dyrere modellene kommer med god programvare, mens de billigste ofte kan komme uten hverken manual eller driver.

Men det stopper ikke her. Har du gått til anskaffelse av et webkamera, kan du faktisk bruke det som et overvåkingskamera også, og det skal vi ta en titt på i denne artikkelen. Det er mulig ditt kamera kom med programvare som er tilstrekkelig til dette, men for andre som ikke har så fin programvare, finnes det gratisløsninger.

En av disse er Dorgem. Dette ligger hos SourceForge og er dermed et åpent kildekodeprosjekt der alle kan bidra til å utvikle videre. Programmet er kun tilgjengelig for Windows-plattformen og krever at du har et Video for Windows-kompatibelt webkamera; noe de aller fleste kameraer er.

Er du interessert i å kjøpe et webkamera, kan du ta en titt på samlesiden for webkameratestene våre.

Webkamera som overvåkingskamera


Last ned og still inn kameraet

Vi begynner selvsagt med å laste ned Dorgem. Etter innstallasjonen starter vi opp og blir presentert med hovedmenyen, der vi kan velge hvilket webkamera som skal brukes (sannsynligvis bare ett valg). For å ta en forhåndstitt kan du bruke preview-knappen og kontrollere at alt fungerer som det skal. Du kan også bruke "source"-knappen for å justere lysstyrke, kontrast etc.

Når du har gjort bildeinnstillingene, må du også aktivere bevegelsesgjenkjenning. Det vi vil, er at kameraet skal overvåke et område. Hvis det registrerer bevegelse, skal det begynne å knipse bilder. Trykk på options-knappen for å aktivere bevegelsesgjenkjenning (se bildet under).

Webkamera som overvåkingskamera


Så må du definere hva du ønsker å gjøre når kameraet oppdager bevegelse. Dette finner du under knappen "store settings" på hovedmenyen. Her kan du legge til flere måter å lagre bildene på; logisk nok ved å trykke "add". Her kan du velge enten å lagre på fil, laste opp via FTP eller HTTP eller sende bildet til et eksternt program. Vi prøver med vanlig fillagring videre i artikkelen.

Webkamera som overvåkingskamera


På siden for å lagre på fil angir du et beskrivende navn for kameraet, hvor ofte det skal ta bilde når det registrerer bevegelse og hvor du skal lagre filene. Hvis du kun skriver inn et filnavn, vil bildet bli overskrevet hver gang, så et tips er å bruke %G%g et eller annet sted i filnavnet. &G setter inn datoen og %g setter inn time, minutt og sekund. Trykk OK så du kommer til hovedmenyen, så setter kameraet i gang med overvåkingen.

Webkamera som overvåkingskamera


Hvert x. sekund (avhengig av hva du definerte) lagres det nå et nytt bilde med tidsstempel i katalogen du anga.

Webkamera som overvåkingskamera


Som nevnt kan du også sette opp programmet til å laste opp bildet til en FTP-server dersom du heller vil ha tilgang til overvåkingskameraet fra andre steder enn hjemme på PCen (hvis noen stjeler PCen er det jo greit å ha overvåkingsbildene et annet sted enn på harddisken!).

Ekstratips

Webkamera som overvåkingskamera


Er du ekstra paranoid og har flere webkameraer koblet til, kan du også kjøre flere instanser av Dorgem ved å opprette en ny snarvei til programmet, høyreklikke på snarveien og legge til /c:kamera2 i kommandolinja slik vi har gjort på bildet til høyre.

Hvis du har lyst til å få epost med overvåkingsbilder, er det faktisk mulig med litt fikling. Har du en Gmail-konto kan du laste ned GMailDrive som gir deg en mapping mellom et virtuelt nettverksdrev og innboksen på Gmailen din. Lagrer du filene her, dukker de automagisk opp som innkommende eposter på Gmail.

Husk forresten å holde deg til Datatilsynets reglement om videoovervåking (pdf).

Til samlesiden for webkameraer