Webkamera på frifot

Det er ikke alle dingser som er like nyttige, men de kan ha sin verdi likevel. Et webkamera hører til denne kategorien, og når det i tillegg kan brukes på egen hånd, blir det enda mer interessant.

Logitech har nylig lansert to webkameraer som i tillegg kan brukes som vanlig digitalkamera. Vi har testet den minste utgaven – ClickSmart 310.

Kameraet

Dette er ingen tungvekter, det veier 140 gram. Betjeningen når det brukes som vanlig digitalkamera, gjøres med to knapper i tillegg til utløserknappen. Den ene knappen er av/på og velger funksjon, den andre velger mellom alternativer i hver funksjon.

Bildeformatene kan være enkeltbilde, en serie på 5 bilder med ett sekunds intervall, eller en liten video. Størrelsen på enkeltbilder kan settes til 352 x 288 eller 176 x 144 piksler, og kapasiteten blir henholdsvis 40 eller 160 bilder.

Kapasiteten ved opptak av video er på 15 sekunder (225 bilder).
Kameraet har bare fast minne, det er ikke noen form for kort eller

Hvis du bruker ClickSmart 310 som webkamera, styrer du kameraet helt og holdent fra PCen med programvaren som følger med.

Du kobler kameraet til PCen med en USB-kabel, og plasser kameraet i støtten som følger med. Alternativt kan du bruke et ordinært kamerastativ, det er standard gjenger i bunnen av kameraet.

Støtten er langt med solid og praktisk enn på tidligere modeller. Foten er passe tung, krybben til kameraet holder det på plass utenproblemer, og den sitter på et kuleledd som kan vris i alle retninger. Vi hadde ikke noen problemer med at vekten av kabelen trakk kameraet ut av posisjon.

Kameraet har fast fokus som strekker seg fra 40 cm til uendelig.

I bruk

Kameraet har bare en enkel søker, det har ikke noe display som viser bildet, det viser bare innstillingene. Kameraet er svært raskt i responsen, det er bare å klikke i vei, uten å måtte vente lenge mellom ”eksponeringene”.

Webkamera på frifot

Men siden det er så lett, er det vanskelig å holde det helt stødig. Vi fikk derfor lett uskarpe bilder når det ikke var noe å støtte kameraet på.

Fargegjengivelsen og detaljoppløsningen kan ikke sammenlignes med et godt digitalkamera, men her snakker vi også om en stor prisforskjell.

Bilde tatt med kameraet, ubehandlet.
Bilde tatt med kameraet, ubehandlet. Vis mer

Regn derfor ikke med å kunne fordype deg i detaljer og nyanser i bildene du tar med dette kameraet.

Overføring av bilder skjer automatisk når du kobler kameraet til USB-kabelen, og det tar ikke mange sekundene å overføre hele den faste, innebygde minnekapasiteten.

Som webkamera

Webkamera på frifot

Her kan du få vesentlig høyere oppløsning, opp til 640 x 480 piksler, og langt flere justeringsmuligheter av en rekke parametre.

Programvaren støtter både enkeltbilder, video og animasjoner hvor du tar ett og ett bilde som settes sammen til en film.

Du kan også legge ut bildene dine på Internett, på eksisterende nettsteder som samarbeider med Logitech. Alternativene er web-album med stillbilder, webkamera, eller levende video som sendes på et gitt tidspunkt.

Webkamera på frifot

Det er også mulighet for å bruke kameraet til en slags overvåkning, ved at det starter opptak automatisk når det registrerer bevegelse.

Konklusjon

Vi synes dette er en artig pakke, men vil nok først og fremst karakterisere det som et avansert leketøy.

Det er ikke noe konkurrerende alternativ verken til et godt digitalkamera eller et videokamera.
Men det er likevel moro!

Veiledende pris er 999 kroner inkl mva.

Andre webkameraer vi har testet:

Axis webkamera med innebygget server
Logitech QuickCam Pro
S-Cam 400M FireWire webkamera