Webkamera med muligheter

Logitech har også web-kameraer i sitt omfattende utvalg av tilleggsutstyr for PC. Vi har testet QuickCam Pro 3000, med godt resultat.

Et webkamera er på ingen måte noen erstatning verken for et "ekte" digitalkamera eller et DV-kamera (Digital Video). Det kan ikke konkurrere verken på kvalitet eller fleksibilitet.
Men Logitechs webkamera er i en helt annen prisklasse, og har mange artige bruksområder. I mange av disse er det bortkastet å bruke digitalkamera eller DV-kamera.

Kompakt og praktisk

Kameraet leveres med to forskjellige stativer
Kameraet leveres med to forskjellige stativer Vis mer

Selve kameraet er rundt, og litt større enn en golfball. Det følger med to forskjellige stativer, det ene er for montering på skjerm, et bord eller en annen flate, det andre stativet er for montering øverst på skjermen til en bærbar PC eller tilsvarende.

Her er webkameraet montert stødig og trygt på et ordinært kamerastativ
Her er webkameraet montert stødig og trygt på et ordinært kamerastativ Vis mer

Kameraet festes på en skrue i stativet, og gjengene har samme dimensjon som vanlige kamerastativer. I mange sammenhenger vi det være mer praktisk å kunne bruke et ordentlig stativ.

Det eneste vi har å innvende rent fysisk er at kabelen er litt stiv, og stativet og kameraet er litt for lett og lettbevegelig i forhold. Kabelen er dessuten så lang og tung, at den lett kan trekke kameraet ut av posisjon hvis du må strekke den, for eksempel fra PC-bordet over til en hylle. Litt kraftig tape løser dette problemet, og bør brukes både på det lille stativet og på kabelen - verre er det ikke.

Installasjon

Tilkoblingen er med USB, og installasjonen under Windows Me gikk eksemplarisk på begge PCene hvor vi installerte kameraet. Prosessen er stort sett selvgående om enn litt omfattende, så det gjelder å være litt tålmodig mens Registeret oppdateres, filer kopieres og backupfiler fjernes…

Kameraet og programvaren fungerer også i Windows 98 og 2000.

Bruksområder

Utsnitt av bilde tatt med kameraet uten bearbeiding.
Utsnitt av bilde tatt med kameraet uten bearbeiding. Vis mer

Vi testet kameraet som vanlig kamera, og alle bildene i denne artikkelen er tatt med kameraet (vi har som nevnt to test-eksemplarer…)

Resultatet er faktisk fullt brukbart til enkel publisering, siden den maksimale oppløsningen er på hele 640 ganger 480 bildepunkter (pixels). Vi vil likevel anbefale å justere fargebalansen på bildene i et redigeringsprogram, selv om du kan gjøre mye i innstillingene i styreprogrammet for kameraet.

Video blir mindre vellykket, siden det alltid blir hakkete grunnet lav bildefrekvens (framerate). Selv om du setter denne til 25 bilder i skundet i styreprogrammet, så har ikke USB nok kapasitet til å fore PCen med en såpass heftig datastrøm. Med små formater går det bedre, men den store flyten uteblir.

For publisering på web er det likevel stort sett tilstrekkelig, siden det ikke er mange som sitter på bredbåndsforbindelse. Når dette blir mer utbredt vil nok Logitech lansere nye webkamera som bruker FireWire/iLink/1394 som grensesnitt.

Sammen med kameraet følger det også med to programpakker fra MGI: WidwoWaveIII SE og PhotiSuiteIII SE, for redigering av henholdvis video og stillbilder. Disse programmen er enkle å bruke og er en god startplatform for å komme i gang med å utforske kameraets muligheter og dine kreative evner.

Ferdig opplegg for Web

Webkamera med muligheter

Når du kjøper kameraet får du også tilgang til Spotlife, som er en tjeneste som kringkaster bildene fra kameraet ditt på web. Du registerer deg med brukernavn og passord og får din egen lenke. Du behøver ikke forholde deg verken til IP-adresser eller noe som helst annet teknisk, brukervennligheten er tatt godt vare på.

Klikker du her i løpet av dagen den 5 januar 2001 (og kanskje også senere...) så ser du bilder fra kameraet som er installert på "roterommet" hos DinSide.

Passordet er dinside (med små bokstaver).

Felles resurs

Kameraet kan også brukes i forbindelse med videkonferanser sammen med Windows NetMeeting, men testen av dette vil vi komme tilbake til i en senere artikkel.

Prisen på kameraet er 999 kroner inkludert mva.