"Wearables" dominerer på CES 2014

Nå skal alt vi gjør registreres, og alle elektronikkselskapene hiver seg på trenden.

<b>KROPPSNÆR TEKNOLOGI:</b> Forvent å se mer av dingser som dette i året som kommer. Foto: PRODUKTBILDER
KROPPSNÆR TEKNOLOGI: Forvent å se mer av dingser som dette i året som kommer. Foto: PRODUKTBILDER Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Wearable technology ser ut til å bli årets store teknotrend.

LES OGSÅ:

Vi snakker om alt fra klokker som varsler oss når vi får en tekstmelding og armbånd som teller hvor mange skritt vi går og hvor mye vi sover, til jakker med innebygget GPS-navigator og bh-er som forteller oss når vi har spist for mye.

(Avsluttet)
Kanskje. Men de virkelig nyttige dingsene er ennå ikke lansert.(53%) 230
Ja, det er neste steg inn i en mer digital hverdag!(36%) 158
Nei, det er det dummeste jeg har sett. (11%) 50
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

årets CES-messe i Las Vegas flommet det over av nye dingser skal hjelpe oss i hverdagen på en eller annen måte. Både mindre selskaper og de store it-gigantene har fått for seg at dette er noe de må satse på.

Samtidig har smartbrillene Google Glass fremdeles en lang vei å gå før det blir et nyttig forbrukerprodukt. Samsung har gjort et forsøk med sin smartklokke Galaxy Gear, uten å få den helt store suksessen.

Vi har samlet sammen et knippe av de (mange) nyhetene som har blitt vist frem på CES 2014.

Les også: Intel Edison - en PC på størrelse med et SD-kort

Pebble Steel

Smartklokka Pebble, som startet som et Kickstarter-prosjekt, er en av de mest populære smartklokkene på markedet med over 300.000 solgte enheter. Første generasjon var imidlertid ikke spesielt elegant, med sin relativt simple plastdesign.

På CES lanserte selskapet en ny, mer eksklusiv variant i rustfritt stål, ment å tiltrekke de litt mer motebevisste. Skjermen er samme størrelse på 1,26 tommer, men er nå dekket av ripesikkert Corning Gorilla Glass. Det følger også med to reimer denne gangen, ett i stål og ett i lær. Prisen på nye Pebble blir naturligvis noe høyere enn originalen, 249 dollar, drøye 1.500 kroner.

Om kort tid åpner også Pebbles app-butikk, hvilket betyr at det kommer til å bli lettere for flere å installere flere funksjoner på smartklokken. Det har vært en av ankepunktene mot den første utgaven.

Les vår test av den første Pebble-klokka

image: "Wearables" dominerer på CES 2014

Sony Core

En liten vanntett sensor som skal brukes til å spore aktivitet, som skritt, kaloriforbrenning og søvn. All informasjon går inn i en tilhørende app, som også brukes til å logge musikken du har hørt på, bilder du har tatt, hvor du har vært, og lager en tidslinje du kan se tilbake på som en digital dagbok.

Sony-sensoren kan festes på et armbånd kalt SmartBand, og dermed brukes rundt håndleddet som et hvilket som helst smartarmbånd. Det skal også være mulig å bruke den på andre måter, for eksempel som et halskjede eller festet på klærne dine.

Core slippes i løpet av første kvartal og vil koste 99 euro, drøye 800 kroner. Armbåndene kommer i tillegg og vil koste 15 dollar, cirka 100 kroner.

image: "Wearables" dominerer på CES 2014

LG Lifeband Touch

Lifeband Touch er LGs treningsarmbånd som skal hjelpe deg å holde kontroll på din daglige aktivitet. Det har en berøringsfølsom skjerm viser alt fra hvor mange kalorier du har forbrent til hvor mye klokka er. I motsetning til mange andre treningsarmbånd kan imidlertid Lifeband Touch også snakke sammen med telefonen din, og det er mulig å styre musikk og få varsler når du mottar en samtale eller tekstmelding.

Lifeband kobler seg til telefonen via Bluetooth, og med en tilhørende app vil man kunne holde oversikt over treningsprogresjonen sin fra dag til dag. Det er også mulig å koble det opp mot LGs nye Heart Rate Earphones, som er hodetelefoner med innebygd pulsmåler. Pris og dato for salgsstart er foreløpig ikke kjent.

image: "Wearables" dominerer på CES 2014

Les også: Fitbit Flex - armbåndet som får deg opp av sofaen

Epson Pulsense

Epson er mest kjent for sine skrivere og projektorer, men har også eksperimentert med ha-på-dingser nå og da. På årets CES viste de frem sine nye serie med armbånd og klokker som går under navnet Pulsense.

Den består av to modeller, som begge kan registrere blant annet aktivitetsnivå, kaloriforbrenning og søvn. Men de kan også registrere puls, og du trenger ikke bruke pulsbelte på kroppen engang. Alt måles på håndleddet. Begge enhetene slippes i sommer for henholdsvis 129 og 199 dollar, cirka 800 og 1.200 kroner.

image: "Wearables" dominerer på CES 2014

Netatmo June

Ikke alle smarte armbånd måler aktivitet. June er en variant fra selskapet Netatmo som overvåker hvor mye sol du eksponeres for. Den glitrende diamanten er UV-sensor, og via en mobilapp kan du få skreddersydde råd om hva slags solbeskyttelse du bør velge basert på hva slags hudtype du har. Kommer i salg nærmere sommeren og vil koste 99 dollar, drøye 600 kroner.

image: "Wearables" dominerer på CES 2014

Lumo Lift

Dingsen som tvinger deg til å ha riktig holdning. Så straks du begynner å slentre med skuldrene, vibrerer den for å minne deg på om å rette deg opp. Lumo Lift er en liten sensor, og den kan festes på undertrøya, en krage eller bh-stroppen. Lansering skal skje i løpet av våren, og prisen er ventet å ligge på rundt 400 kroner.

image: "Wearables" dominerer på CES 2014

Les også: LinkMe er armbåndet som viser tekstmeldingene dine

Withings Aura

Den kroppsnære teknologien handler ikke bare om dingser man har på kroppen. Withings Aura er en løsning som skal hjelpe deg å sove bedre. Den består av to deler, en matte som legges under madrassen, og en enhet som skal stå på nattbordet.

Matten registrerer blant annet puls, pust og bevegelser, mens nattbord-enheten registrerer lyd, temperatur og lys. Den har også en lampe og høyttaler som bruker disse dataene til å få deg til å sovne og våkne mer behagelig, ikke helt ulikt hvordan appen Sleep Cycle fungerer. Aura slippes i løpet av våren, og vil koste 299 dollar, drøye 1.800 kroner.

image: "Wearables" dominerer på CES 2014

Kolibree

Nå skal alt man foretar seg registreres, så hvorfor ikke tannpussen? Kolibree er en Bluetooth-basert elektrisk tannbørste som ikke bare kan fortelle deg hvor lenge du har pusset, men også hvor nøye du har vært, om du har pusset i alle kriker og kroker i munnen og effektiviteten din.

Har du dårlig tannhygiene, eller et barn som ikke er spesielt ivrig når kveldspussen skal tas, kan Kolibree være akkurat det du trenger. Med den tilhørende appen er det mulig å sette opp mål, og etter hvert som man oppnår dem, får man utmerkelser.

Forhåndsbestilling av produktet starter til sommeren. Og prisen? Mellom 99 og 200 dollar, eller 600 til 1.200 kroner, avhengig av modell.

image: "Wearables" dominerer på CES 2014

Flere saker fra CES 2014