WD1000JB – hva betyr fire ganger større hurtigminne?

WD1000 er den raskeste EIDE-disken vi har testet. Den kommer nå i en spesialutgave med 8 MB hurtigbuffer. Vi har hatt den på testbenken.

WD1000JB – hva betyr fire ganger større hurtigminne?
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]

En svært viktig del i praktisk talt all databehandling er mellomlagring. Det er kompliserte prosesser som foregår, og nesten ingen ting foregår samtidig. En del av systemet er klar til å levere data, mens mottageren er opptatt med en oppgave som er startet tidligere. Derfor må dataene vente, og de mellomlagres i en minnebuffer. Leverandør-delen kan så ta på seg nye oppgaver.

LES OGSÅ:

Data som brukes ofte, eller sannsynligvis vil bli etterspurt som en del av en prosess som allerede er i gang, lagres også i denne bufferen. Dermed vil det i svært mange tilfeller være mulig å hente data direkte i bufferen, uten å måtte vente på resten av systemet.

De fleste raske EIDE-harddisker i dag har et bufferminne på 2 MByte. Dette gir en god balanse mellom tilbud og etterspørsel for de fleste bruksområder. For spesielt krevende bruksområder, med mange henvendelser som f.eks. hos nettverksdisker eller i forbindelse med databaser, kan det være gunstig med en enda større buffer.

Derfor har Western Digital lansert en spesialutgave med hele 8 MB bufferminne i sin foreløpig raskeste 100 GB harddisk – WD1000JB.

Testen

Vi brukte den samme framgangsmåten for JB-utgaven med 8 MB buffer som for BB-utgaven med 2 MB buffer. Vi partisjonerte disken i fire like deler, og testet første og siste partisjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

WD1000JB – hva betyr fire ganger større hurtigminne?
WD1000JB – hva betyr fire ganger større hurtigminne?


Forskjellen var ikke stor, den varierte fra uvesentlig til under 5 prosent. Den største forskjellen var på den innerste partisjonen på disken, hvor skrivehastigheten lå en drøy MB/sekund over BB-utgaven.

Også lesehastigheten var en drøy MB/sekund høyere på den innerste partisjonen.

Søketiden var gjennomgående et hår raskere på JB-utgaven, men her snakker vi om hundredels millisekunder.

Vinneren ble den nye disken, men bare hårfint, derfor er egentlig begge modellene vinnere.

WD1000JB – hva betyr fire ganger større hurtigminne?

Andre tester

I tillegg til å måle ren skrive og leseytelse, finnes det tester som simulerer praktiske situasjoner ved å kjøre flere programmer som aktivt skriver og leser disken.

To tester som er velkjent er Business Disk Winmark og High-end Disk Winmark, som begge er utviklet av Ziff-Davis.

Her viser disken med 8 MB buffer 25% høyere ytelse i Business testen, og 13% høyere ytelse i High-end testen.

Konklusjon

Uansett er Western Digital WD1000, uansett utgave, den raskeste EIDE-disken du får i skrivende stund. Den er i tillegg stillegående, og har etter hvert også blitt enda mer konkurransedyktig på pris enn ved lanseringen.

Testen av den andre utgaven av denne disken finner du her.