Warner kalte Even en drittunge

... men Even Sanvold Roland (18) ville bare kjøpe musikk. Lovlig.

Even ville kjøpe den nye Dave Matthews-plata, men ble kalt drittunge av Warner. Foto: Christian Werner Skovly
Even ville kjøpe den nye Dave Matthews-plata, men ble kalt drittunge av Warner. Foto: Christian Werner Skovly Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

At platebransjen har et problem med pirater som laster ned musikk er hevet over en hver tvil, men en skulle tro at det da var desto viktigere å ta vare på de som faktisk kjøper musikk fremfor å la seg friste av Piratbukta og lignende nettsteder.

I kommentaren Hvorfor vil dere ikke ha pengene mine? hevdet jeg at mange ønsker å kjøpe musikk og film lovlig, bare premissene legges til grunn for det.

Det ville også Even. Han er fan av Dave Matthews Band og hadde gledet seg til den nye plata, som lanseres 2. juni, men som slippes bit for bit via iTunes' Music Pass-tjeneste der man forhåndskjøper plata og får tilgang til ett og ett spor frem mot lansering. Skuffelsen var imidlertid stor da det viste seg at denne ordningen kun var tilgjengelig for amerikanske brukere, noe Even også lirte av seg i denne Tweeten:

image: Warner kalte Even en drittunge


Her er reponsen han fikk fra Terje Pedersen, A&R-mananger (Artists and Repertoire) i Warner Norge:

image: Warner kalte Even en drittunge


Ord blir fattige. Ikke bare oppfordrer Warner-representanten Even til å laste ned albumet ulovlig; han kaller også Even en drittunge - for åpen scene.

For øvrig trodde jeg det var såpass takhøyde her, er det første Pedersen sier til sitt forsvar.

"Takhøyde"? Er det ikke normal folkeskikk ikke å kalle andre for drittunger, og spesielt i nærvær av andre? Platebransjen trenger å ta vare på kundene sine, lytte til dem og gjøre sitt for å tilrettelegge for at kundene blir fornøyde. Det gjelder for så vidt ikke bare platebransjen, men det er et prinsipp som alle som lever av kunder bør overholde.

Og tabber som dette koster dyrt. Én tweet fra én ansatt var nok til å snu Internett på hodet i går kveld. Even blogget om hendelsen, og Thomas Moen, skaper av bloggsystemet iPublish, snudde seg raskt rundt og opprettet et blogginnlegg på engelsk der han forklarte hva som hadde skjedd.

Innlegget ble stemt på av en rekke brukere på digg.com, og nådde til slutt forsiden. For deg som ikke kjenner digg.com er dette en nettjeneste der brukerne stemmer frem de beste sakene akkurat nå, og å nå forsiden på digg er en bragd som gir uante mengder trafikk; faktisk så mye at Moens opprinnelige blogg gikk ned for telling slik at han ble nødt til å flytte blogginnlegget.

Dermed var denne ene lille meldingen på 140 tegn verdenskjent i løpet av få timer. En tydelig ripe i lakken for Warner og platebransjens del.

I etterkant har Terje Pedersen beklaget seg til Even bedt Even om unnskyldning, som har vært voksen nok til å akseptere beklagelsen og poste den i helhet på sin blogg. "Med god debatt håper jeg og mange andre at vi etterhvert kan komme frem til løsninger der både opphavsmenn får betalt, og forbrukerene får et godt tilbud", påpeker Roland.

Kjære Warner (og resten av platebransjen): La dette være skoleeksempelet på hvordan det ikke skal gjøres. De geografiske restriksjonene burde dere ha visket ut den dagen Internett slik vi kjenner det ble tilgjengelig for alle. Gjør det dere kan for å tilrettelegge det slik at alle gis de samme mulighetene til å kjøpe musikken vi er så glad for at dere er med på å gi oss, opptre vennlig mot kundene deres, lytt til dem og gi dem det de ønsker.

Spillereglene er egentlig ikke vanskeligere enn det.

Følg meg på Twitter: @paljoakim
Følg Even Sanvold Roland på Twitter: @evensr
Følg Terje Pedersen på Twitter: @teryeah

Følg saken på Twitter:

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!