Vurdering og analyse

Hva skjuler seg egentlig på innsiden av maskinene? Vi har sett nærmere på hva du kan forvente deg.

Publisert
Sist oppdatert

Alle de åtte PC-tilbudene er meget gode - isolert sett. Uansett hvilken PC du til slutt velger, har du fått en maskin som ligger helt i toppen av hva du kan få for 6000 kroner i dag.

Nå skal vi imidlertid bryte ned tilbudene for å se hvor produsenten eventuelt har spart inn for å holde kostnaden nede.

Enkelte forskjeller kan være avgjørende for hva som er riktig valg for deg.

For å gjøre det enkelt for deg å sammenligne tilbudene selv, har vi laget en tabell som lister opp de vitigste egenskapene ved hver enkelt PC. Spesielt gode egenskaper har vi markert med grønt, mens egenskaper som ligger bak de beste, er markert med rødt.

Etterpå skal vi ta for oss en del punkter og forklare mer inngående hva forskjellene har å si for deg:

Vurdering og analyse


Hvis du vil ha tilgang til rådataene i tabellen, samt butikkenes utdypende forklaringer, kan du laste ned en uredigert Excel-fil ved å trykke på lenken under:


Prosessorytelsen

Ytelsen på samtlige PC-er ligger temmelig høyt, og sørger for at maskinen løser de aller fleste oppgaver uten problemer eller venting. Aller raskest er prosessorene fra Mamoz og Multicom. Begge er AMD-prosessorer med 3 kjerner.

MPX (3 kjerner) og Expert (2 kjerner) ligger like bak, sistnevnte er eneste PC som er utstyrt med Intel-prosessor denne gangen:

Vurdering og analyse


Tallene er hentet fra rangeringene hos Passmark.com, og er basert på ytelsestall fra titusenvis av forskjellige PC-er med tilsvarende maskinvare.

Les også: Hva betyr prosessorytelse og flere kjerner?

Store forskjeller på grafikkytelse

Grafikkortet i PC-en er ofte en av de dyreste delene, og mange av de billigste PC-ene har relativt beskjeden ytelse. Alle PC-ene i denne oversikten har mer enn nok kraft til HD-film, 2D-spill og vanlige PC-oppgaver, men bare noen av dem er i stand til å spille nyere 3D-spill med høy detaljgjengivelse og glidende bevegelser uten stopp.

Desidert best grafikkytelse byr PC-en fra Netshop på. Grafikkortet som sitter i denne PC-en er å regne som "high-end", og vil gi deg glede lenge - spesielt hvis du er spillentusiast:

Vurdering og analyse


Legg merke til at Mamoz, Multicom og PS.no scorer lavt på ytelsestestene. Dette skyldes at disse PC-ene ikke har dedikerte grafikkort, men en løsning som er integrert på hovedkortet, og som bruker av internminnet i PC-en. Det fungerer dårlig til 3D-spill, men er bra nok til å spille av film i full HD.

Skjermene

Hvem mener du har det beste tilbudet?

(Avsluttet)
Netshop(53%) 206
Komplett(12%) 46
Multicom(11%) 42
Elkjøp(7%) 27
Expert(5%) 19
MPX(5%) 18
Mamoz(4%) 15
PS.no(4%) 15
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Varierer fra 20" (Expert) til 23" (Elkjøp). Samtlige skjermer, med unntak av Expert sin, er i stand til å vise full HD uten nedskalering (1920 x 1080 piksler). Expert sin skjerm er til gjengjeld den eneste med integrert webkamera.

Høyere oppløsning betyr også at du får plass til flere åpne vinduer på skjermen, blant annet. Samtlige skjermer tilhører "bra nok"-segmentet for de aller fleste av oss.

Harddiskene

Også her er det store variasjoner. Minste harddisk finner du hos Expert (320 GB). Størst finner du hos Multicom, Netshop og PS.no (1000 GB). Det er tre ganger større kapasitet, det! Viktig å tenke på dersom du har mye film, musikk og annet plasskrevende materiale du ønsker å lagre på PC-en.

Nettverk

Alle maskinene støtter kablet nettverk. Ved hjelp av en ethernet-kabel kan du for eksempel koble til en ruter. Ruteren har som regel en innebygd svitsj, som lar deg koble flere maskiner sammen i et nettverk.

En annen populær dings å putte i en ledig kontakt i ruteren, er en NAS (nettverks-harddisk), for deling av data mellom maskinene.

Når større datamengder skal overføres, blir nettverkshastigheten viktig. Hvis nettverkskortet i PC-en støtter 1000 Mbit hastighet, betyr det at du teoretisk kan overføre med en hastighet på 80 MB pr sekund. Støtter det kun 100 Mbit, blir hastigheten maks 8 MB pr sekund.

Dette er teoretisk topphastigheter, som regel ligger hastigheten en god del lavere. Men er nettverkshastigheten viktig for deg, bør du velge en maskin med støtte for 1000 Mbit (også kalt Gigabit lan). Det er kun Elkjøp, Expert og MPX som ikke byr på maskiner med slik støtte denne gangen.

Men kabel passer ikke for alle. Trådløst nettverk er i vinden, og det er litt skuffende at det er kun MPX sin maskin som byr på slik støtte "ut-av-esken". En USB-stick som gir deg trådløst nettverk behøver imidlertid ikke å koste mer enn to-tre hundrelapper.

Skreddersøm

Legg merke til at PC-ene fra Elkjøp, Expert og MPX er fra produsenten HP. Dette er å regne som "ferdigpakker", du plukker varen og ferdig med det. Det behøver ikke å være noen dum løsning, men dersom du ønsker å gjøre enkelte forandringer før du legger PC-en i handlevognen, for eksempel hvis du ønsker større harddisk og mer minne, byr de andre butikkene på løsninger der du fritt kan gjøre dette.

Garanti

De samme butikkene Elkjøp, Expert og MPX selger maskinene med kun ett års garanti. Alle de andre byr på tre års garanti.

OPPDATERT: Fra Elkjøp får vi nå opplyst at garantien er to år.

Øvrig

Legg merke til at PC-en fra Elkjøp er noen hundrelapper billigere enn de andre. Vi får også opplyst fra Elkjøp om at PC-en også vil være tilgjengelig til denne prisen i fysiske Elkjøp-butikker, ikke bare i nettbutikken. På de andre PC-pakkene må du påregne porto på noen hundrelapper dersom du skal ha PC-en tilsendt. Netshop og Komplett har hentelagre både i Sandefjord og i Oslo, og samtlige leverandører tilbyr at du henter PC-en selv hvis du bor i nærheten av varelageret.

Gå videre til konklusjonen

Tilbake til PC-oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer