Vurdering av den gamle maskinvaren

Noen deler var helt klart utrangert på den gamle PCen vår, mens andre fortsatt kunne leve i beste velgående en god stund til. Her er vår vurdering.

Kabinett

[Ugjyldig objekt (NAV25997)]
[Ugjyldig objekt (NAV25997)]

Kabinettet kunne fint brukes videre. ATX er fortsatt den mest vanlige utformingen for nye hovedkort, og viften i strømforsyningen var også stillegående og behagelig. Kapasiteten på 250W er tilstrekkelig til å drive både kraftigere prosessor og andre maskindeler. Derfor bestemte vi oss for å beholde dette.

Prosessor og hovedkort

Den gamle Pentium MMX-prosessoren som satt i PCen hadde sett sine beste dager, og var helt klart i svakeste laget for å kjøre Windows 2000. Windows XP vil ikke en gang la seg kjøre på denne prosessoren.

For å oppgradere til en kraftigere prosessor, måtte vi samtidig bytte ut hovedkortet. Hovedkort som er laget for vanlige Pentium prosessorer støtter verken moderne Pentium III og Celeron-prosessorer, eller nye AMD-prosessorer. Til tross for at vi vurderte prosessor og hovedkort som utrangert, håpet vi at det fortsatt kunne være interesse for disse delene på bruktmarkedet.

Minne

64 MB minne er alt for lite til å kjøre dagens krevende operativsystemer, spill og programmer. Dessuten er EDO-minne tregt, og passer ikke på nye hovedkort. EDO-minne selges fortsatt, men har ikke opplevd samme prisraset som dagens SDRAM-brikker. Vi ante dermed en mulighet for også å få solgt disse brikkene på bruktmarkedet.

Skjermkort

Skjermkortet som satt i PCen er langt fra noen racer i de nyeste og hotteste spillene. Det klarer seg bra i 2D, men må melde pass i krevende 3D-scener. Dessuten bruker det en PCI-kortplass på hovedkortet, som er langt tregere enn dagens AGP-standard.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kortet var utstyrt med 8 MB minne, og i vanlige kontorapplikasjoner ville det fortsatt klart seg utmerket i 1024x768 punkters oppløsning og 32 bits farger. Kostnadene ved å kjøpe et nytt og raskere skjermkort ville uansett ikke være særlig høy.

Lydkort

Det 64 bits lydkortet fra Creative Labs er et billig, men vel fungerende lydkort. Dersom du ikke har høye krav til funksjonalitet, holder det i massevis. Nyere hovedkort leveres ofte med lydkort integrert. I såfall ville vi hatt et nytt objekt til bruktmarkedet.

ISDN-kort

ISDN-kortet fra Asuscom er svært rimelig og fortsatt i salg, og fungerer godt i de fleste operativsystemer. Drivere til Windows XP er allerede lansert fra Asuscom. Kortet representerte ingen flaskehals i PCen, med andre ord - ingen grunn til å bytte det ut. Hadde det derimot vært ISA-basert, hadde det vært grunn til å sette et spørsmålstegn ved det. Nye hovedkort har gjerne ikke plass til ISA-kort i det hele tatt, og sjansene ville være små for at kortet ville støttes i Windows XP.

Harddisk

Harddisken som satt i PCen var ikke superrask, og heller ikke så stor som mange ville ønsket. Sett på en annen side var den mer enn stor nok både til operativsystem (også Windows XP), kontorapplikasjoner og brukerfiler. Skulle PCen benyttes primært til spilling, ville vi nok ha byttet den ut med en større, men det var ikke tilfellet her.

CD-ROM

CD-ROM leseren fra Toshiba ville heller ikke kunnet måle seg med dagens modeller. Men det var likevel flere gode grunner til å beholde den. Den første var at den støyet svært lite, noe som slettes ikke alltid er tilfelle med dagens 52x-spillere. Den andre var at den stort sett ble benyttet til å installere programmer, dvs at den holdt i massevis til våre behov.

Skjerm

En skjerm er sjelden utslitt etter tre år, og Nokiaen hadde fungert helt fint hele tiden. Den klarte 1024x768 punkters oppløsning i 85Hz oppfriskning, og bildet var både skarpt og behagelig. Vi så ingen grunn til å bytte denne ut, til tross for at 19”-skjermer etter hvert har blitt svært rimelige.

For øvrig

Tastatur, mus og diskettstasjon har ikke gjenomgått noen revolusjon siden denne PCen ble bygd i 1998. Musen hadde derimot begynt å bli sliten, og var ikke utstyrt med scrolle-hjul. De andre delene beholdt vi.

Vi bestemmer oss

Vi valgte å kjøpe nytt hovedkort m/innebygd lydkort, ny prosessor, nytt minne og skjermkort og ny mus. Alt det andre beholdt vi. Vi ville prøve å selge det gamle hovedkortet, prosessoren, minnet, lydkortet og skjermkortet som en pakke på QXL auksjon (http://www.qxl.no).

Her får du se hva vi kjøpte, og hva sluttregningen kom på