Vosonic VP8390

TEST: På papiret har denne lille mediespilleren mye å fare med - den spiller "alt", har skjerm med OLED-teknologi og kan huse en 2,5" harddisk. Hvordan er det så med kvaliteten?

Å si at personlige mediespillere er i skuddet ville kanskje vært å overdrive, men vi ser helt klart nytten av slike enheter når de kan by på så mye forskjellig som denne mediespilleren fra Vosonic. For - det er ikke rent lite den kan by på: Den viser bilder (også RAW), spiller musikk, video og spill, kan vise tekstfiler, har innebygget radio, kan brukes som lydopptaker eller bare som en kortleser. I tillegg kan du koble den til TV og putte inn en 2,5" harddisk (de samme som du finner på bærbare PCer), som gjør at du for eksempel kan bruke den som tømmestasjon for bildene du har tatt på ferien, eller rett og slett bare som en ekstern harddisk. Mulighetene er, som du skjønner, mange.

LES OGSÅ:

Vosonic VP8390

Ikke er størrelsen så gal heller - enheten måler snaue 14x8x2,5cm, og vårt testeksemplar veier 280 gram inkludert harddisk og batteri. Utformingen gjør imidlertid at den opptar noe større plass - venstre side av enheten er litt buet for å gi et bedre grep. Med i pakka følger det med et praktisk etui med glidelås som virker å tåle en trøkk, og det har også en lomme på innsiden som du f.eks. kan legge USB-kabelen i. Apropos USB lader enheten enten via strømnettet eller USB-porten, og det følger med USB-kabel som også tilbyr en ekstra port, slik at enheten i praksis ikke opptar noen USB-porter når den er koblet til PCen. Det kan også nevnes at harddisken automatisk dukker opp som "mass storage device" i Windows og blir tilgjengelig via en egen stasjonsbetegnelse uten at du trenger å installere noen drivere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vosonic VP8390

På toppen finner vi to porter for minnekort. En stor til CompactFlash og en mindre til SD/MMC og MemoryStick, men ingen støtte for xD, som muligens vil være et savn for Fujiifilm- og Olympusbrukere, men her finnes det overganger. Minnekortplassene er begge beskyttet med plastlokk som gir et godt kvalitetsinntrykk, men kortene blir stående ut av enheten og er ikke videre lette å trekke ut igjen. Mellom portene finnes det to mini jack-porter for hodetelefoner og video ut - som nevnt kan Vosonic VP8390 kobles til en TV.

Vosonic VP8390

Dårlig gummilokkløsning

På undersiden får vi ikke det samme kvalitetsinntrykket. USB-utgang, strøminngang og port for kobling til den medfølgende krybba er beskyttet med et gummideksel - greit nok, men at dette dekselet kan (og må) tas helt av (dersom du skal lade via strømnettet), synes vi er en uting. Den medfølgende krybba byr på USB og video ut, men har i tillegg en inngang for video - VP8390 kan nemlig også ta opp innkommende video via krybbeenheten i 352x240, 30 bilder i sekundet, i AAC/MP4-format.

Det er imidlertid på forsiden det skjer, og den er dominert av den 3,5" store OLED-skjermen. Fordelen med OLED kontra LCD er kort fortalt at OLED er billigere i produksjon, og at det trekker mindre strøm fordi det ikke er nødvendig med bakbelysning. I tillegg kan OLED-skjermer vise en helt sort farge (når en piksel er slått av og ikke bruker strøm, er den sort), de kan lages mer lyssterke og med større innsynsvinkel. Ulempen er at OLED-skjermene har begrenset varighet før kvaliteten degraderes (typisk 5.000 timer), og at de er mer sårbare for vann.

Vosonic VP8390

For dårlig oppløsning

OLED-skjermen på denne enheten har en oppløsning på 320x240, som gir en total på drøye 76.000 piksler. På en såpass stor skjerm er dette rett og slett for lite, og det er definitivt denne enhetens store akilleshæl. Vi har tidligere (for to år siden) testet Epson P-2000, som hadde en langt bedre skjerm med en oppløsning på 640x480 - fire ganger så mange punkter som denne skjermen, og bildekvaliteten blir rett og slett ikke god nok til at Vosonic VP8390 blir en foretrukket bildefremviser i forhold til et vanlig kompaktkamera.

Vosonic VP8390

På høyre side av skjermen finner vi en fireveisspak som også kan trykkes ned for å bekrefte et valg. Heller ikke her er vi veldig fornøyd - spaken blir upresis i den forstand at den ikke alltid er like lett å navigere med uten å få trykket den ned i tide og utide. Under spaken finner vi fire knapper - tilbake, meny og volum opp og ned. Går vi rundt hjørnet finner vi av og på-knappen og en skyveinnretning for å låse tastaturet.

Fra du slår på mediespilleren, tar det cirka 6 sekunder til den står i hovedmenyen klar til dyst. Brukervennligheten er god - forklarende tekst og ikoner lar deg velge mellom bilder, film, musikk, radio, lydopptak etc., eller så kan du utforske harddisk/minnekort med filer og kataloger. Via "options"-menyen kan du også foreta justeringer som språk, lysstyrke på skjermen etc.

Videre i artikkelen tar vi for oss de ulike mulighetene Vosonic VP8390 har, og hvordan den gjør det på de ulike punktene:

Vosonic VP8390

Som bildeviser

Her kan VP8390 vise JPEG, TIFF, BMP, GIF og, noe overraskende, råformat fra en rekke av de mest kjente kameraene. Du kan velge mellom flere visningsmodi, blant annet ett som også viser EXIF-informasjon om bildet, du kan zoome inn og ut, rotere bildene og starte et lysbildeshow med valgrfri musikk til. Alt i alt fungerer dette helt OK, men at skjermen har såpass dårlig oppløsning gjør at det ikke blir spesielt pene bilder. Vi hadde også problemer med at spilleren hang seg opp på enkelte bilder slik at en omstart var eneste botemiddel.

Som filmviser

Vi har testet med en god håndfull forskjellige videoformater, og resultatene er varierte. Spilleren kan ikke vise QuickTime-filmer, men spiller både Xvid, MPEG-4, MPEG-1 og WMV9 (ikke eldre versjoner enn det). Dessverre er heller ikke videoprestasjonen spesielt god - den ville ikke spille 720p-demoklippene fra Microsoft, og med de Xvid-filene vi testet fikk vi dårlig skjermoppdatering; typisk 15 bilder pr. sekund. Vi hadde også en WMV-fil som fikk problemer med hakking i lyden.

Som musikkspiller

På dette området har vi ikke hatt noen problemer. Vi savner forsåvidt noe litt mer avansert enn å bla i kataloger og spille av enkeltsanger, men enheten spiller i det minste alle sangene i en katalog der du også kan hoppe fra sang til sang med opp/ned eller sette på tilfeldig rekkefølge. Katalogisering via ID3-tagger, lagring av spillelister etc. er ikke støttet.

Som lydopptaker

Joda, den tar opp lyd og komprimerer i AAC-format, som forsåvidt er greit nok. Imidlertid er ikke mikrofonen spesielt god i forhold til å skille ut bakgrunnslyder, og det blir mye støy og klakking, spesielt hvis du holder i enheten mens du tar opp.

Vi har lagt ut et testopptak:

Som radio

Nei, dette fungerte ikke i det hele tatt da vi testet. Hjemme i stua (og undertegnede bor rett nedenfor en gigant av et radiotårn) er det vanligvis gode signaler, men vi fikk ikke inn en eneste stasjon.

Som tekstleser

Enheten viser filer med ren tekst - ikke PDF, Word etc., men helt normale .txt-filer. Det fungerer selvsagt helt fint - en høyere oppløsning ville ha gitt plass til mer tekst på skjermen, men det er i det minste mulig å scrolle og hoppe side for side nedover i fila.

Som spillmaskin

Det følger med ett spill - en Tetrisklone som heter "Matrix".

Batterilevetiden er for øvrig oppgitt til cirka 4 timers sammenhengene filmavspilling, 12 timers musikkavspilling med skjermen avslått og cirka 38 x 1GB-tømminger fra minnekort.

Personlig mediespiller

Noe du vurderer å kjøpe i 2007? (Avsluttet)
Nei, det har jeg ikke bruk for.(44%) 156
Ja, hvis dere finner en fin en, så!(23%) 81
Nja, jeg lover ingen ting.(17%) 60
Ja, er faktisk i kjøpemodus nå om dagen.(16%) 56
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Konklusjon

Har du lest hele veien hit har du sannsynligvis skjønt at vi ikke er spesielt begeistret for denne mediespilleren. Vosonic VP8390 er et typisk produkt som ser godt ut på papiret - en stor OLED-skjerm, muligheten til å spille av nært sagt alt av video, musikk, bilder etc., men som med mye annet er det ikke gull alt som glimrer.

Ankepunktet er at skjermen har for dårlig oppløsning. Vi har tidligere sett mediespillere med langt bedre oppløsning på skjermen, som virkelig er i stand til å gjengi bilder langt bedre enn det digitalkameraet ditt klarer, men her blir det ikke i nærheten av like bra. I tillegg opplevde vi en del problemer i forhold til å spille av video i ulike formater, radioen fant ingen kanaler og betjeningen er bare middels god. Enheten fungerer greit nok som musikkspiller, men det kan allikevel ikke være det eneste kjøpsargumentet dersom man skal bruke tre og et halv tusen på en såpass stor enhet.

Veiledende pris på Vosonic VP8390 er kr 3.500,- (uten harddisk). Norsk distributør er Optical Storage.

Testresultat

Vosonic VP8390

Bred formatstøtte, gode lademuligheter, gjør "alt", potensiell stor kapasitet

Dårlig skjermoppløsning, stabilitetsproblemer, radioproblemer

Se alle våre tester