Vosonic VP8360

Den er først og fremst en tømmestasjon for digitale bilder, men den kan mye mer enn det. Vi har prøvekjørt lille VP8360 fra Vosonic. Av Trond Manskow 9. oktober 2006

Da vår gamle gode eMagic X-Drive II minnekortleser med harddisk ikke er særlig interessert i å lese de nyere og større minnekortene , måtte vi lete litt etter en god erstatter. X-Drive har nemlig vært en god følgesvenn på reise, det har vært meget behagelig å kunne tømme minnekortene på denne, evt. ta en kopi uten å slette bildene på kortene, for å ha sikret seg litt når man først er hjemmefra.

Vi ville derfor teste en av Vosonics nye "multimediadingser" for slikt bruk. Vår X-drive var jo ikke særlig spennende utover minnekortkopiering og bruk som generell ekstern disk, LCD-en fortalte kun at minnekort var satt i, og status på kopiprosessen. Mye har skjedd siden dens glansdager. Vi har testet Vosonic VP8360.

Hva kan den?

Vosonic VP8360


Det er en imponerende liste over funksjoner på den relativt lille boksen (72 x 115 x 24 mm, 226 gram klar til bruk). For i tillegg til å overføre bilder fra alle aktuelle minnekorttyper (CompactFlash, IBM Microdrive, Memory Stick/Pro, SD, MMC, Mini-SD, RS-MMC, xD-Card og MS Duo/Pro med adapter) til innebygd harddisk, har også VP8360 en videoavspiller og -opptaker, radio, bildefremviser, opptaker, musikkavspiller og opptaker, stemmeopptaker og til slutt innebygd spill. Med sin USB 2.0-tilkobling kan den også benyttes som en passe kjapp ekstern disk også.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Filmer kan enten betraktes på den innebygde 3,6 tommer 4:3-skjermen eller på ekstern skjerm sammen med venner, da det også er TV-utgang her. Den spiller av Motion JPEG (AVI), Quicktime (mov), MPEG1, WMV9, diverse MPEG4-profiler (herunder DivX 5.x og Xvid-format).

Musikkavspilleren tar MP3, WMA, WAV og AAC-filer med både 7-bånds equalizer-funksjon og normale avspillingsfunksjoner, inkludert shuffle og repeat. Den støtter videre ID3 tagger og M3U-spillelister.

Støtter M3U spilleliste I tillegg kan du velge ”Play in background”, og således sitte og bla gjennom bildene mens du lytter til favorittmusikken. Og når vi først er inne på bildevisning, her kan man hygge seg med funksjoner som zoom inn/ut, rotere bilder og lysbildeshowfunksjon, som jo også kan kombineres med TV-utgangen. Bildeviseren viser JPG, TIF, BMP, GIF og faktisk også RAW-format. Setter man opp lysbildeshow kan det også settes opp med musikkavspilling til bildene. Morsomt. EXIF-data kan man også lese fra bildefilene, noe som jo fotoentusiastene setter pris på.

Vosonic VP8360


Når det nærmer seg nyhetstid kan du sette på FM-radioen, som har 18 forvalg, og du kan i tillegg gjøre opptak av sendingen. Siden vi da er over på opptakssiden er det enda flere godbiter på lager. Med den innebygde mikrofonen kan du gjøre stemmeopptak. du kan også gjøre lydopptak via audio-inngangen.

VP8360 kan altså også benyttes som videoopptaker. Da er det bare å velge opptak fra TV, DVD eller satelittmottakeren med tilkobling av audio/video. Ta for eksempel opp et par filmer før hytteturen, så har du med noen timers underholdning om det skulle styrtregne og blåbærturen avlyses. Ulempen er at disse opptakene blir kun for ego-bruk, dvs. for avspilling på selve enheten, da opptakene gjøres i QVGA (320x240) 30 fps i MPEG4-format. Det gjør seg ikke særlig godt på TVen, desverre.

Til slutt har Vosonic også puttet på en god spillklassiker på spilleren, Tetris burde være godt kjent for de fleste.

Det var for øvrig en imponerende samling tibehør som fulgte med i pakken:

Vosonic VP8360


•Selve enheten
•Dokking/krybbe, med tilkobling for lader, USB og audio/video
•Bæreveske
•Fjernkontroll
•Øretelefoner
•Pussefille for skjermen
•Mikroskrutrekker for montering av disk
•Kabel, USB
•Kabel, video, minijack til phono/han
•Kabel, audio, minijack til minijack (stereo)
•Kabel, audio, minijack til phono/han (stereo)
•Kabel, audio/video, minijack til 3 x phono/hun
•KAbel, audio/video, minijack til 3 x phono/han

Med i pakken følger det altså med en praktisk bæreveske i stivt kunststoffmateriale slik at den er godt støtbeskyttet. Vesken har en innerlomme for øretelefonene, USB-kabel o.l. På toppen av utstyrslista finner vi en liten fjernkontroll, f.eks. for bruk ved tilkobling til TVen. Man kan da styre menyvalg, bla i bilder osv. med denne.

Til PCen følger med Magix MediaSuite for konvertering av mediefiler som ikke kan avspilles direkte av de støttede formatene. MediaSuite består av Home Photo Wizard, MAGIX Movies on CD & DVD og MAGIX MP3 Maker .

Montering av disk

VP8360 selges som regel uten harddisk, vi hadde en 2.5” disk på 60 GB liggende og valgte derfor varianten uten harddisk for å teste om monteringen var lett å utføre selv. VP8350 er samme enhet, men selges med harddisk ferdig montert. 120 GB er for øvrig største disk som aksepteres.

Vosonic VP8360


I følge manualen skulle det være en grei sak å montere inn disken. Det fulgte med en kjekk liten mikroskrutrekker til å løsne bakdekselet med. Deretter skulle lokket skyves litt ut og så brekkes ut av klipsene. Vi forstår ikke helt hvorfor det ikke heller var et spor i kabinettet for å kunne skyve dekselt inn/ut, i stedet for slike "låsetapper" man ikke ser før lokket er tatt av. Etter litt forsiktig tøy og bøy kom dekselet av - heldigvis i ett stykke. Derfra var det bare å skyve disken, en standard 2.5" disk for bærebare, på plass i kontakten, og feste dekselet igjen.

I bruk

Etter 4 timer var batteriet fulladet, og det var tid for å begynne å leke seg litt. Det er forresten et utskiftbart batteri av typen Fujifilm NP-100 som fås kjøpt i de fleste fotobutikker. I følge produsenten skal batteriet klare ca 38 timer med bildebackup, 12 timer med musikkavspilling eller 4 timer med videoavspilling mellom to ladinge.

Etter oppstart får du opp hovedmenyen, som lar deg velge mellom musikk, bilder, video, opptak, radio osv. Under Options kan du sette tid, dato, videostandard, skjerminnstillinger m.m. På menyvalget Harddisk må du først velge formatering før bruk. Det er filsystemet FAT32 som benyttes, og når disken er klargjort blir det opprettet egne mapper for dens funksjoner, som musikk, bilder, video osv.

Vi dyttet inn vårt SD-kort med 220 bilder (i snitt ca. 1.5 MB ). Spilleren meldte da fra at kortet var funnet og ba oss velge mellom full backup, som kopierer hele kortet, eller bildebackup, som da kun tar mappene på kortet som inneholder bilder. Våre 220 bilder ble overført på like over 2 minutter.

Videoavspilling

Deretter forsøkte vi avspilling av noen .MOV-filmsnutter (Quicktime) vi hadde tatt opp med vårt digitalkamera. Disse ble spilt av helt perfekt. Så forsøkte vi et par spillefilmer i Xvid-format. Her ble lyden helt OK, men bevegelsene var noe hakkete. Vi mistenker at de store AVI-filene, med en del høyere oppløsning enn spilleren viser, ble litt tunge for avspilleren. Bildekvaliteten ellers var det intet å si på.

Bredformat fikk selvsagt sorte sørgerender oppe og nede, på grunn av skjermens tradisjonelle 4:3-format. Det hadde naturligvis vært fint med en bredformat skjerm, men det var tross alt bærbar backup av minnekort for kamera vi var interesserte i, og anser videoavspilling som en ekstrafunksjon og tar derfor til takke med denne løsningen.

Øvrig

Vosonic VP8360


Det følger altså en dokkingstasjon med spilleren. På baksiden finner vi tilkoblinger for ladekabel, mini-USB samt minijack for audio/video ut og inn.

Satt i dokking står den passe skrått for betjening og innsynsvinkel. Men når den kobles til PC via USB går den over i dokket modus, dvs. at de normale funksjonene er koblet ut. Da er det kun mulig å gjøre overføring av filer til/fra disken, samt til/fra evt. minnekort som er satt i kortplassene. Disse og disken dukker da opp som flyttbare disker på PC'n. Napper man ut USB-kabelen våkner den til normalt liv, og kan da betjenes mens den f.eks. står til lading.

Oppsummering

VP8360 er en svært anvendelig enhet å ha med på tur. Med en passe stor disk vil du ikke ha noe plassproblemer ved sikkerhetskopi/tømming av minnekortene på ferieturen. Den leser de aller fleste kurante minnekortene og overføring går raskt og greit. Som elektronisk fotoalbum er den ypperlig å ha med til familie og venner for visning av feriebildene.

Som videoopptaker er den ikke noe førstevalg, heller ikke for videoavspilling. Vi synes dessuten at dekselet over harddisken kunne vært konstruert smidigere. Men med sine svært mange tilleggsfunksjoner er dette absolutt et produkt vi vil ha mye glede av.

Vosonic VP8360 uten harddisk koster rundt 2.300 kroner, og selges i Norge blant annet gjennom Netshop.