Voddler - "Spotify for film"

Film i bøtter og spann. Vel, forhåpentligvis etter hvert.

Spotify tok verden med storm da det kom høsten 2008. Muligheten for å høre nært sagt ubegrensede mengder musikk on demand har snudd lyttervanene til svært mange, selv det foreløpig kun er et fåtall som er villige til å betale for tjenesten.

Opptil flere aktører står også på trappene til å lansere tilsvarende løsninger for film. En av dem er Voddler, som i likhet med Spotify er utviklet av svensker. Voddler er foreløpig i lukket beta (kun for svensker og nordmenn) der du trenger en invitasjon for å delta. Programvaren som brukes er kompatibelt både med Windows og OS X.

Vi har prøvekjørt tjenesten med Mac-klienten, som på tross av å være i alpha ikke har gitt noen feilmeldinger av noe sort. Når du starter programmet første gang, må du logge inn med Voddler-kontoen din. For å få tilgang kan du be om en betanøkkel på Voddlers nettsider (åpnes i nytt vindu), men regn med å måtte vente noen uker.

Når du så er logget inn, kalibrerer du først bildet under settings-menyvalget, der du kan justere plasseringen av undertekster, justere aspekt og skjermens yttergrenser.

Voddler - "Spotify for film"


Se gratis filmer

Movies er menyvalget som tar deg til selve applikasjonen. Her får du noen titalls gratisfilmer du kan se, med utvidet informasjon når du merker en av dem; for eksempel spilletid og brukernes karakterer. Voddler har også en håndfull dokumentarer som alle er gratis.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oppdatert: Noen av DinSides lesere har, helt korrekt, påpekt at det er noen hundre filmer tilgjengelig i Voddler. Beklageligvis var undertegnede litt kjapp på labben med å si at det var noen titalls filmer tilgjengelig. Artikkelen er oppdatert i denne sammenheng. Du kan se en liste over tilgjengelige filmer her: http://freevoddler.wikidot.com/lista-alla-filmer

Via toppmenyen kan du sortere filmene på ulike måter, eller bytte visning fra tabellbasert til listebasert, som i våre øyne er å foretrekke.

Du kan også filtrere filmene basert på sjanger. All navigasjon foregår med piltastene, enter og escape (eller en fjernkontroll) – her er intensjonen at det skal være enkelt å navigere på en PC koblet til TV-en.

Voddler - "Spotify for film"


... eller lei Premium-filmer

Ikke alle filmer hos Voddler er gratis. Velger du premium fra toppmenyen får du opp alle filmene du må betale for, og prisene ser ut til å variere fra SEK 17 til SEK 49.
Filmen du leier kan sees ubegrenset i 24 timer etter at du har betalt.

Selv om hovedtrekkene er at nye filmer er de dyreste, virker prispunktet i mange tilfeller nesten tilfeldig. Eksempelvis er det dyrere å leie Armageddon enn den relativt nye filmen City of men, og mens Jackass 2.5 er gratis å se, koster det penger å se den første Jackass-filmen.

Foreløpig er det i det hele tatt et ganske labert utvalg filmer som tilbys (rundt 500); i hvert fall sammenlignet med millioner av sanger i Spotify. På "recommended"-siden er den høyest rankede Lucky number Slevin og A night at the Roxbury, mens Hestehviskeren topper listen av filmer man må betale for. Voddlers brukere har gitt denne filmen over 9,5 i snitt, mens fantastiske Almost Famous bare har en snittkarakter på 6,6. Her kunne Voddler med fordel ha trukket inn informasjon fra IMdb, spesielt siden du kan gi karakter til en film om du så bare har sett ett sekund av den.

Gratis = reklamebasert

Filmene som er gratis kommer med en reklamepause før avspilling. Reklamene som vises i øyeblikket er fire svenske, samt en filmtrailer som ikke virker å være relatert til filmen du ser på. Når denne reklamepausen er ferdig (4-5 minutter), vises filmen i sin helhet uten avbrudd. Om dette blir forandret på når Voddler lanseres for massene, vites ikke, men i våre øyne virker én reklamepause før filmen å være lite effektiv sett med annonsørenes øyne, siden du som seer har god tid til å hente brusen fra kjøleskapet mens reklamene spilles.

Under avspilling kan du selvsagt pause og spole filmen, og du kan også velge om du vil ha undertekster eller ikke (kun svensk på de fleste av filmene), samt en liten håndfull andre innstillinger. Det er også kjekt at du kan fortsette å se en film der du slapp. Når du stopper filmen blir du også bedt om å gi karakter i form av stjerner der maks antall er 10.

Voddler - "Spotify for film"


Kvaliteten er helt grei og befinner seg et sannsynligvis sted mellom DivX og DVD. Foreløpig er det kun The Wrestler som kan leies i HD, men vi har ikke prøvd å leie film hos Voddler.

Under får du en liten videosnutt slik at du kan se hvordan tjenesten fortoner seg i praksis. Merk at vi har klippet litt i Surrogates-traileren.


Som du ser har Voddler en del å gå på hastighetsmessig, men den er helt grei å bruke og minner om XBMC, Boxee og lignende applikasjoner.

Foreløpig konklusjon

Voddler er foreløpig ikke lansert, og vi krysser fingrene for at tjenesten vil ha langt flere filmer å by på ved lansering, for utvalget av filmer er foreløpig lite og tilfeldig, som gjør at vi ikke får i nærheten av like stort hakeslipp som da vi testet Spotify for første gang.

Dersom filmutvalget øker, trenger klienten også flere muligheter; for eksempel et søkefelt. Fra Voddlers offisielle blogg ser det ut til at funksjonalitet blir flyttet til webgrensesnittet ved neste iterasjon, men for bruk på TV håper vi at også klienten oppdateres tilsvarende.

Sammenlignet med den amerikanske utgaven av iTunes Music Store har også Voddler sine begrensninger - blant annet er det ingen mulighet å flytte filmene du har leid til en portabel enhet.

Vi håper uansett Voddler og tilsvarende tjenester vil få sin oppblomstring i disse trakter i løpet av året som kommer – det er på høy tid.