VMWare: Virtuelle PCer

Har du noen gang ønsket å kjøre flere operativsystemer på PCen din på en enkel og trygg måte? Nå har du kanskje løsningen foran deg. VMWare gir deg muligheten til å lage såkalte virtuelle PCer. Med et museklikk kan du du for eksempel starte en virtell Linux-PC - i et vindu inne i Windows!

Mange har nok hatt lyst til å prøve andre operativsystemer enn det som kom med PCen. Men en oppgradering kan være både tidkrevende og ikke helt uten risiko. Og hvis du ønsker å sette opp flere operativsystemer på PCen samtidig, kan også det være en ganske innviklet prosess.

Mange virtuelle PCer inne i PCen

Selskapet VMTM har lenge vært på markedet med såkalte virtualiseringsløsninger gjennom programvaren VMWare. Tenk deg at du sitter og jobber i Windows. På skrivebordet har du ikoner for å starte Windows Vista, Windows 2000, Ubuntu Linux, FreeBSD, som om de var vanlige Windows-programmer. Det kan høres sprøtt ut, men det er faktisk fullt mulig.

VMWare er nemlig et system for virtuelle PCer. I praksis er det snakk om programvare for å emulere ekte IBM-kompatible datamaskiner. Hvordan disse skal oppføre seg, bestemmes blant annet ut fra hvilke opplysninger du har gitt om operativsystemet som skal kjøres på de virtuelle PCene. I utgangspunktet skal alle operativsystemer og programmer som støttes av IBM-kompatible datamaskiner (les: vanlige PCer), kunne kjøres uten problemer.

Løsningen finnes i flere forskjellige utgaver, både for Linux og Windows. For sluttbrukere vil VMWare Workstation og VMWare Player være de mest aktuelle. Førstnevnte koster penger og lar deg lage virtuelle PCer selv, mens sistnevnte er gratis og kan kun kjøre ferdiglagde virtuelle PCer. Slike finnes det haugevis av på nettet, deriblant en rekke Linux-distroer.

Her kjører vi Ubuntu Linux i en virtuell PC gjennom VMWare Player. Med Player må du laste ned ferdige virtuelle PCer fra nettet, men alle endringer du foretar blir lagret. Dermed får du fullt nytte av løsningene. Vis mer


Sikker surfing

Det finnes også en såkalt Browser Appliance til fri nedlasting. Dette er egentlig en strippet utgave av Linux-distroen Ubuntu, og inneholder ganske enkelt kun ett program, nemlig nettleseren Firefox. Tanken er at du skal kunne fyre opp denne virtuelle maskinen og surfe trygt på nettet - uten fare for verken det ene eller andre av ulumskheter.

Ekte PC-følelse

Veivisere tar deg igjennom prosessen med å lage en virtuell PC. Foto: bel Vis mer

Og det er faktisk snakk om ordentlige PC-spesifikasjoner. Du bestemmer for eksempel hvor mye RAM som skal allokeres, og hvor mye diskplass som skal settes av til den virtuelle PCen. I vårt tilfelle ønsket vi å teste en betautgave av Windows Vista, og vi utstyrte vår virtuelle PC med 512 MB RAM, og en virtuell harddisk på 20 GB. Her setter naturligvis "modermaskinen" grensene, vår PC hadde nok av harddiskplass å ta av, og 2 GB internminne.

Deretter var det bare sette inn installasjons-CD, og "slå på" den virtuelle PCen vår. I et vindu fikk vi et oppstartsbilde som minnet om det du får fram når du starter PCen din på ordentlig. Så kjørte vi gjennom installasjonsprosessen, som innbefattet partisjonering og formatering av den virtuelle harddisken, som en helt vanlig Windows-installasjon på en blank harddisk. Vi fikk med andre ord følelsen av å jobbe på en virkelig PC. Forskjellen var bare at alt skjedde i et vindu inne i Windows. Du kan naturligvis også kjøre den virtuelle PCen i fullskjerm-modus.

Installasjonen av operativsystemet går ganske mye tregere enn i en ”virkelig” PC. Men alt gikk i vårt tilfelle greit, inkludert omstarter. Når operativsystemet var installert, kunne vi leke oss, og teste ut funksjonalitet uten å være redd for konsekvensene… Vi kunne også lage såkalte "snapshots", som i praksis fungerer som gjenopprettingspunkter dersom noe skjærer seg.

VMWare emulerer også lydkort, skjermkort og nettverkskort, slik at totalfølelsen blir enda bedre. USB-porter og optiske drev kan også "monteres". Drivere for populære operativsystemer til disse enhetene følger med i installasjonen.

Denne skjermdumpen er tatt i Linux-versjonen av MVWare Workstation, men grensesnittet er omtrent identisk med Windows-versjonen. Tar du en titt på arkfanene ser du at både Ubuntu og Window XP kjører samtidig i virtuelle PCer. Sørg for å ha godt med minne i "modermaskinen". Vis mer


Utmerket løsning for utprøving av funksjonalitet

Verken operativsystemet eller programmene som du vil installere, klarer å avsløre at de kjøres på en emulert PC. VMWare egner seg derfor utmerket for rask uttesting av forskjellige programmer og funksjoner i forskjellige operativsystemer. Slik kan for eksempel Linux-brukere få tilgang til programmer og funksjonalitet i Windows, som for tiden ikke er tilgjengelig for Linux-plattformen.

Men de som forventer seg virtuelle PCer som virkelig sparker fra, vil nok bli skuffet. Det samme gjelder dersom du ønsker å bruke multimediafunksjonalitet i operativsystemene. PCen som vi testet programmet på, er utstyrt med AMD 3800+ dobbelkjerneprosessor, og en virtuell PC kan kanskje sammenlignes med en Pentium 3 850 MHz eller deromkring - naturligvis avhengig av hvilket operativsystem og applikasjoner som kjøres.

All informasjon om den virtuelle PCen ligger i én filmappe. Den virtuelle harddisken er en fil som er dynamisk i størrelse, i vårt tilfelle maks 20 GB. Det betyr at dersom du ønsker å fjerne en virtuell PC, så er det bare å slette den aktuelle mappen. Husk da på at alle filer som du eventuelt har opprettet i den virtuelle PCen, også blir slettet.

Last ned og prøv gratis i 30 dager

For ytterligere informasjon kan du besøke VMWare Inc. sine hjemme-sider.

VMWare Workstation 5.5 foreligger i versjoner for Windows 2000/XP og Linux. Du kan laste ned en gratis 30-dagers versjon fra denne siden. Hvis du ønsker å benytte programmet etter dette, koster det $189 for en lisens, eller i underkant av 1.200 kroner. Gratisversjonen VMWare Player kan lastes ned fra samme side.

Les også: Fjernstyr PCen gjennom nettleseren!