Vmware Player 5: Enkelt å teste ny Windows

Nå kan du enkelt leke deg med Windows 8, helt uten risiko.

Aldri har det vært enklere å teste ut Windows 8, helt uten risiko. Her et skjermbilde fra påloggingsskjermen inne i en virtuell PC i Vmware. Foto: Alle bilder: Bjørn Eirik Loftås, DinSide.no
Aldri har det vært enklere å teste ut Windows 8, helt uten risiko. Her et skjermbilde fra påloggingsskjermen inne i en virtuell PC i Vmware. Foto: Alle bilder: Bjørn Eirik Loftås, DinSide.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En virtuell PC er et dataprogram som etterligner en fullverdig PC, der du kan installere operativsystemer og programmer fritt etter ønske. Det finnes flere slike løsninger som er gratis, blant annet VirtualBox fra Sun, og Virtual PC fra Microsoft.

LES OGSÅ:

Play with it

En tredje aktør, som har lange tradisjoner innen virtualisering, er Vmware. Dette selskapet har i lengre tid hatt en gratisløsning kalt Vmware Player, og med denne kan du for eksempel installere en 90-dagers prøveversjon av Windows 8 Enterprise.

Helt trygt

Den store fordelen med en virtuell PC som Vmware Player er at alt som skjer i en virtuell PC, forblir i en virtuell PC. Derfor kan slike løsninger være ideelle for deg som ønsker å prøve ut nye operativsystemer, programmer etc, uten at verts-PCen blir berørt av eventuelle problemer. Det er imidlertid fullt mulig å bruke klipp og lim fra programmer i den virtuelle PC-en til verts-PC-en, og vice versa, samt dele utstyr som nettverkstilkoblinger og USB-enheter.

Du kan enten installere operativsystemer fra ISO-filer eller fra CD/DVD, og i de fleste tilfellene gjør Vmware Player hele jobben uten at du behøver å gjøre annet enn å følge veiviserne og vente til installasjonen er fullført. Du kan lage flere virtuelle PC-er og kjøre flere av dem samtidig, enten det er snakk om Linux, Windows eller andre operativsystemer, men det krever naturlig nok at du har en rimelig kraftig verts-PC med mye minne. Men skal du bare leke med Windows 8 og ikke setter spesielle krav til ytelse, klarer du deg fint med en middels kraftig PC med 4 GB RAM. Du bør i tillegg ha minst 20-30 GB ledig harddiskplass til datafilen som inneholder den virtuelle PC-en.

Slik gjør du det

 • Først må du laste ned Windows 8 Enterprise 90-dagers prøveversjon fra Microsoft. Hvordan du gjør det og hva som kreves, kan du lese mer om her. Vi anbefaler 32 bits-utgaven til vårt formål, den krever minst av PC-en din.

 • Deretter laster du ned og installerer VMWare Player. Det gjør du enkelt fra FileHippo (gjelder Windows-versjonen).
 • Trinn for trinn

  I bildeguiden under har vi illustrert hvordan du installerer Windows 8 i en virtuell PC - trinn for trinn - selvfølgelig med våre kommentarer og hint undervei:

  Start med å trykke på "Create a New Virtual Machine"
  Velg "I will install the operating system later"
  Velg Microsoft Windows, og velg versjonen du har lastet ned. Husk at x64-versjonen krever mer av PC-en din enn 32 bits-versjonen.
  Gi et passende navn til maskinen, og velg hvor den virtuelle PC-en skal lagres. NB! Velg et sted med god plass og hastighet.
  Sett av maks-størrelsen på den virtuelle harddisken. 60 GB er standard. Ikke velg noe mindre enn 30.
  Nå skal du trykke på knappen "Customize Hardware"
  Klikk på "CD/DVD (IDE)" og huk av for "Use ISO image file". Bla deg fram til Windows 8 ISO-filen du har lastet ned fra Microsoft.
  Sånn, nå er det bare å trykke på "Play virtual machine"
  Snart blir du møtt av det Windows 8-lasteren
  Velg norsk tastatur og lokasjon
  Trykk Install now
  Så er det bare å følge veiviseren og godta standardvalgene.
  Velg å installere Windows fra bunnen av.
  Len deg tilbake eller hent deg et glass brus mens du venter på at installasjonen skal fullføres.
  Etter en omstart må du gjennom de siste trinnene før du kan ta i bruk Windows 8.
  Trykk "Use express settings" hvis du ikke har spesielle krav vedrørende Windows og funksjonaliteten.
  For full utbytte av Windows 8 behøver du en konto hos Microsoft, for eksempel en hotmail-adresse eller tilsvarende.
  Siste trinn er å se en demo av ny Windows 8-funksjonalitet.
  Bare kort tid igjen nå...
  Og her er Windows 8-startmenyen. Gå til Desktop ved å klikke nederst til høyre.
  Nederst til høyre i VMWare vil du se følgende knapper. Trykk "Install Tools". Dette vil gjøre at du får fullt utbytte av Windows 8 i den virtuelle PC-en, med blant annet sømløs veksling mellom den og verts-PC-en, grafikkakselerasjon, støtte for deling av utklippstavle, tilleggsutstyr etc.
  Følg anvisningene, og start den virtuelle PC-en på nytt når installasjonen er ferdig.
  Sånn, da var jobben gjort! Start den virtuelle PC-en på nytt når du får spørsmål om det.
  Aldri har det vært enklere å teste ut Windows 8, helt uten risiko. Her et skjermbilde fra påloggingsskjermen inne i en virtuell PC i Vmware. Foto: Alle bilder: Bjørn Eirik Loftås, DinSide.no

  Få mer ut av VMWare Player

  Virtuelle PC-er er en morsom og enkel måte å leke seg med nye, eldre og ukjente operativsystemer. Visste du at VMWare tilbyr en haug med virtuelle og ferdig konfigurerte operativsystemer som du kan laste ned gratis? Ubuntu, Fedora og andre populære Linux-distribusjoner er blant disse. Du finner dem alle her.

  Les også:
  Last ned Windows 8 Enterprise

  Samleside: Windows 8