Snart kommer den, vi har sett på Betaen. Foto: Produsent
Snart kommer den, vi har sett på Betaen. Foto: ProdusentVis mer

VLC 2.0 snart klar

Release Candidate 1 ligger ute, og vi snakker store forbedringer

For de som ikke vet det er VideoLAN et lite program som spiller av "alt" av lyd og video fra filer på disken i maskinen eller andre medier.

Programmet er gratis og finnes til de fleste platformer: Windows, Mac, Linux, Unix og iOS.

En annen fordel er at VLC er fritt for annonser, ingen registrering og innhenting av brukerdata eller andre uhumskheter. Det trengs heller ingen installasjon av codecer eller annet ekstra - alt er innebygd i selve programmet.

Alt dette høres selvsagt for godt ut til å være sant, og heller ikke VLC takler absolutt alt. Likevel går det aller meste problemfritt, og de legger stadig til nye formater. Nå er det imidlertid på høy tid med en ny versjon, og den er altså på vei.

VLC Versjon 2

Versjon 1.x var i sin tid en problemløser, i stedet for å stadig måtte bytte mediespiller når du skulle spille Quicktime-filer, wmv, avi, MP3 og annet så tok VLC seg av alt.

Men det dukker stadig opp nye formater, og filene blir større og får høyere oppløsning. Maskinvaren utvikles også, både prosessorer og grafikkkort og operativsystemene får også nye muligheter.

VLC har ikke helt hengt med i alle svingene, så andre avspillere har ofte gjort en bedre jobb tross stadige oppdateringer av VLC versjon 1.x

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men i versjon 2 har det skjedd gjennomgripende forandringer. Både video og lyd-delen i programmet har blitt skrevet om, blitt modernisert og tilpasset både moderne maskinvare og operativsystemer.

En lang liste over hva som er nytt i versjon 2 finner du blant annet i dette forumet:

http://www.nsaneforums.com/topic/115488-vlc-media-player-200-rc1/

Hvordan fungerer det?

Vi installerte VLC 2.0 RC1 på vår litt eldre test-PC med Intel Q6600 4-kjerners prosessor. Så kastet vi alle mulige og umulige video og lydfiler inn i programmet.

Med unntak av noen få mts-filer (AVCHD) fra vårt gamle Sony HD-kamera ble alt spilt kjapt og greit. Ingen ventetid, bare dra og slipp og filene begynner å spille med det samme. Også VOB-filer og DVD-mapper med menyer er mange ganger raskere enn noen maskinvare DVD-spiller og også like rask eller raskere enn andre smarte avspillerprogrammer som Mediaplayer Classic Home Cinema som er en av våre andre favoritter.

Programmet skal også kunne spille av Blu-ray plater, men det skjer ikke uten videre. Hvis du ikke allerede har støttebiblioteker for AACS på maskinen får du bare en feilmelding.

VLC 2.0 snart klar


DVD-avspilling går derimot som en lek, lynrask, uten langtekkelige formaninger og øyeblikkelig respons på manøvrering.

Hvis du ikke orker å vente på den endelige versjonen, kan du laste ned releasekandidaten her.