Vivaldi nå tilgjengelig i betaversjon

En nettleser for mer kravstore brukere.

<strong>AVANSERT:</strong> Vivaldi henvender seg mot mer avanserte nettbrukere, med et hav av tilpasningsmuligheter. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
AVANSERT: Vivaldi henvender seg mot mer avanserte nettbrukere, med et hav av tilpasningsmuligheter. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter å ha forlatt selskapet i 2010, har tidligere Opera-sjef, Jon von Tetzchner, de siste årene jobbet med å lage en ny nettleser.

Resultatet er Vivaldi, som vi tok en titt på tidligere i år, da den ble tilgjengelig som en «technical preview», altså en forhåndstitt for spesielt interesserte.

Lastet ned av to millioner

Og nå, etter to millioner nedlastinger av forhåndstitten, er nettleseren lansert i betaversjon. Med Vivaldi henvender skaperne seg til den mer avanserte nettbrukeren og tilbyr svært gode tilpasningsmuligheter slik at man kan få nettleseren slik man vil.

LES OGSÅ: Få nettsider til å oppføre seg som programmer

Eksempelvis kan man selv velge hvor fanelinja og adressefeltet skal plasseres, og man kan også gruppere relaterte faner slik at det blir lettere å bevare oversikten. Hvis ønskelig, kan fanene i én gruppe åpnes side om side i nettleseren.

Full kontroll

Via innstillingene kan man i det hele tatt styre veldig mye – inkludert full kontroll over hurtigtaster, musebevegelser (gestures), informasjonskapsler og så videre.

De som er glad i å utføre kommandolinje-funksjoner kan glede seg over «quick commands» (ctrl+e) som gir et tekstvindu der man raskt kan hoppe inn til ulike menyelementer og lignende, for eksempel ved å skrive «ut» og så pile seg til utvidelser.

Av andre ting kan vi nevnte «Speed dial» (velkjent startskjerm fra Opera med snarveier til ofte besøkte nettsider og lignende) og en egen notatfunksjon.

LES OGSÅ: Lukket du fanen ved et uhell?

Støtter utvidelser


Chrome-entusiaster kan glede seg over at Vivaldi også støtter nettleserutvidelser skrevet for Chrome-nettleseren slik at du kan bygge på med enda mer funksjonalitet. Grensesnittet er for øvrig fullt oversatt til norsk.

MANGE MULIGHETER: Bare fane-menyen er ganske rik på valgmuligheter i Vivaldi.
MANGE MULIGHETER: Bare fane-menyen er ganske rik på valgmuligheter i Vivaldi. Vis mer

Et par ting som foreløpig ikke er på plass, er synkronisering på tvers av flere datamaskiner, og selskapet jobber også med en epostklient som heller ikke er ferdig i denne betautgaven.

Vil du prøve, peker du nettleseren din til vivaldi.com og laster ned betautgaven, som finnes både for Windows, Mac og Linux.