Vistas versjoner

Microsofts nye operativsystem lanseres nå for privatmarkedet. Ultimate, Premium, Business, OEM og 64-bit - oppgradere eller kjøpe fullversjon? Det er mye å velge i, og her får du hjelp!

Faktisk kommer Windows Vista i seks forskjellige versjoner, men for det norske forbrukermarkedet er det i realiteten fire som er interessante: Home Basic, Home Premium, Business og Ultimate. De andre versjonene er en som hovedsakelig er rettet mot næringslivet (Enterprise), og en forkrøplet versjon (Starter) som er rettet mot land der markedet er under utvikling, altså hovedsakelig Sør-Amerika og Asia.

I tillegg slippes hver versjon i tre forskjellige utgaver: OEM, oppgradering og fullversjon. For å starte med den siste, så er altså det en DVD med alt du trenger for en fersk installasjon, inklusive kundestøtte fra Microsoft.

Oppgradering kan du velge dersom du allerede har en gyldig, installert og aktivert kopi av Windows XP - eller Windows 2000 Professional. Merk dog at dette ikke nødvendigvis betyr at du beholder alle innstillingene dine, for eksempel vil en oppgradering fra XP Professional x64 (64-bits versjonen av XP) kreve en såkalt "clean install upgrade".

OEM er versjonen du vanligvis kjøper sammen med ferdigkjøpte PCer, eller med maskinvare som behøves for å få en PC til å virke. OEM-versjonene kommer uten brukerstøtte fra Microsoft.

Vistas versjoner


Windows Vista Home Basic
Home Basic er... ja, som navnet sier et OS der du har det grunnleggende, men ikke så mye av de ekstra godsakene. Går du rett fra XP Home er det ikke så mye du vil savne, og den vil både se ut og oppføre seg ganske så likt.

Grovt sett kan vi derfor sammeligne Vista Home Basic med XP Home.

Ca pris: Full 2.200 / Oppgr.: 1.200 / OEM: 900

Vistas versjoner


Windows Vista Home Premium
Denne versjonen av Vista tror vi kommer til å bli den mest polulære for hjemmebruk. Den har i tillegg til det grunnleggende fra Home Basic det nye Aero-grensesnittet, Media Center og litt annet snacks.

Home Premium kan sies å være Vistas svar på XP Media Center Edition.

Ca pris: Full 2.800 / Oppgr.: 1.800 / OEM: 1.000

Vistas versjoner


Windows Vista Business
Business-versjonen vil nok hovedsakelig appellere til bedrifter, men også en del privatpersoner, spesielt de med behov for ekstra backup- og nettverksmuligheter vil nok finne denne versjonen interessant.

Vista Business tilsvarer omtrent XP Professional.

Ca pris: Full 3.500 / Oppgr.: 2.400 / OEM: 1.400

Vistas versjoner


Windows Vista Ultimate
Vista Ultimate er, som navnet hentyder, den ultimate versjonen. Den har alt (og litt til): finnes det som funksjonalitet i en av de andre versjonene så finnes det også i Vista Ultimate.

Kort sagt: med Vista Ultimate er det ingen kompromisser.

Ca pris: Full 4.600 / Oppgr.: 3.000 / OEM: 1.800

Hvilken for meg?

Her kunne vi skrevet side opp og side ned, men for å ta det kort kan vi begynne med å se på Home Premium og Business, som har en god del overlappende funksjonalitet. Hovedforskjellen er at Home Premium kommer med applikasjoner som Media Center, DVD Maker og Movie Maker med støtte for HD-film, mens Business i stedet har flere muligheter for sikkerhetskopiering, (inkl. Shadow Copy, der du kan ta backup av filer ved hver boot), IIS Web Server og domenefunksjonalitet. Business mangler også foreldrekontroll, som til og med kommer med Home Basic.

For å klarere: her mener vi funksjonalitet som er inkludert med operativsystemet. Det går i flere tilfeller an å skaffe tredjeparts programvare som tar seg av mange av disse tingene, som Media Center-kloner, programvare for avansert backup, DVD-programvare og så videre.

Hvis du derfor føler at du ikke trenger noen av de tingene som er beskrevet over kan du jo ta en titt på Home Basic i stedet. Men da er det også greit å vite at du gir avkall på flere ting enn det som er nevnt over. Aero-grensesnittet er en av dem. Utvidet støtte for bærbare og tablet-PCer er en annen. Likevel, er du på budsjett og uansett ikke bruker PCen til stort mer enn Internett, e-post, kontorarbeid og se litt film eller spille er det trolig ingen ting du vil savne.

Og hva om du trenger både det som kommer med Home Premium og Business? Da må du selvfølgelig gå for Ultimate! Da får du også med på kjøpet Ultimate Extras (Vistas svar på Plus!) og BitLocker Drive Encryption på for å beskytte data mot uautorisert tilgang.

Vistas versjonerAlle vil ha svart, men det er nok den mørkegrønne som vil bli mest solgt.

Ikke fornøyd? Oppgrader!

Hvis du skulle kjøpe en versjon av Vista og det viser seg at den ikke er god nok til ditt bruk finnes det en grei funksjon som heter "Windows Anytime Upgrade", der du ganske så enkelt går på Internett og kjøper en ny produktnøkkel. Med den kan du oppgradere din Vista-versjon fra DVDen du opprinnelig brukte til å installere Vista med (ja, DVDen inneholder flere versjoner, og produktnøkkelen bestemmer hvilken versjon du får installere).

32-bit eller 64-bit?

Dersom du skal kjøpe Vista må du velge mellom 32-bits (x86) og 64-bits (x64) versjon. Har du en 64-bits prosessor kan du i teorien kjøre 64-bits Vista, men valget kan være vanskelig. Hovedsakelig er forskjellen den at 64-bits Windows støtter mer RAM og er mer sikker, så derfor er den også mer fremtidsrettet. Ulempen er at den ikke støtter 16-bits programvare, og at du må ha 64-bits drivere til all maskinvare. Så i en tid fremover vil nok ikke x64-versjonen være den som er enklest å ha med å gjøre. Sjekk derfor opp om du har kompatibel maskin- og programvare før du kjøper.

Kort oppsummering:

For mange vil Home Basic være mer enn godt nok, men prisspranget opp til Home Premium er ikke så stort. De mer entusiastiske vil nok derfor velge dette som sin plattform. Business igjen er for de spesielt interesserte, og vi vil nok ikke finne så altfor mange av dem i private hjem. Ultimate vil nok også bli en populær versjon, men med tanke på prisen kanskje hovedsakelig blant folk som normalt sett ikke betaler for programvare.

Vistas versjoner