Vistas ukjente gullkorn

Shadow Copy-funksjonen er offisielt ikke tilgjengelig på "hjemmeversjonene" av Vista, men ikke la det stoppe deg.

I Microsofts både godt likte og mye hatede operativsystem Windows Vista finnes det en rekke finesser og mye ny funksjonalitet å sette seg inn i.

Vista har en kanskje litt lite kjent funksjonalitet som heter Shadow Copy - eller skyggekopier på norsk - som på en måte kan beskrives som interne sikkerhetskopier, eller en slags "tidsmaskin" for mapper og filer.

Shadow Copy (også kjent som Volume Shadow Copy Service) er nemlig egentlig kun tilgjengelig for Ultimate- og Business-versjonen av Vista, og for hjemmebrukerne har det derfor heller ikke blitt spesielt mye pratet om. Men det interessante er at Home Basic og Premium faktisk har samme funksjonalitet. Microsoft har på disse hjemmeversjonene kun fjernet den vanlige muligheten for å hente fram skyggekopiene, men du trenger ikke la deg stoppe av slike små detaljer.

Skyggekopier?

Før vi ser på hvilke muligheter du har som hjemmebruker skal vi se litt nærmere på skyggekopier og hvordan det egentlig fungerer.

Shadow Copy ble faktisk introdusert til Windows før Vista, og for alle praktiske hensyn er det Windows Server 2003 som var første operativsystem med dette implementert. Men siden dette er et OS de færreste privatpersoner kjører er det altså først på Vista det ble alminnelig tilgjengelig - og da offisielt kun på de dyrere versjonene.

I Vista er skyggekopier integrert med systemgjenoppretting - en funksjon også XP-brukere er kjent med. Systemgjenoppretting gir deg muligheten for å "rulle tilbake" operativsystemet dersom du har installert problematiske drivere eller i det hele tatt gjort systemforandringer du (eller et program) ikke burde ha gjort. Skyggekopiering går egentlig mye på det samme, men da på filnivå.

Vistas ukjente gullkornSystemgjenoppretting og skyggekopier er automatisk slått på for c:\-disken, mens du må slå det på for andre partisjoner eller disker.

Skyggekopier er altså tilgjengelig på alle stasjoner som har systemgjenoppretting slått på, og du trenger heller ikke tenke på å bruke det aktivt. Skyggekopieringen går i bakgrunnen sammen med systemgjenopprettingen og lager kopier av filer samtidig med at systemgjenopprettingspunkter opprettes - som regel en gang om dagen eller når du installerer ny programvare på datamaskinen.

Disse kopiene ligger på samme stasjon som originalene og er derfor ingen erstatning for backup til en annen harddisk eller lignende, men kan gjøre nytten dersom du ved et uhell sletter filer. Det fungerer også glimrende for å kunne gå tilbake til en gammel versjon av en fil, for eksempel dersom du gjerne skulle hatt tilbake et Word-dokument slik det var for en uke siden, altså uten alle forandringene du gjorde i går.

Vistas ukjente gullkornI Vista Business eller Ultimate holder det å høyreklikke på de aktuelle filer eller mapper, velge Egenskaper og Tidligere versjoner. En du vil da kunne velge i en liste med tilgjengelige filversjoner.

Shadow Explorer

Hvis du i likhet med de fleste privatpersoner sitter på Vista Home Basic eller Premium har du egentlig ikke tilgang på disse tidligere versjonene (Previous Versions). Men det er er på overflaten - siden disse variantene jo har systemgjenoppretting finner vi i praksis også Shadow Copy Service kjørende på disse variantene av Vista.

Trikset er altså å finne en måte å fiske fram Shadow Copy-lagrede filene på - og for det kan du bruke Shadow Explorer. Det er riktignok ikke like elegant som det innebygde grensesnittet vi finner i de riktige Vista-versjonene, men gjør nytten dersom behovet skulle være der.

Vistas ukjente gullkornShadow Explorer starter blank, og du må klikke den lille, sorte pilen øverst til høyre for å få frem en liste over lagringspunkter. Velg så et tidspunkt FØR forandringen du vil ha ugjort fant sted.

Vistas ukjente gullkornEtter å ha valgt tid må du velge sted, her er det enkelt å bla i filstrukturen. Husk at de fleste personlige filer vil ligge under brukere eller users. Høyreklikk så på filene eller folderne du vil redde, velg Export og bestem en mappe du vil kopiere disse filene til.

Skru av?

Shadow Copy og systemgjenoppretting er lagd for å ta så lite diskplass som mulig, men det er likevel ingen tvil om at dette tar en del ressurser. (Lurte du på hvor all diskplassen din ble av?)

Vista setter faktisk av opp mot 30 prosent av harddiskplassen til dette, noe som for mange kan være litt drøyt. Det er da greit å vite at du kan skru av skyggekopier, men da slår du også av systemgjenoppretting... Det kan likevel være et sjakktrekk å gjøre dette dersom du har stålkontroll på filer og backups og du ønsker selv å bestemme hva plassen skal brukes til.

Vistas ukjente gullkornSystemgjenoppretting/skyggekopier kan du slå av og på under Systembeskyttelse. Høyreklikk på Min datamaskin, velg Egenskaper. Klikk så på Systembeskyttelse i venstre marg.

Husk også at det kun er c:\-stasjonen som har systemgjenoppretting/skyggekopier påskrudd automatisk - du må aktivt slå dette på for de andre stasjonene.

Det går også an å skaffe seg mer plass ved å slå av og på systemgjenoppretting når harddisken begynner å fylles. Du kan også slette alle gjenopprettingspunkter og skyggekopier bortsett fra det siste, noe du gjør fra Diskopprydding -> Flere alternativer.

Husk også at selv om skyggekopier kan være en livredder i visse tilfeller, er det altså ingen erstatning for en skikkelig sikkerhetskopi. Verktøy for akkurat det finner du flere av i denne artikkelen.

Og Shadow Explorer finner du altså her.

(Publisert første gang våren 2008, oppdatert og republisert 14. desember 2008)