Vista vs.XP - del 2

I forrige uke så vi hvordan XP viste seg å være bedre til spill enn Vista - i hvert fall med grafikkort fra nVidia. Er det en like klar forskjell med ATI-kort?

Dersom du ikke fikk med deg første del, så anbefaler vi deg å gjøre det først.

Som vi altså fant ut i testens første del så har nVidia litt å stri med når det gjelder driverne til Vista - de ligger bak på så å si alle områdene vi i de tre spillene vi har testet med. Nå er riktignok ikke Vista ennå sluppet på privatmarkedet, men dette er altså et operativsystem som har vært i sin nåværende form i godt over to måneder, og for såpass viktige produsenter som ATI og nVidia må grafikkdelen ha vært tilgjengelig lenge før det igjen.

Så driverne er kanskje ikke helt ferdige, men vi ser ærlig talt heller ikke noen grunn til at det skulle ta så veeeldig lang tid. nVidia har i skrivende stund ikke engang beta-drivere klar for sin GeForce 8800-serie.

Vi har benyttet oss av samme maskin, spill og oppsett som sist, men grafikkortet og tilhørende drivere har selvfølgelig blitt byttet ut:

  • ATI Radeon X1600PRO (256 MB minne)
  • Vista Ultimate-drivere: Catalyst Beta Suite (32-bit) 8.31.100.1.2.3 - 13. desember
  • XP MCE-drivere: Catalyst Software Suite 7.1 - 10. januar
Som dere ser er ikke akkurat beta-driverne til ATI superferske, men det er altså det som er blitt sluppet fra den kanten.

Grafikkortet kan heller ikke måle seg mot GeForce 7800GTX, men det er jo heller ikke poenget med denne testen. Det er resultatene i Vista kontra XP som er viktige her.

Vista vs.XP - del 2

Vi starter nok en gang med Company of Heroes.


Her får vi interessant nok motsatte tendenser enn de vi fant for nVidia. Der var det jevn skuring i 1280x1024, mens de andre oppløsningene viste mer forskjell. For ATI sin del er det tydelige forskjeller selv på den "laveste" oppløsningen. At spillet scorer likt i 2048x1536 er nok best forklart med at kortet er så svakt i denne oppløsningen at drivere ikke har noe særlig å si - det går mer på prosessorkraft og gammel vane.

Vista vs.XP - del 2

F.E.A.R er neste:


Her er det - som med nVidia-kortet - tett løp. Hadde vårt kort vært sterkere og gitt flere FPS ville nok også forskjellene vært mer markante.

Vista vs.XP - del 2

Til slutt: Half Life 2!


Ojoj, og dette er altså spillet vi nVidias drivere hadde slike problemer med i del 1! Med gjeldende Vista-drivere vil altså et ATI-kort være et langt bedre alternativ enn et fra nVidia i dette spillet, spesielt dersom du da spiller med Anti Aliasing og Anisotropic Filtering skrudd på.

Foreløpig konklusjon - del 2

Resultatene fra denne testen er for det meste i samsvar med det vi fikk ut av del 1, nemlig at XP - i det minste i øyeblikket - er det bedre operativsystemet for spill. Både ATI og nVidia sliter til dels med sine grafikkdrivere, og lanseringen for privatmarkedet den 30. januar er mindre enn en uke unna.

For ATI sin del så var deres drivere tre uke eldre enn nVidia sine, men gjorde totalt sett bedre inntrykk ettersom vårt X1600PRO ikke hadde de samme problemene som 7800GTX i Half Life 2.

Så hva med nVidias GeForce 8800, som jo virkelig skal få kost seg i Vista? Vel, som vi nevnte innledningsvis er det ikke noen drivere å oppdrive, for å si det sånn... ikke engang i betaversjon.

Men vær sikker på at vi i tiden fremover kommer til å følge med på drivere for Vista både fra ATI og nVidia, og når det dukker opp noe nytt kommer vi til å kjøre en kort test og servere deg resultatene.

Tilbake til del 1 her!