Vista-tips del 2

Vi fortsetter med våre Vista-tips, men nå tar vi for oss det mer visuelle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Oppdatert 24.10.07)

Kosmetiske tips


Kanskje ikke noe som umiddelbart forbindes med nytte og produktivitet, men det å trives med det visuelle er viktig i et Windows-miljø.

Det er derfor også et poeng å vite hva det er mulig å gjøre med ting som ikoner og skriftstørrelse.

Ikonstørrelse

De fleste vet kanskje at skriftstørrelsen i de fleste nettlesere kjapt kan forandres på ved å holde inne Ctrl-tasten mens man ruller på musehjulet som nå finnes på de aller fleste datamus.

image: Vista-tips del 2


I Vista gjelder det samme for ikoner i mapper og på Skrivebordet - spesielt standardstørrelsen på skrivebordsikonene er langt større enn hva vi er vant med i for eksempel XP. En annen mulighet er å merke av for "klassiske ikoner" under Vis-menyen på Skrivebordet.

Skriftstørrelse

På skjermer med høy oppløsning - eller dersom du sitter langt unna skjermen - kan størrelsen på skriften som brukes i Vista være for liten. Dette kan gjøres noe med.

image: Vista-tips del 2


Høyreklikk på Skrivebordet og velg Tilpass. I menyen til venstre tykker du deretter på juster skriftstørrelse (PPT). Hvis standard størrelse er for liten og du synes for eksempel 120 PPT er for stort velger du Egendefinert PPT....

Switcher

Å navigere mellom en haug åpne vinduer er ikke alltid like lett, og mens "Flip 3D" ser pent ut, er på langt nær like effektivt som Switcher. Vi har omtalt programmet her.

Bilde under oppstarten

Lei av å bare ha en sort skjerm under oppstarten? Microsoft hadde opprinnelig legt inn noe mer å titte på, men fjernet dette på grunn av dårlig ytelse på noen maskiner. Med et par enkle grep kan du skru på dette igjen, og til det trenger vi gode, gamle Systemkonfigurasjon, som startes med Win-tast -> "msconfig" -> Enter.

image: Vista-tips del 2


Du kan gjøre mye artig her, blant annet se hvilke tjenester og programmer som kjøres ved oppstart - og fjerne dem for den saks skyld. Men i dette tilfellet skal vi ikke gjøre mer enn å gå til Boot-fanen og hake av for Ingen GUI under boot. Enklere blir det ikke, men husk at også alle oppstartsinnstillinger må gjøres permanente (eget valg) dersom du ikke skal gjøre dette for hver omstart.

Er du interessert kan du også legge inn ditt eget bilde i oppstarten. Verktøy og informasjon om dette kan du blant annet få på denne siden.

Vista Battery Saver

Vi avslutter med å tipse om et gratisprogram for dere med en bærbar PC med Vista. Vista Battery Saver kan settes til å lukke Windows Sidepanel og deaktivere Aero Glass-effektene når PCen går på batteri.

Hvor mye strøm du sparer på akkurat dette er oppe til debatt - alt fra kun en eller to til hele 70 prosent er luftet på Internett.

Programmet er nå åpen kildekode, og tanken bak er rett så god, derfor følger vi i det minste med og ser hva som skjer her.

Klikk her for å komme tilbake.

Les også: 10 ting som er blitt verre i Vista