Vista: slik gikk det

Installasjonen av Vista startet bra, men så ble det nærmest bråstopp - og vi trodde hele prosjektet hadde gått på en smell. Men så...

Litt om Box 2022

Før vi går i gang med å fortelle om erfaringene, kan det være greit å friske opp hukommelsen litt rundt maskinvaren i Box 2022. Prosessoren i PCen er en 64-bit AMD Sempron 3200+. Den sitter i en AM2-sokkel på et Nforce 400-basert hovedkort med integrert grafikkbrikke, GeForce 6150. Maskinen er utstyrt med 1 GB minne, men 128 av disse er avsatt til grafikkbrikken. Vi sitter altså igjen med 896 MB. Harddisken rommer 80 GB, roterer 7.200 ganger i minuttet, og kommuniserer med systemet via SATA-grensesnittet.

Grafikkbrikken skal i følge Nvidia støtte Aero glass-effektene i Windows Vista, men Microsoft anbefaler minst 1 GB minne i PCen dersom disse er aktivert. Aero kan imidlertid enkelt skrus av og på.

Installasjon av Vista

Vista: slik gikk det


PCen startet opp som forventet fra installasjons-DVDen, men ganske snart begynte ting å gå ulidelig tregt. Installasjonsprosessen så etter hvert ut til å ha låst seg.

Vi bestemte oss for å besøke sidene til ASRock, produsenten av hovedkortet, for å se om det var kommet en oppdatert BIOS siden høsten 2006 (opprinnelig BIOS-dato), og det var det. Mange faktisk. ASRock har forresten meget ryddige sider som er raske å laste, i motsetning til en del av de taiwanske produsentene.

Vi lastet ned siste BIOS-oppdatering og installerte den ved først å starte PCen fra en oppstartbar CD med DOS. En slik kan du for eksempel laste ned fra FreeDOS.

Bedre med oppdatert BIOS

Etter å ha oppdatert BIOS startet vi installasjonen av Vista igjen, og denne gangen gikk det noe bedre, men langt tregere enn på andre PCer vi har installert Vista på, uten at vi foreløpig har funnet noen god forklaring på det. For å sette PCen på ordentlige prøver, installerte vi den mest omfattende Vista-utgaven, Ultimate. Det er mulig å installere denne uten registreringsnøkkel, som prøveversjon i 30 dager - som er tilstrekkelig for å få gjennomført prosjektet vårt.

Da installasjonen omsider var ferdig, gikk ting derimot som smurt. Til vår store tilfredshet kunne vi konstatere at Vista støttet alt av maskinvare rett ut av installasjonen. Vi kunne lytte til musikk og gå rett på nett - og Aero-grensesnittet var allerede valgt.

Vista Ultimate er på plass på PCen vår som kostet 2.022 kroner!
Vista Ultimate er på plass på PCen vår som kostet 2.022 kroner!
Vis mer


Vista-klassifisering

Vi var naturligvis interessert i å se Vistas egen klassifikasjon av maskinvaren, og med unntak av grafikkytelsen er dette slett ikke verst for en PC til 2.022 kroner:

Vista: slik gikk det


Neste trinn var å installere Nvidias egne drivere til hovedkortet, for å se om det påvirket ytelsestallene. Nforce-pakken var fra 15. februar, og vi lastet den ned fra www.nvidia.com. Etter en omstart kjørte vi ytelsesmålingene på nytt, og fikk følgende resultat:

Vista: slik gikk det


Ikke særlige endringer altså, oppsiktsvekkende nok (muligens ganske tilfeldig) hadde Aero-ytelsen gått litt ned med nye drivere fra Nvidia.

Opplevelsene

Under finner du fire videoer som illustrerer opplevelsen av Vista på Box 2022. NB! Du får se videoene i høyere oppløsning dersom du laster dem ned eller dobbelklikker på videovinduet!

1. Skrivebordsmiljø og Aero:

Klikk her for å se klippet (wmv 10 102 kB)


2. Windows Media Center:


3. Nettsurfing og web-TV:

Klikk her for å se klippet (wmv 15 167 kB)


4. Videoavspilling
Da vi prøvde Box 2022 med en Slax Linux Live-CD, kunne vi spille av HD-film (720P og 1080P) i WMVHD-format nær sagt helt uten nøkking eller andre problemer. Særlig sistnevnte overrasket oss. For svært mange brukere vil HD-materiale i tiden fremover være den mest grafikkintensive delen av PC-hverdagen, og da kan man stille spørsmålstegn ved behovet for et dedikert grafikkort i en standard-PC.

I Vista derimot ble det hakking, både ved avspilling av 720P- og 1080P-klippene gjennom Windows Media Player, mens DivX-avspilling gikk strålende. Vi mistenkte straks at Aero-effektene kunne være den største bremsen, og ganske riktig. Ved å skru av Aero ble alle videoklippene spilt av uten noen form for problemer. Vi kan foreløpig konkludere med at Box 2022 + Vista Aero + HD ikke er optimalt. Kanskje kan en enkel oppgradering av minnet løse avspillingsproblemene.

I videoen under kan du se videoytelsen med egne øyne:

Klikk her for å se klippet (wmv 30 479 kB)


Foreløpig inntrykk med Windows Vista

Windows Vista er et tungt operativsystem, men vi synes Box 2022 klarer seg oppsiktsvekkende bra så langt, med unntak av den langsomme installasjonen. Vi understreker at vi foreløpig kun har brukt Vistas egne programmer, men generelt oppleves ikke disse som særlig tregere enn på vår vanlige arbeids-PC med Intel Core 2 Duo-prosessor og dobbelt så mye minne. Unntaket er Windows Media Center, der vi opplevde noe forsinkelse og hyppig jobbing mot harddisk, noe vi antar skyldes litt knapt med minne.

Men på ett punkt er vi slett ikke veldig fornøyde. Med Vista ombord blir belastningen på systemet relativt høy. Dermed trenger strømforsyningen mer kjøling, og med 8 cm vifte blir støyen dessverre mer fremtredende enn vi setter pris på. I et kontormiljø merkes dette knapt, men på et lite og stille hjemmekontor ønsker vi langt stillere løsninger.

Veien videre


I neste omgang skal vi installere mastodontene Office 2007 og Photoshop CS3 på toppen, måle ytelsen i Windows Movie Maker, rippe CDer og DVDer, og sammenligne ytelsen mot langt kraftigere PCer.

Og hvor stor praktisk betydning har det å bruke et par hundrelapper på ekstra minne? Alt dette kan du lese mer om i neste episode!

Til prosjektets hovedside

[Ugjyldig objekt (debatt)]