Vista på MacBook Pro

Apple slapp nylig en ny versjon av BootCamp som lar deg kjøre Windows på Mac-maskiner. Denne versjonen støtter både Windows Vista og byr på andre forbedringer. Vi har installert og testet.

I slutten av november 2006 testet vi MacBook Pro med Windows XP, med en tidligere versjon av BootCamp. Denne testen finner du her.

Konklusjonen var at maskinen leverte ytelse i toppklasse, men at ikke alle egenskapene hadde støtte i Windows. Dette skyldes at det ikke Apple ikke hadde Windowsdrivere, noe som til en viss grad har blitt rettet på i den siste versjonan av BootCamp, som vel å merke fremdeles er i beta.

Samtidig er det nå støtte for 32-bits versjonen av Windows Vista. Vi valgte derfor å installere Vista sammen med de nye driverene for å slå to fluer i en smekk.

Vista på MacBook Pro


Nytt i BootCamp 1.2 beta

  • Støtte for Windows Vista (32-bits)

  • Oppdaterte drivere, inkludert, men ikke begrenset til styreflater, AppleTime (synkronisering), lyd, grafikk, modemer og iSight-kamera

  • Støtte for Apple Remote-fjernkontrollen (fungerer sammen med iTunes og Windows Media Player)

  • Et Windows-systemstatusfeltsymbol for enkel tilgang til Boot Camp-informasjon og -handlinger

  • Forbedret støtte for koreansk, kinesisk, svensk, dansk, norsk, finsk, russisk og fransk kanadisk tastatur

  • Forbedret installeringsprosess for Windows-drivere

  • Oppdatert dokumentasjon og Boot Camp-hjelpefunksjon i Windows

  • Apple Software Update (for Windows XP og Vista)

Er alt nå fryd og gammen?

Installasjonen av BootCamp og brenning av CD med nye drivere fungerte helt etter planen. Installasjonen av Vista fungerte også utmerket, vi valgte å installere en "frisk" utgave og ikke oppdatere Windows XP som allerede lå inne. De gamle XP-filene ble da lagt i en mappe kalt "Windows Old".

Artikkelen fortsetter under annonsen

Installasjonen av Vista forløp normalt, det tar fremdeles en del tid noe vi fremdeles undrer oss over. Spesielt hvorfor filkopieringen og utpakkingen tar såpass lang tid skulle vi gjerne fått en god forklaring på. Å kopiere samme datamengde fra DVD til HD tar jo ellers langt kortere tid.

Etter installasjonen av Vista er det bare å sette i CDen som ble brent av BootCamp, og starte opp installasjonsprogrammet. Dermed blir alle driverne installert uten innblanding fra brukerens side. Etterpå er det bare å ta en omstart, så skal alt være på plass.

Men alt er enda ikke i må.

Virker - virker ikke

Pekeplaten fungerer nå helt utmerket med bruk av en eller to fingre. To fingre og tommelen på knappen er det samme som høyre musklikk. To fingre samtidig opp og ned skroller, uansett hvor på pekeplaten man trykker.

Sidelengs skrolling fungerer ikke, men det er ikke like viktig som vertikal. Dobbeltklikk på selve pekeplaten fungerer heller ikke som dobbeltklikk, du må klikke på knappen.

Alt i alt en forbedring i forhold til tidligere.

iSight-kameraet fungerer utmerket i alle sammenhenger, som MSN og andre chatteprogrammer. Vi ble faktisk positivt overrasket.

Skjermdriverne er nye, men det var en enda nyere oppdatering på Windows Update.

Den lille fjernkontrollen som følger med fungerer utmerket på iTunes og Windows Media Player, med svært kjapp respons.

Det er nå også hjelpetekst til BootCamp med en snarvei nede i statusfeltet til høyre. Praktisk.

Tastaturstøtten er derimot ikke i mål. Det er mulig å få til de fleste spesielle PC-tegn og tastekombinasjoner med bruk av spesialtastene i forskjellige kombinasjoner. Her er det bare å pugge...

Men det hadde jo vært praktisk om de tegnene som faktisk er preget på tastene kom fram ved å trykke på dem, gjerne kombinasjon med tillegstastene. Men slik er det ikke. For å få fram @-tegnet holder det ikke å trykke på knappen som har dette symbolet. I stedet må du trykke Ctrl+alt+2. Helt elegant og funksjonelt er det ikke. Det er jo snakk om at den samme brukeren skal bruke det samme tastaturet til to forskjellige operativsystemer. Da må jo utgangspunktet være at det er en entydig sammenheng mellom tastene og tegnene.

Det er fremdeles ikke lys i tastene når du jobber i mørke omgivelser, det er synd.

Et annet problem var tilgang til trådløst nett. Vi fikk ikke kontakt med de to nyeste D-Link-ruterne som vi har testet her og her. Men Apples egen Airport Extreme fungerte utmerket...

Pussig nok fungerer D-Link-ruterne glimrende på samme maskinen under OS X!

Konklusjon

BootCamp 1.2 er ikke en ferdig versjon, det er en betaversjon. Likevel synes vi det er litt pussig at det ikke er gjort større framskritt siden november i fjor. Spesielt tastaturdelen burde ikke ta mange dagene å fikse på.

Så vi må fortsette å se fram til nye versjoner av BootCamp, som tydeligvis utvikler seg i ikke for hyppige, men små skritt.

Likevel er MacBook Pro en unik maskin, med støtte for "alt" av operativsystemer, topp ytelse og glimrende design.