Vista på 5.000-kroners bærbar?

Har du kjøpt ny PC i det siste? Da har du kanskje sett at den muligens har et klistremerke der det står "Vista Premium Ready" eller "Vista Capable". Men hvor Vista-kapabel er egentlig en bærbar PC til 5.000 kroner? Vi har testet!

Vi har alt installert Vista på flere test-PCer med ulik maskinvare. Erfaringene varierer, men ett inntrykk er gjennomgående: Windows Vista krever sitt av maskinvaren.

Basiskravene for å få stemplet PCen med "Windows Capable"-logoen er imidlertid relativt beskjedne, i hvert fall i 2007-målestokk. Prosessoren må enten komme fra Intel, AMD eller Via, og klokkehastigheten må være på minst 800 MHz. I tillegg må PCen ha 512 MB minne, grafikkort fra Intel, ATI, Nvidia, S3 eller Via som støtter DirectX 9 og med 128 MB minne. I tillegg skal PCen ha minst 40 GB harddisk, og rundt 15 GB ledig plass til operativsystemet.

Krevende Aero

Det holder imidlertid ikke dersom PCen skal gjøre seg fortjent til stemplet "Vista Premium Ready". Med dette menes at Premium-utgavene av operativsystemet skal kunne kjøres uten problemer, med blant annet det gjennomsiktige Windows Aero-grensesnittet med sine myke animasjoner blant annet.

Basiskravene for "Vista Permium Ready" er 1 GHz prosessor, 1 GB minne, og grafikkort som støtter WDDM. For øvrig er kravene de samme som for capable-PCene.

Vårt prosjekt

Vi testet nylig en svært rimelig bærbar PC fra Asus. Modellen heter A6RP, og selges fortsatt mange steder til et sted mellom 5 og 6.000 kroner. Dette er ikke noe råskinn, men den fungerer meget tilfredsstillende til de fleste oppgaver i Windows XP. Selve PCen har en Celeron M-prosessor på 1,6 GHz, 512 MB minne og 80 GB harddisk, og ja - den har Vista Capable-stemplet.

Med en sylfersk DVD med norsk Windows Vista for hånden, ville vi sjekke om det medførte riktighet at maskinen var kapabel til å kjøre Windows Vista, og om det i det hele tatt var annet enn et "pyntemerke" uten verdi. Vi bestemte oss for å prøve Windows Vista Home Premium.

Installerte Vista tre ganger

Installasjonsprosessen begynte bra. Vi formaterte harddisken, og installasjonsprogrammet kopierte inn nødvendige filer. I det hele tatt så det riktig så bra ut - helt til de siste trinnene, der maskinens ytelse skulle testes. Midt i prosessen låste maskinen seg totalt, og vi måtte ta en omstart ved å holde power-knappen nede i fire sekunder. Deretter hoppet installasjonsprogrammet over ytelsestesten, for så å låse seg igjen.

Hit men ikke lengre. Her stoppet installasjonsprogrammet de to første gangene vi prøvde å installere. Vis merForeløpig var vi alt annet enn imponerte, og fikk en mistanke om at grunnen var at vi hadde valgt en Premium-versjon under installasjonen. Vi begynte derfor forfra igjen, denne gangen valgte vi Home Basic-versjonen. På samme sted i prosessen låste installasjonsprogrammet seg på nytt, og vi fattet etter hvert mistanke om at problemet kunne ligge i at PCens BIOS måtte oppgraderes. En kikk på Asus sine nettsider bekreftet vår antakelse om at det var kommer nye BIOS-oppgraderinger siden juli 2006. Siste BIOS var fra 19. desember, vi lastet den ned sammen med oppgraderingsverktøyet, laget en oppstarts-CD og erstattet PCens gamle BIOS. Det hele var raskt gjort.

Så var det bare å krysse fingre og startet PCen på nytt. Bare noen få sekunder etter oppstart ble vi møtt med dette skjermbildet, og vi innså at vi ble nødt til å starte forfra igjen:

Uffda - denne meldingen var ikke noe hyggelig. Vis mer


>

Endelig...

En oppdatering av BIOS gjorde underverker Vis mer


Vi valgte nok en gang Home Premium-versjonen fra installasjons-DVDen, og denne gangen gikk alt som smurt! Riktig oppløsning ble satt, og alle enheter ble gjenkjent og installert drivere for, inkludert trådløst nettverk, kortleser fra Ricoh og grafikkort. Det viste seg imidlertid at lydkortet ikke var blitt riktig installert, alt så ut til å fungere, men lyden uteble. Vi fant imidlertid ferske Vista-drivere på Realtek sine hjemmesider, og etter at disse var installert kom lyden også på plass. Et annet problem, som vi ennå ikke har funnet en løsning på, var at det trådløse nettverkskortet måtte skrus på manuelt (FN+F2) etter hver omstart.

Vi ble imidlertid positivt overrasket over at X200-grafikken fra ATI taklet Aero-grensesnittet, uten hakking og andre problemer. Vinduer dukket opp og forsvant med animerte bevegelser, menylinjer var gjennomsiktige, akkurat som på våre langt kraftigere stasjonære Vista-PCer.

Mer minne en absolutt nødvendighet

Vi merket samtidig fort at PCen var blitt merkbart tregere enn med XP. Som sagt innledningsvis kreves det minst 512 MB internminne for at PCer skal være kvalifisert for Vista Capable-stemplet. Problemet er bare at svært mange av de rimeligste PCene har integrert grafikkløsning som deler minne med systemminnet i PCen, noe som betyr at tilgjengelig systemminne ofte er langt lavere enn de 512 MB som står i spesifikasjonene. Vår PC for eksempel, var satt opp til å bruke 128 MB til grafikken, dermed gjenstod bare 384 MB systemminne. Det er riktig nok mulig å nedjustere dette i PCens BIOS, men vi valgte en langt smartere løsning, nemlig å oppgradere.

Med en ekstra 512 MB minnebrikke på plass var historien plutselig en helt annen (det er som regel veldig enkelt å oppgradere minnet på en bærbar PC. I vårt tilfelle løsnet vi én skrue på undersiden av PCen, løftet bort et lokk og klikket minnebrikken på plass). En titt på Windows Vistas innebygde ytelsestester ser riktig nok alt annet enn imponerende ut, men det er som kjent ofte misforhold mellom teori og praksis.


PCen fungerte overraskende smidig og smurt - selv med Microsofts nye mastodont og Aero-effekter påskrudd.

Aero-effektene forløp uten hakking eller andre problemer. Vis mer


Vi installerte en rekke programmer, inkludert Office 2007 Professional, AVG Antivirus, Opera 9,2, WinRAR, WinAmp, ImgBurn, Windows Live Messenger 8,1, GOM Player og Foxit Reader. Vi kjørte flere av programmene samtidig, lyttet til musikk mens vi chattet, spilte video med GOM Player mens vi kjørte virussjekk i bakgrunnen, og det fungerte bra! Det eneste programmet som ble tungt for vår lille 5.000-kroners PC, var Outlook 2007 - og det var slett ikke uventet. Dette programmet, som vi har gjort oss avhengige av, er blitt mye tyngre i 2007-utgave, men kunne likevel kjøres fint dersom vi tok det litt med ro med andre oppgaver.


Vi tok tiden på en del operasjoner etter at vi hadde installert alle programmene og konfigurert PCen ferdig, resultatene ser du i tabellen under. Så kan du jo sammenligne med din egen PC dersom du har programmene tilgjengelig:

       
Oppstart Windows28 sek     
Oppstart Word 20076 sek     
Oppstart Media Center16 sek     
Oppstart Outlook 200722 sek     
Oppstart Outlook 2007 andre gang6 sek     


Konklusjon

Dette har vært et interessant, men tidkrevende prosjekt. Etter alt slitet er det imidlertid både gledelig og overraskende at PCen fungerer både kjapt og temmelig problemfritt med Windows Vista under panseret, vel og merke med en 500-kroners ekstra minnebrikke innabordst. Vi kommer ikke til å gå tilbake til XP, selv om det var det vi hadde planer om å gjøre etter denne testen.

Hovedtesten av A6RP finner du her.