Vista-opplevelse i XP

Disse tre mini-programmene gjør det vanskelig å skille XP fra Vista.

At Windows Vista er et populært hat-produkt er hevet over en hver tvil, men å avskrive operativsystemet som et fullstendig feilskjær, blir å ta for hardt i, synes vi. Det er mange funksjoner i Vista som vi savner hver gang vi setter oss ved en maskin med Windows XP installert.

Les også: Windows Vista: Hva vi hater og elsker

Mens vi venter på Windows 7

Det er imidlertid mange XP-brukere som vegrer seg for å oppgradere til Vista. Finanskrisen er en grunn til at mange, spesielt firmaer, velger å klare seg med XP inntil videre, men også annonseringen av Vista-etterfølger Windows 7, er en viktig grunn til at mange rett og slett hopper over Vista.

Startmenyen i Vista er et eksempel på en nyhet som har begeistret mange. I stedet for å lete gjennom en trestruktur for å starte programmer og lete etter filer, holder det å taste inn de første bokstavene i navnet, og trykke på retur-tasten.

Ønsker man å bla i trestrukturen, holdes alt pent og pyntelig innenfor rammene på startemenyen, noe som mange oppfatter som mer ryddig.

Les også: Smart Windows 7-funksjon i XP

Vista-simulatorer

Programutvikleren Lee Chantrey har spesialisert seg på å lage løsninger for Windows XP som simulerer funksjonalitet som egentlig kun er tilgjengelig i Vista. En av disse løsningen bærer navnet Vistart, og er rett og slett en kopi av Vista-startmenyen, som kan kjøres i Windows XP.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her er den tradisjonelle XP-menyen:

Vista-opplevelse i XP


Og her kjører vi Vistart på samme PC:

Vista-opplevelse i XP


Den bittelille kopien er faktisk nær identisk med originalen, og gir deg akkurat de samme Vista-fordelene som vi har beskrevet over, inkludert søk rett fra menyen.

Endrer ikke systemfiler

Søk fra startemenyen - mens du skriver - er på plass i Vistart.
Søk fra startemenyen - mens du skriver - er på plass i Vistart. Vis mer


Vistart legger seg over den gamle XP-startmenyen, og gjør ingen forandringer på systemfil-nivå. Du kan avslutte ved å velge Options - Exit, og med mindre du har huket av for at den skal starte hver gang du skrur på PCen, må den kjøres manuelt fra Vistart-mappen i C:\programfiler.

Dessverre finnes den ikke i norsk språkdrakt, men fungerte helt fint på vår norske utgave av Windows XP.

Start-knappen og Utforsker

For å gjøre Vista-opplevelsen fullkommen, har Chantrey utviklet to andre miniprogrammer, ViOrb - som erstatter START-knappen med Vista-jordkloden, og Visplore som simulerer Windows Utforsker i Windows Vista.

Vista-opplevelse i XP


Ingen av løsningene endrer noe som helst på systemfilnivå, og alle tre er borte ved neste omstart, med mindre du aktivt velger i Options at de skal starte automatisk med Windows.

Naturligvis får du med Aero-effekter og det hele.

Du finner mer informasjon og kan laste ned Vistart, Visplore og Viorb fra Lee-Soft.

Les også: 15 ting vi digger i Windows 7