Vista: kun én flytting - eller?

Microsoft presiserer i lisensavtalen til Windows Vista at operativsystemet kun kan flyttes over til én ny PC. Det lar seg selvfølgelig ikke gå ubemerket hen, men får protestene Microsoft til å lempe på krava?

Tidligere denne måneden kunne vi lese i (blant annet) ITavisen at Microsofts kommende operativsystem Vista kun kan flyttes én gang. Altså: du får lov til å flytte lisensen over på en ny datamaskin, men bare en gang. Et tredje flytt vil tvinge deg til å kjøpe ny lisens.

Lisensavtalen er fritt tilgjengelig for nedlasting hos Microsoft.

Vista: kun én flytting - eller?


Dette har naturligvis ført til at tusenvis av potensielle Vista-brukere verden over har raslet med tastaturene i omtrent samtlige digitale fora. Fra XP er vi jo vant til at vi kan flytte operativsystemet så mange ganger vi vil.

"Ny" PC?

Problemstillingen er klassisk. La oss si du har et hus og bygger på med et rom, pusser opp stua og bytter fra papp til takstein. Har du da et nytt hus? De fleste vil vel være enige i at det ikke er det.

Noe av det samme er tilfelle i tilfellet med den nye lisensavtalen. Du kjøper en ny harddisk og bestemmer deg for å bytte hovedkort også, kanskje fordi du vil ha Crossfire/SLI, eller bare vil ha et som overklokker bedre. Har du da en ny PC?

Vista: kun én flytting - eller?


Vista (og XP, for den saks skyld) går gjennom installert maskinvare og vekter de forskjellige komponentene etter relevans, for så å komme opp med en intern poengsum. Dersom en del byttes ut, legges til eller trekkes fra vil poengsummen bli en annen, og et for stort avvik vil bli tolket som en "ny PC".

Artikkelen fortsetter under annonsen

Essensiell maskinvare som det vi tok med i eksempelet over, som hovedkort og harddisk, vil vektes mest. Trolig vil et bytte av et eller begge disse komponentene få Vista til å protestere og betrakte det som en ny PC.

For å klarere: dette betyr altså at reinnstallering av Windows eller små forandringer i maskinvaren ikke vil bli sett som behov for en ny lisens.

Vistas etterfølgende operativsystem vil trolig ikke komme før mellom 2010 og 2012, og vi må i det minste regne med at levetiden for Vista blir fem år. Når vi tar i betraktning at det finnes entusiaster som bytter hovedkort oftere enn redaksjonsbikkja til Dingz.no bader, altså omtrent en gang i halvåret, er det ikke rart at den lille klagestormen har oppstått. Ellers vil en entusiast pløye gjennom minst en lisens i året.

To, ti eller enda mer?

Hva tror du?

Vil lisensen vil bli et problem? (Avsluttet)
Ja(55%) 398
Vurderer nå et annet OS(23%) 166
Gidder ikke oppgradere(11%) 81
Nei(7%) 54
Bruker ikke Windows(4%) 31
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Det skal ikke stikkes under en stol at bygge- og mekkemiljøet utgjør en nokså liten del av Windows-brukerne. Om lag 95% av kundemassen til Microsoft vil derfor aldri oppleve dette som et problem. Og selv for hardkokte entusiastbrukere er det mer og mer vanlig å gå for bærbare, der det normalt sett uansett ikke byttes komponenter i tide og utide.

Likevel, de fem prosentene med geeks og guruer som er igjen er ikke bare gode til å bli hørt, det er også her vi finner de fleste som gir råd, hjelp og tips til de nevnte 95% av normalbrukere. Kort sagt: en ekspertgruppe ikke vil støtte Hvermansen i at Vista faktisk er et helt greit valg vil Microsoft så avgjort ikke være tjent med.

Om Microsoft vil fortsette å stå på kravene i disse "grå tilfellene" vil vi kanskje ikke få noe endelig svar på før vi prøver det på den harde måten, og i mellomtiden vil ryktene få lov til å florere.

For eksempel skriver bit-tech at en "talsmann for Microsoft" har forklart at selv større oppdateringer av maskinvaren vil la seg gjøre opp til ti - 10 - ganger. Og selv da trenger det visstnok ikke være slutt, siden du da kan ringe Microsoft og overbevise dem om at du ikke er kjeltring likevel.

La oss i så fall håpe vi ikke kommer til denne hjelpsomme karen.

Om denne oppmykningen fra Microsoft ikke stemmer, vel... det finnes jo en en viss gruppe dataguruer som alltid finner en annen løsning. Det vil være synd om de fikk en ekstra stor tilhengerskare på grunn av en slik sak.

Og vi glemmer selvfølglig heller ikke at det faktisk finnes gode alternativer til Windows. Kanskje dette er saken som gir folk et godt dytt i den retningen?

Vi sier som Rudolf Blodstrupmoen: "time vill sjåvv".

[Ugjyldig objekt (debatt)]