- Vista kom minst et år for tidlig

KOMMENTAR: Husk å ha godt med ledig plass på harddisken når Service Pack 1 kommer til neste år.

Publisert
Sist oppdatert

Man skulle tro at Microsoft hadde hatt god tid på seg til å få ferdig Windows Vista til lanseringen i november 2006. Det hadde gått fem år siden XP så dagens lys, og tiden var på mange måter overmoden for en stor oppgradering.

Microsoft hadde det siste året for første gang invitert alle interesserte brukere til være med å teste betaversjonene, og disse innrapporterte feil og synspunkter i hopetall. Flere millioner brukere hadde sagt sitt om operativsystemet, for at svakhetene skulle lukes ut før lansering og ikke etter.

Slik gikk det dessverre ikke. Det tok ikke mange minuttene etter lanseringen før de første feilene ble oppdaget - eller gjenoppdaget. Har du fulgt med i IT-pressen dette året har du sikkert fått med deg noen av de store feilene, som treg filkopiering, nettleser-krasj, svak nettverksytelse, problemer med å våkne fra dvalemodus osv. Treg filkopiering ble debattert og kritisert under hele beta-perioden, men var tydeligvis av problemene som ikke ble tatt alvorlig.

Kunder ville ha XP

Bjørn Eirik Loftås er dataredaktør i DinSide.no
Bjørn Eirik Loftås er dataredaktør i DinSide.no Vis mer


Snart hadde PC-produsentene, som var bundet til avtaler med Microsoft, begynt å utstyre alle sine maskiner med Vista. Kunder som ønsket seg ny PC med XP hadde snart ikke noe valg. Asus, Dell og flere av de andre store har siden meldt om store frustrasjoner knyttet til Vista, både på leverandør- og kundesiden. Det hele kulminerte i juni med nyheten om at Microsoft ville gi misfornøyde brukere mulighet til å nedgradere fra Vista til XP.

Flere og flere innså nå at Vista slett ikke kunne regnes som ferdig, og allerede ved årsskiftet, faktisk før operativsystemet var tilgjengelig i privatmarkedet, begynte brukere å etterlyse den første store oppgraderingen, en såkalt Service Pack. Microsoft har lange tradisjoner med såkalte Service Packs. Foreløpig har det kommet to av dem til XP, og slike oppgraderinger inneholder normalt både feilrettinger og enkelte nye funksjoner, og regnes som naturlige i et operativsystems livssyklus.

Småfikser til Vista har det imidlertid allerede kommet mange av i løpet av dette året. Jeg reinstallerte operativsystemet på en av våre test-PCer for noen dager siden, og lastet samtidig ned godt over 100 MB med oppdateringer. Stadig oppdages nye sikkerhetsfeil som må rettes, og kanskje denne typen brannslukking er hovedgrunnen til at vi må smøre oss med tålmodighet før de virkelig store, merkbare feilene blir rettet.

Halvannet år etter lansering kommer Service Pack 1

Tidligere i år antydet Microsoft at en Service Pack til Vista ville foreligge mot slutten av året. Nylig kom en offisiell kontramelding om at den ikke slippes før i løpet av første kvartal 2008.

Hvis Microsoft klarer å få ut Service Pack 1 i løpet av første kvartal neste år, betyr det i praksis at det gikk sju år fra XP ble lansert til de har en ferdig etterfølger.


Microsoft forteller at Service Pack 1 først og fremst skal gjøre Vista sikrere, raskere og mer pålitelig. Den komplette listen over feil som rettes i Service Pack 1 må imidlertid være lang. Ikke bare med tanke på at det går halvannet år fra lansering av Vista til den foreligger, men også med tanke på størrelsen og at den ikke inneholder noen nye funksjoner.

Og hvilken pakke det er snakk om! Foreløpig anslag fra Microsoft går på at den vil være på mer enn 1.000 MB, og skal du installere den må du ha 6-7 GB med ledig plass på systempartisjonen underveis i prosessen, 12 dersom du har 64-bits utgaven av Vista. Når den er ferdig vil din oppgraderte Vista imidlertid ikke oppta mer enn 50 MB mer plass enn originalinstallasjonen. Det er særdeles mange filer som blir erstattet, med andre ord.

Hadde betydd kroken på døra

Vista er et særdelest stort og omfattende operativsystem. Mye av funksjonaliteten er helt ny, og at alt ville være feilfritt fra starten var naturligvis ikke å forvente. Men hvis Microsoft klarer å få ut Service Pack 1 i løpet av første kvartal neste år som de lover, betyr det i praksis at det har gått sju år siden XP ble lansert til de har en ferdig etterfølger. I de fleste andre teknologiorinterte markeder ville det betydd kroken på døra. Slik fungerer det derimot ikke i et marked som i hovedsak består av én aktør.

I mellomtiden bruker jeg Windows XP på to av tre PCer jeg disponerer, og følger spent med på hva som skjer i Linux- og MacOS-verdenen. Det er jo lov å håpe på noen skal klare å legge litt press på Microsoft i oppkjøringen til lanseringen av neste Windows-versjon - foreløpig anslått til 2010.

Les også:
Microsoft skal passe seg
Kampen Microsoft alltid taper
Gammel Windows vekket til live

Ekstern lenke:
Her finner du detaljert oversikt over Service Pack 1 (ekstern lenke)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer