Sørg for å holde java oppdatert til siste versjon for å minimere sikkerhetshullene.
Sørg for å holde java oppdatert til siste versjon for å minimere sikkerhetshullene.Vis mer

Virker ikke Java?

Slik får du fart i sakene igjen.

Til tross for at Java har vært befengt med mang et sikkerhetshull de siste månedene, er det fortsatt den gjeldende plattformen for de fleste av landets nettbanker.

Grunnen er enkelt og greit at BankID, mekanismen som brukes for å autentisere brukerne, er programmert i Java.

Les også: Apple blokkerer Java

Flere norske banker opplever nå pågang på telefonen fordi folk ikke klarer å logge inn på nettbanken, og ofte handler problemene om at de ikke får Java til å fungere skikkelig. I denne lille guiden ser vi på hvordan du får Java til å fungere på Windows og Mac.

Vær flink til å oppdatere
Først en anmodning: siden det støtt og stadig oppdages nye sårbarheter i Java, bør du til en hver tid sørge for å holde deg oppdatert. Du kan selv sjekke hvorvidt du har siste versjon installert på denne siden.

Windows

På Windows går du til Javas nedlastingsside for å installere den siste java-versjonen. Velger du «Windows Online»-varianten, lastes det først ned ei mindre fil som startes, og så hentes resten av filene fra nettet under installeringen. Offline-varianten laster heller ned ei stor fil, men krever da ikke nettilgang mens installeringen pågår. Fila kan dessuten kopieres og brukes på flere maskiner.

PS! Med mindre du har veldig lyst på verktøylinja fra ask.com, bør du fjerne krysset når du får spørsmål om du vil installere den:

Virker ikke Java?


Tips: En annen rask måte å installere java på, er å bruke nettjenesten Ninite. Her kan du krysse av for en rekke programmer du vil installere (inkludert Java), og så får du ei fil du laster ned og starter, hvorpå programmene du valgte installeres etter tur uten at du trenger å foreta deg noe som helst.

Når siste versjon av Java er installert, bør du lukke nettleseren din og starte den på ny. Da bør det fungere som det skal.

Skulle det allikevel ikke fungere, anbefaler vi deg å prøve en avinstallering og starte med blanke ark. Det gjør du ved å gå til start, kontrollpanel, programmer og funksjoner og bla deg ned til Java Runtime før du velger å avinstallere det. Når den prosessen er ferdig, kan du prøve installeringen over på ny.

Les også: 22 banker får BankID på mobil

OS X (Mac)

På Mac krever den siste Java-utgaven at du har OS X versjon 10.7.3 (Lion) eller nyere installert. I motsetning til tidligere utgaver av OS X, er ikke lenger Java installert på forhånd når du får en ny maskin.

Har du ikke installert Java fra før, kan du laste ned en .dmg-fil fra Javas nedlastingssider. Den dobbeltklikker du på, for deretter å dobbeltklikke på .pkg-fila som ligger inni. Da starter installeringen.

Virker ikke Java?


Har du installert java fra før, men vil sjekke om du har siste versjon, må du åpne Systemvalg og deretter trykke på java-ikonet.

Etterpå kan du åpne en testside for å se om java fungerer og eventuelt avslutte og starte nettleseren din dersom det ikke gjør det.

NB! På Mac finnes Google Chrome bare 32-bits versjon, og Java 7 krever en 64-bit nettleser for å fungere på Mac. Derfor blir du nødt til å bruke Firefox, Safari, Opera eller en annen 64-bit nettleser når du har behov for Java.