Virgin med jomfrutilbud for musikkelskere

Virgin med jomfrutilbud for musikkelskere

Men vil kundene ha det?

Publisert
Sist oppdatert

Den utrolige populariteten til den i utgangspunktet gratis musikk-streamingtjenesten Spotify forteller oss minst to ting: Nettbrukere på jakt etter musikk er ikke uten videre villig til å betale for tjenesten, og de ser heller ikke ut til å ha noe i mot at musikken de hører på ikke finnes på deres egen datamaskin.

Gjennom et abonnementstilbud forsøker nå britiske Virgin Media å ta knekken på - først og fremst - fildelingsfristelsen, men de vil sikkert ikke ha noe i mot at kundene deres også styrer unna spotifyliknende tjenester.

Alt av litt - ikke litt av alt

Tilbudet vil i første omgang kun lanseres til Virgin Medias britiske bredbåndsabonnenter, og det vil dessuten bare inneholde musikk fra Universals lange liste med utgivelser. Hvis abonnentene liker artister som U2, Kanye West og Amy Winehouse kan det være de blir fristet, men liker de Radiohead eller Coldplay vil de ikke kunne laste ned eller streame musikk via tjenesten.

Tjenesten har foreløpig ikke noe navn, og selv om abonnementsprisene heller ikke er offentliggjort mener Guardian å vite at det rimeligste tilbudet vil koste omtrent det samme som "et par CDer i måneden", det vil si rundt 15 pund (150 kroner).

Det ryktes også at Virgin Media vil lansere et rimeligere tilbud til de ikke fullt så nedlastningshunrige.

Ubegrenset nedlastning

Selskapet mener tilbudet vil slå an nettopp fordi det tilbyr både ubegrenset streaming og nedlastning, uten at for eksempel nedlastet materiale er knyttet opp mot bestemt programvare eller bestemte mp3 eller mediespillere. Apples iTunes-tjeneste er for eksempel bundet opp mot iTunes-programvaren, og kan ikke uten videre spilles av på andre enheter enn Apples egne, bærbare mediespillere.

Optimismen til tross, Virgin Media vil nok få en utfordring med å overbevise endel av kundene om at vil lønne seg å betale for et musikktilbud som ikke går på tvers av plateselskapene, men tvertimot binder seg opp til én aktør. I en tid som etterspør mangfold mer enn noensinne kan akkurat dét punktet muligens bli litt komplisert å selge inn.

Virgin er heldigvis i samtaler med andre plateselskaper, slik at tilbudet etter hvert vil bli utvidet til å omfatte også andre større og mindre artister.

Optimistisk Branson

Styreformann i Virgin Group og aksjonær i Virgin Media, Sir Richard Branson, er som vanlig optimistisk:

- Virgin Medias avtale med Universal er verdens første av sitt slag, og danner grunnlaget for en helt unik tjeneste når den lanseres senere i år. Den vil gi musikkelskere alle mp3ene de vil ha for et lite, månedlig beløp, samtidig som de støtter artistene hvis kreativitet er musikkens livsnerve.

Parallelt med den nye tjenesten vil Virgin Media også stå klar med riset bak speilet. Den snilleste reaksjonen er å opplyse bredbåndskundene sine om lovlige nedlastningsalternativ og konsekvensene av piratvirksomhet, den strengeste er å midlertidig sperre nettforbindelsen, om enn for så korte perioder som fem minutter(!).

Et skritt fram?

Det er ikke sikkert Virgin Medias modell alene kommer til å knekke fildelingskoden, det vil si hvordan en skal få bredbåndsbrukere som er vant til å laste ned gratis musikk til å betale for seg.

Sammen med Universal viser selskapet uansett vilje til å tenke nytt, noe musikkbransjen er helt nødt til for å holde hodet over vannet noen tiår til.

Delta i debatten: Ville du vært villig til å betale 150 kroner i måneden for ubegrenset nedlastning?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer