Vinterslipp fra Canon

15 nye videokameraer og 4 nye PowerShot-modeller

Verken videokameraer eller enkle kameraer for stillbilder er bra nok eller billige nok. Men hva kan bli bedre og hvordan? Det er mange svar på dette, men for å slå begge fluene i en smekk er det utvikling av bildeprosessering og brukervennlighet som står øverst på lista.

Å ta gode bilder krever en god blanding av kunnskap, kreativitet og flaks. Den første delen kan i stadig større grad bygges inn i kameraet, bildeprosessorene kan nå analysere motivet og gjøre justeringene selv. Stadiet med autofokus og punktbasert lysmåling er forlengst tilbakelagt, nå er det både helheten i bildet og gjenkjenning av de forskjellige elementene som analyseres.

Smarte kompaktkameraer

PowerShot-serien har fått flere nye modeller med innebygd fotoekspertise i Digic III bildeprosessoren. Canons Smart Auto Mode analyserer lysstyrke, kontrast, avstand og fargetone, og valger bildebehandling ut fra opptil 18 maler. Samtidig vil "i-Contrast" sørge for en eksponering som gjør at at detaljer i spesielt lyse eller mørke områder blir tatt vare på.

Vinterslipp fra Canon
Vinterslipp fra Canon


Ansiktsgjenkjenning har også blitt videreutviklet og håndterer både ett og flere personer i et bilde. Det kan fokuseres på flere personer samtidig, og dette gjelder også eksponeringen, hjelpeblitzbruk og hvitbalanse. Også røde øyne kan justeres med ett knappetrykk. Gruppebilder med selvutløser er nå bortimot idiotsikre: de tas automatisk 2 sekunder etter at et nytt ansikt har dukket opp i bildet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Automatisk justering av lysfølsomhet (ISO) og bevegelsesdetektering sørger også for å 'fryse' objekter i bevegelse

Ved svak belysning sørger høyere følsomhet for å fange motivet, samtidig reduseres oppløsningen for å få fram en mer naturlig gjengivelse av mørke omgivelser.

Dette er de nye modellene i PowerShot serien:

PowerShot A490: Anb. pris: 1049,- og salgsstart er januar 2010
PowerShot A495: Anb. pris: 1399,- og salgsstart er februar 2010

Kameraene fås i sølv, og rødt og blått (kun PowerShot A495). Begge har 10,0 megapiksler sensor og Canon 3,3x optisk zoomobjektiv som gir store, detaljerte bilder. Smart Auto-programmet foretar bildeinnstillinger automatisk, og en klar og tydelig 6,2 cm (2,5”) LCD-skjerm gjør det enkelt å komponere, ta og dele bilder.

PowerShot A495 og PowerShot A490 tar videoopptak med VGA-oppløsning og lyd. YouTube™-overføringsfunksjon følger med i programvarepakken.

Forskjellen mellom dem er at PowerShot A495 registrerer opptil 18 forskjellige Smart Auto scener, mens PowerShot A490 håndterer 13.

PowerShot A495 har også plakateffekt som reduserer antall farger for å gi en eldre, plakataktig stil. Superintens-innstilling gjør bilder med slappe farger mer intense, ved å øke fargemetningen.

Vinterslipp fra Canon
Vinterslipp fra Canon


En litt mer avansert serie er A3xxxIS -serien.

PowerShot A3100IS har 12,1 megapixler, mens A3000IS har 10. Begge har 4x optisk zoom.

PowerShot A3000IS: Anb. pris: 1599,- og salgsstart er januar 2010
PowerShot A3100IS: Anb. pris: 1899,- og salgsstart er februar 2010

Smarte videokameraer

Også videokameraer nyter godt av utviklingen i bildeprosessering og brukervennlighet. Gjennkjenning av motiver og sitasjoner er også på plass her, med automatisk justering av opptaksparametre.

Også betjeningen har blitt vesentlig bedre på en del av kameraene. Utviklingen av styring med berøringsskjerm har kommet et godt stykke videre, at man har hatt et skrått blikk mot iPhone er tydelig på flere områder.

Det er HD som gjelder, bortsett fra de aller minste modellene. Dessuten er det SDHC minnekort som er lagringsmediet, gjerne i kombinasjon med internt flashminne i kameraet.

De mest avanserte kameraene finner vi i Legria HF S-serien. Forskjellen ligger i minnekapasiteten, som er 64 GB på LEGRIA HF S21, 32 GB på HF S20 og ingen på HF S200. Alle modeller har to SDHC-kortlesere som gir opptil 64 GB med ekstra lagringsplass.

Vinterslipp fra Canon


Kameraene har PreRec funksjon som gjør at du skyter video raskere enn din egen skygge: den tar opp tre skunder før du trykker på knappen, og du går ikke glipp av blinksuddene.

Kameraene kan også konvertere HD-opptak til SD internt i kameraet, og laste opp direkte til YouTube med Eye-Fi kort (SD-kort med innebygd trådløst nett).

Spesifikasjoner:

- 8 megapiksler Canon Full HD CMOS
- 10x zoom Canon HD videoobjektiv
- 8,8 cm (3,5”) LCD Touch-skjerm (922k punkter)
- Avansert manuell kontroll, inkludert programhjul og egendefinert knapp
- DIGIC DV III bildeprosessor
- 24 Mbps Full HD-opptak
- Dynamisk optisk bildestabilisator med motorisert optisk bildestabilisator
- Instant AF
- Teknologi for ansiktsgjenkjenning
- Smart Auto-funksjon
- Dobbel SDHC-kortleser
- Kontinuerlig opptak
- Integrert terminal for fjernkontroll
- Videoklipp
- HD-SD filmkonvertering
- YouTube™-kompatibel
- Eye-Fi støtte
- Auto mikrofon-attenuator
- Heksagonale blenderlameller
- 25P Cinema-innstilling
- Mini tilbehørssko + omfattende lydkontroll

En litt enklere serie er den kompakte LEGRIA HF M-serien. Her har kameraene mindre internminne, lavere oppløsning og mindre skjerm. HF M31 og HF M36 har henholdsvis 32 GB og 8 GB internminne kombinert med SDHC-minnekortleser. Begge støtter kontinuerlig opptak som automatisk fortsetter opptaket på minnekort når internminnet er fullt. LEGRIA HF M306 lagrer kun på SDHC-minnekort.

Vinterslipp fra Canon


Spesifikasjoner:- 3,3 megapiksler Canon Full HD CMOS
- Canon HD-videoobjektiv med 18x zoom
- 6,8 cm (2,7”) LCD Touch-skjerm
- Dynamisk optisk bildestabilisator med motorisert optisk bildestabilisator
- DIGIC DV III-bildeprosessor
- 24 Mbps Full HD-opptak
- Smart Auto
- Instant AF
- Teknologi for ansiktsgjenkjenning
- Kontinuerlig opptak
- Pre REC-funksjon
- Utvidet Videoklipp-funksjon
- 25P Cinema-innstilling
- Mini tilbehørssko
- SDHC-kortleser
- YouTube™-kompatibel
- Eye-Fi støtte

Den tredje serien heter LEGRIA HF R og fokuserer på enkelhet i bruk og deling. Her er det også tre modeller: HF R18 har 32 GB intern lagringsplass HF R16 har 8 GB og begge har SDHC-minnekortspor. LEGRIA HF R106 lagrer kun på SDHC-kort.

Vinterslipp fra Canon


Spesifikasjoner:
- Canon HD CMOS-sensor
- 20x zoom Canon HD videoobjektiv
- 6,7 cm (2,7”) Widescreen LCD
- DIGIC DV III bildeprosessor
- Smart Auto
- Instant AF
- Teknologi for ansiktsgjenkjenning
- Videoklipp
- Kontinuerlig opptak
- Pre REC-funksjon
- Enkel overføring til Internett
- SDHC-kortleser
- YouTube™-kompatibel
- Støtte for Eye-Fi

Alle de nye kameraene kommer i mars, men prisene er i skrivende stund ikke klare.