Villdyr eller huskatt?

Cheetah-serien byr på de raskeste diskene fra Seagate. Vi har testet 36XL, som satte foreløpig ny rekord i våre tester.

SCSI-disker er kjent for å være raskere, større, dyrere, varmere og mer støyende enn vanlige EIDE/ATA-disker. Dette er fremdeles riktig, men forskjellene er ikke så store som tidligere.

LES OGSÅ:

I første omgang var vi interessert i å finne ut nøyaktig hvor store forskjellene er på dagens modeller. Derfor har vi testet noen SCSI-disker på samme måte som vi tester EIDE/ATA.
At SCSI-disker også har andre egenskaper og muligheter i mer avanserte disksystemer som RAID osv. er en annen sak vi ikke skal komme inn på her.

Disken vi har testet er en Seagate Cheetah ST336705LW. Den har vanlig 3,5 tommers format og kapasiteten er på 36 GB. Den roterer med 10 022 omdreininger i minuttet og har en oppgitt gjennomsnittlig aksesstid på 5,4 ms.

Grensesnittet er Ultra160 SCSI, men disken kan også leveres med 2Gbit/sekund FibreChannel.

Villdyr eller huskatt?

Installasjon og oppsett

Vi testet disken med den integrerte SCSI-kontrolleren på vårt Asus P2B-LS hovedkort. Denne støtter "bare" opptil 80 MB/sekund busshastighet, men denne begrensningen er ikke vesentlig så lenge vi bare tester single disker. Ingen andre enheter var koblet til SCSI-kontrolleren under testen.

Det første som slo oss da vi satte i gang testen, var at skriveytelsen var merkverdig lav. Vi opplvede nylig noe lignende på vår test av en annen Seagate EIDE-disk, men hadde forventet at en rask SCSI-disk hadde mer å fare med. Her var det ikke mye villdyr å spore, dyret minnet mer om en lat huskatt ...

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da vi undersøkte status på hurtigminnet i disken, viste det seg at skrivebufferen ikke var på. Det må aktiveres manuelt, først og fremst av sikkerhetshensyn når disken brukes i driftskritiske sammenhenger.

For en enkelt SCSI-disk i en PC, for krevende bruksområder, bør skrivebufferen definitivt settes aktiv, siden det omtrent dobler skriveytelsen.

For å aktivere dette brukte vi programmet EZ-SCSI fra Adaptec, som inneholder en del praktiske verktøy for å håndtere SCSI-enheter.

Svært kresen på skrivebuffer

Etter å ha aktivert skrivebufferen var skriveytelsen fremdeles svært lav på sekvensiell skriving av en enkelt fil.

Leseytelsen derimot, var den høyeste vi hittil har målt - hele 38 980 KB/sekund!
Samtidig var aksesstiden og kombinert skrive og leseytelse bedre enn noen annen EIDE/ATA-disk vi har testet.

Vi satte da skrivebufferen opp fra 64K til 1024K.

Da ble resultatet noe ganske annet! Skriveytelsen gikk opp fra ynkelige 2 856 KB/sekund til 19 750 KB/sekund! Her snakker vi mildest talt om dramatiske forbedringer.

Andre egenskaper

Det som er mest påtakelig er at disken blir god og varm, og god kjøling i kabinettet er nødvendig.

Men støyen er ikke påtakelig, og den har heller ikke sjenerende tonale, høyfrekvente komponenter, som tidligere var problematisk med harddisker som roterte med høye hastigheter.

Pris på disken har vi observert til 6.795 kroner, sjekk som vanlig din forhandler for dagens pris.

Tekniske data finner du hos Seagate

Norske distributører:
Actebis Norway
PC LAN
Itegra