HTML5 vil være sentralt i en fremtid uten behov for plugins til nettleseren. Google/YouTube var tidlig ute med å ta i bruk HTML5 i visning av videoer.
HTML5 vil være sentralt i en fremtid uten behov for plugins til nettleseren. Google/YouTube var tidlig ute med å ta i bruk HTML5 i visning av videoer.Vis mer

Vil plugins forsvinne?

Microsoft jobber aktivt for å at behovet for Flash, Silverlight og Java blir borte i fremtiden.

Du tenker kanskje ikke så mye over det, men svært mye av "den rike webopplevelsen" du får når du surfer på nettet, ser videoer og bruker interaktive tjenester, krever en eller annen form for plugin, eller tillegg til nettleseren. Adobe Flash er kanskje den mest utbredte, og sammen med Java og Silverlight regnes den i dag nærmest som obligatorisk for svært mange brukere.

Men stadig flere bruker nettbrett og mobiler med ingen eller svært begrenset støtte for denne typen tillegg. Grunnene kan være mange, den mest kjente er kanskje at plugins og lang batterilevetid sjelden er å finne i samme setning. Og introduksjonen av nye webstandarder, i første rekke HTML5, gjør at selskapene som står bak disse teknologiene bør skjelve i buksene. Alle moderne nettlesere støtter HTML5, både på PC, mobil og nettbrett.

Les også Nå kan du laste ned Firefox 10

Microsoft i bresjen

Internet Explorer 10 blir en sentral del av Windows 8 senere i år. Denne nettleseren vil komme i to versjoner i operativsystemet, én standardversjon som er beregnet på vanlige PC-er, og en Metro-tilpasset versjon som i første rekke er myntet på berøringsfølsomme nettbrett, men også PC-er som går på batteri. Denne vil ikke støtte plugins overhodet, ifølge John Hrvatin, som jobber som utviklingssjef i Microsoft.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge ham vil utestenging av plugins ikke bare føre til bedre batterilevetid, men også bedre sikkerhet, stabilitet og personvern - tre områder som det har vært stor fokus på den siste tiden.

– Overgangen til et internett uten behov for plugins skjer i dag. Alle nettsteder som bruker plugins må ta i betraktning brukeropplevelsen for dem som surfer uten plugins. Mye av nettsurfingen foregår i dag på enheter som ikke støtter plugins, skriver han på den offisiellle Internet Explorer-bloggen.

Les også: Slik surfer du privat

Mellomstadium

Når man bruker den plugin-løse Internet Explorer 10, vil man få følgende melding på skjermen når man kommer til et sted som krever plugins:

Vil plugins forsvinne?


For Microsoft er dette uansett bare et mellomstadium, og på sikt håper Hrvatin at vi blir kvitt plugin-behovet helt.

– Et internett uten behov for plugins er en fordel for både brukere og utviklere, og vi tar aktivt del i den overgangen, skriver han på bloggen.

Samleside: Windows 8