Snart styrer du kanskje PC-en din uten mus. Stikkord er naturligvis fingrene. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Snart styrer du kanskje PC-en din uten mus. Stikkord er naturligvis fingrene. Foto: Bjørn Eirik LoftåsVis mer

Vil PC-musen forsvinne?

Microsoft ønsker forandring.

Bærbare datamaskiner er i forandring. Flere og flere av dem kommer uten optisk drev og harddisk, er ultratynne og veier under halvannen kilo. Intel håper at mot slutten av dette året vil mer enn 2 av 5 bærbare PC-er som selges, være en såkalt Ultrabook eller tilsvarende, altså svært kompakte og lette maskiner med god batteritid.

Presset fra mobiler og nettbrett

Hvorfor skjer dette? Jo - det handler om konkurranse, og om at PC-salget har sviktet i mange markeder.

Hovedårsaken ligger i økt konkurranse fra smartmobiler og nettbrett. For flere og flere oppgaver som tidligere var uløselig knyttet til PC-bruk, løses i dag like enkelt eller enklere på de nye dingsene, som i tillegg er mye enklere å ta med seg overalt.

Men det er ikke bare Intel som har ønsker om forandring for å øke PC-salget igjen. Det har også Microsoft, som lever godt av å utstyre de fleste PC-er som selges med sitt eget Windows-operativsystem.

Største endring noensinne

Og til høsten kommer en helt ny Windows-versjon, Windows 8, som er blitt omtalt som den største forandringen i Windows' 27 år lange historie. Den har fått et nytt grensesnitt som er optimalisert for fingerstyring.

Den har til og med blitt kraftig kritisert for dette, fordi Windows ikke lenger er optimalisert for bruk av mus med tilhørende knapper. Blant annet av oss her i DinSide.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå kan det se ut til at Microsoft har hatt en klar tanke bak dette, for ifølge Digitimes har Microsoft begynt å oppfordre PC-produsenter til å utstyre vanlige bærbare PC-er med berøringsfølsomme skjermer.

Faktisk håper de på at hele 30% av alle bærbare PC-er som selges mot slutten av dette året, vil være utstyrt med berøringsfølsom skjerm, og mest sannsynlig også utstyrt med pekeplate som i dag.

Ikke optimal for mus

Vi har testet Windows 8 i en tidlig prøveversjon, og mener at operativsystemet er mindre brukervennlig på nåværende tidspunkt enn Windows 7, først og fremst med tanke på musebruk. Med en kombinasjonsløsning kan bildet bokstavelig talt bli et helt annet.

Hva mener du? Synger PC-musen på siste verset? Bruk debatten under

Ferske PC-tester