Vil lokal lagring forsvinne?

Google jobber med en løsning som skal gjøre lokal lagring overflødig.

Publisert
Sist oppdatert
Det skal være like enkelt å lagre online som å lagre lokalt.


Det finnes en rekke selskaper som tilbyr online-lagring av filer. Enkelte av dem tilbyr til og med tjenesten gratis, men som regel er begrensningene så store at den kommersielle suksessen uteblir. Slike begrensninger kan for eksempel være opplastingshastighet hos brukeren, lagringsgrenser, integrasjon mot operativsystemet, pris og/eller begrensninger knyttet til hvor mye trafikk som kan overføres innenfor en viss tidsramme.

Ett eller to av disse begrensningene kan være overkommelig, men som regel er det en kombinasjon av flere - og dermed blir det for komplisert for folk flest.

Alltid tilgjengelig

Fordelene knyttet til online-lagring er imidlertid enkle å tenke seg. Å få tilgang til dokumenter, musikk, bilder etc uansett hvor man befinner seg i verden, og uanset hvilken klient man sitter på er naturligvis det viktigste. Sikkerhetskopiering er en annen, man kan for eksempel ha filene liggende både lokalt og på nett, og dermed unngå katastrofen om harddisken skulle ryke eller filer skulle bli borte av andre grunner.

Utbredelsen av denne typen tjenester kan få seg en kraftig dytt når Google etter all sannsynlighet lanserer tjenesten "My Stuff". Google selv vil ikke kommentere prosjektet, men det skal i følge Wall Street Journal være noe selskapet har jobbet med lenge. Google tilbyr allerede en rekke tjenester som benytter online-lagring, inkludert epost og office-programmer. Denne skal derimot kunne brukes uavhengig av de øvrige Google-tjenestene.

Om noen år er det ikke sikkert du overveier å lagre dokumentene dine lokalt i det hele tatt.
Om noen år er det ikke sikkert du overveier å lagre dokumentene dine lokalt i det hele tatt. Vis mer


Som ekstern disk

"My Stuff" vil dukke opp som en egen stasjon i Utforsker dersom man bruker Windows, omtrent som en ekstern disk eller minneplugg. For å få tilgang blir man spurt om brukernavn og passord. Deretter skal man kunne lagre direkte til My Stuff-mappen fra hvilket som helst program man jobber i, men løsningen skal ikke være knyttet til én PC, heller ikke bare til PCer - men også andre enheter med internettilgang.

Det skal være like enkelt å lagre online som å lagre lokalt. Ved hjelp av Googles egne indekseringsmekanismer skal man dessuten kunne foreta søk i egne (og muligens også andres) online-filer svært raskt og enkelt.

Kan misbrukes?

En viktig tilleggsfunksjon er nemlig deling av mapper. I et lokalnett kan man dele mapper mellom brukere, med Googles løsning kan man dele mapper med andre My Stuff-brukere over Internett. Dette skal i følge kilder være noe Google strever med - det vil være viktig å lage en tilfredsstillende ordning i forhold til å unngå ulovlig fildeling etc.

Forretningsmodellen for ordningen skal heller ikke være klar, men annonsefinansiering og/eller større lagringsbehov vil koste penger, er et sannsynlige scenarier, i følge Wall Street Journals kilder. Målrettet reklame knyttet til hvilke filer man lagrer er nærliggende å tenke seg, men dette er også et område Google definitivt må trå varsomt.

Kilder: Wall Street Journal, Digi.no

Les også:
Uten harddisk i 2009
Er harddisken snart historie?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer