Lokasjonsbaserte nettjenester lar deg dele hvor du er, enten med venner eller med hele verden.
Lokasjonsbaserte nettjenester lar deg dele hvor du er, enten med venner eller med hele verden.Vis mer

Vil du fortelle hvor du er?

Lokasjonsbaserte nettjenester er i vinden.

Du utveklser muligens små drypp fra hverdagen på Facebook, ytrer meninger på Twitter og lar resten av verden se bildene dine på Flickr.

Men det er ikke nok - nå er trenden at mange også viser hvor de befinner seg.

Det finnes flere såkalte lokasjonsbaserte nettjenester (LBS) som er til for å la deg dele plasseringen din, enten det er med resten av verden eller bare med venner.

For eksempel tok jeg sjansen på å gå til lillebror på søndag selv om jeg ikke fikk tak i ham på telefonen, fordi jeg så at han var hjemme fem minutter før jeg dro hjemmefra, og jeg kunne også se at min kompis i London sannsynligvis så England bli knust av Tyskland på pub siden han ikke var i leiligheten sin mens kampen pågikk.

Det finnes flere nettjenester for å dele plasseringen din. Her er noen av dem:

Vil du fortelle hvor du er?


Google Latitude

Googles tjeneste kan brukes enten du vil dele plasseringen din med utvalgte venner, eller med resten av verden. Latitude kan brukes på iPhone, Android, Blackberry, Windows Mobile og Symbian S60-telefoner og aktiveres via Google Maps-applikasjonen.

Du kan legge til venner du har i Google-kontaktlista di, og når den andre vennen aksepterer, kan begge se hvor den andre befinner seg på kartet. Plasseringen din oppdateres automatisk når du flytter på deg, men det er også mulig å dekativere kontinuerlig oppdatering dersom du ikke har lyst til å vise hvor du er til en hver tid.

Google har også en del tilllegsfunksjoner til Latitude. Blant annet er det mulig å bli varslet dersom en venn er i nærheten når du er på et sted du ikke pleier å befinne deg (så slipper du å bli varslet hver gang kolleger kommer på jobb), og du kan aktivere posisjonslogging slik at du senere kan gå tilbake og se hvor du har vært til en hver tid. Denne loggen er kun synlig for deg og kan slettes hvis du vil.

Det er også mulig å motta HTML-kode fra Google dersom du har lyst til å legge inn et kart f.eks. på bloggen din for å vise hvor du befinner deg. Husk dog at det kanskje ikke er så lurt å vise alle hvor du er i ferien.

Se en liten videosnutt om Google Latitude her:

Mer informasjon om hvordan du bruker Google Latitude finner du på http://www.google.com/latitude/

Vil du fortelle hvor du er?


FourSquare, Gowalla

Tjenestene FourSquare og Gowalla er tjenester der du ikke deler hvor du er til en hver tid, men der du "sjekker inn" på ulike steder; gjerne med en melding til andre brukere. Avhengig av hvor du befinner deg, kan du også se hva andre brukere har anbefalt i nærheten med tanke på kafeer, utesteder etc. Du kan selvsagt også se hvor vennene dine befinner seg, og få en push-varsel på telefonen når noen av vennene dine sjekker inn.

Begge tjenestene er også bygd opp som spill. I FourSquare får du utmerkelser basert på hvor ofte du sjekker inn og hvor du sjekker inn. For eksempel blir du oppgradert til "ordfører" på en kafé i FourSquare dersom du er der oftere enn alle andre. Dersom kafeen samarbeider med FourSquare, kan det gjøre at du får rabatter (mer vanlig i USA enn i Norge foreløpig). Gowalla fungerer litt annerledes der brukerne kan legge fra seg "skatter" slik at andre kan plukke dem opp.

Selvsagt kan du også dele plasseringen din i sosiale nettverk som Twitter og Facebook.

Her er en video som viser hvordan applikasjonene fungerer i praksis:


Lenker: Foursquare | Gowalla

Vær selvsagt oppmerksom på personvernsproblematikken relaterte til disse tjenestene, og hvorvidt det er greit for deg å dele hvor du befinner deg til en hver tid, både med venner, resten av verden, de som har laget tjenesten og deres eventuelle partnere.

Hva synes du? Deler du gjerne plasseringen din med venner og kjente, eller synes du tjenester som disse går for tett på privatlivet? Si gjerne din mening i debattfeltet under.