VIIV: En Centrino til stuen

NY TEKNOLOGI: Intels nye merkenavn skal sette standarden for stue-PCen. En VIIV-PC skal blant annet kode om filmer i sanntid, og skru seg av og på like raskt som en TV. Vi tar en nærmere titt

VIIV blir merkenavnet som skal gjøre for stue-PCen det Centino gjorde for bærbare, og får en logo som vil dukke opp sammen med Windows Media Center-PCer på samme måten som bærbare PCer i dag har både Windows- og Centrino-klistremerker.

Sjekk VIIV-en min; Intel-sjef på den første visningen av det nye merkenavnet
Sjekk VIIV-en min; Intel-sjef på den første visningen av det nye merkenavnet
Vis mer


Til tross for at mange ikke tror på stue-PCens fremtid er det nå sterke krefter som legger seg bak å lage en - som skal kunne erstatte de mange forskjellige enhetene som ligger under TVen din i dag.

Når som helst, hvor som helst

I 2006 vil markedsføringsmaskinen til Intel sette likhetstegn mellom VIIV og stue-PCer - og det vil vi merke også her på berget:

- Intel Viiv-teknologien er den første platformen vår som er designet for det digitale hjemmet fra bunnen av, sier Intel fra offisielt hold ved lanseringen. - Her er forbrukerne opptatt av å få tilgang til innhold når som helst, og hvor som helst i hjemmet - på hvilke enheter som helst.

Intel brukte et utall millioner dollarselder på å gjøre Centrino-merket synonymt med bærbare PCer med trådløst nettverk. Selv om få vet hvor mye de akter å bruke på VIIV-navnet, er det liten tvil om at det blir en kampanje som setter spor etter seg.

Stue-PCen for alle?

Håpet til Intel er å endelig trekke stue-PCen ut av nerdenes domene, og inn i mer normale stuer. Men en VIIV-PC skal i følge Intels veikart være langt mer enn en enkel og stillegående maskin til TV-skjermen.

Hovedelementene med VIIV-PCer er at den skal skru seg av og på like raskt som en TV, at den skal kunne avspille alle typer medier uten problemer, og at den skal kunne fungere som en medieserver som sender musikk og film til andre nettverksenheter i huset.

VIIV: En Centrino til stuen


Derfor får den blant annet en egen "transcoding"-brikke, som kan kode om filmer til andre formater i sanntid (for eksempel til en håndholdt enhet), og en "instant on/off"-funksjon som egentlig fungerer omtrent som dvalefunksjonen i moderne PCer.

VIIV virker alltid?

I følge Intel vil en VIIV-PC fortsette å fungere selv om den er skrudd av - som vil si at "av"-funksjonen antakelig bare en strømsparingsfunksjon. Den skrur av lysene og skjermen, men vil fortsette nettverksoppgavene sine, og skru av flere og flere komponenter etter hvert som de ikke lenger brukes.

Den raske av/på-funksjonen gjelder for øvrig bare etter den første oppstarten - som kan ta like lang tid som på en normal PC.

For å kunne bruke Centrino-merket stiller Intel tre krav; at den bruker Intels Pentium M-prosessor, at den bruker Intels trådløse nettverkskort, og at den bruker Intels brikkesett til å holde alt sammen. Mange av de samme kravene gjelder for VIIV-merket, som vi si at den må ha:

  • Pentium-prosessor
  • Intel-brikkesett
  • Intel-basert nettverk
  • High Definition Audio (5.1 eller 7.1 er minstekrav)
  • Windows Media Center Edition-system
  • En fjernkontroll til Windows Media Center

Strenge regler...

At Intel vil at produsentene benytter deres egen teknologi for å få retten til å bruke merkenavnet deres, er rimelig nok. Men det finnes også andre grunner.

Intels egne nettverkskort og drivere gjør det for eksempel mulig å konfigurere nettverket fra fjernkontrollen. Brikkesettet og prosessoren støtter den eiendommelige av/på-funksjonen, og fjernkontrollen er selvfølgelig nødvendig for å støtte Windows Media Center-systemet - som maskinene er laget spesielt for.

Vår søsterpublikasjon digi.no har rapportert rykter om at Intel jobber med å lage et eget mediesenter basert på Linux, først og fremst for å gjøre VIIV-PCene billigere. Det trekker prisen ned med opp til en tusenlapp.

VIIV: En Centrino til stuenKanskje for ambisiøst for de fleste - men VIIV skal passe alle budsjetter, i følge Intel

Men hvor er TV-kortet?

Mange har allerede påpekt at det finnes et par gapende hull i spesifikasjonene som kreves av en VIIV-PC - og at mange av dem kan ødelegge illusjonene som merket ønsker å skape.

TV-kort er for eksempel ikke et krav - slik det er for ferdigproduserte PCer som vil bruke Media Center Edition-merket til Microsoft. I stedet snakker Intel varmt om muligheten til å koble seg til mange forskjellige "Intel-godkjente" Internett-tjenester.

Dette får oss til å lure på om ikke Intel forutser det tradisjonelle TV-apparatets død i løpet av 2006, til fordel for IP-baserte sendinger - kanskje over det Intel-utviklede Wimax-nettet?

Støyen kan ødelegge...

Samtidig ligger det ingen krav om verken varme- eller støyproduksjon for å få VIIV-merket på PCen din. Dermed er det utrygt for svære og støyende PCer som bærer Intels godkjenning inn i stuen din.

Disse kan fort også ødelegge illusjonen om at PCen skrur seg av når den går i dvale, ettersom viftene etter all sannsynlighet vil fortsette å støye selv om indikatorlysene forteller deg at den er av.

Fremtiden vil vise

Alt tyder imidlertid på at VIIV-spesifikasjonene er langt fra ferdig. Intel har lovet oss mer informasjon om merkevaren - og den medfølgende reklamekampanjen - når vi nærmer oss selve lanseringen i 2006.

Inntil da kan vi regne med å se en rekke spekulasjoner og gjetninger om hva de ferdige kravene vil se ut som.

Den egentlige kampen kommer i 2006 - mellom Intel og Microsoft sine stue-PCer på den ene siden, og de store og kjente hjemmeelektronikkselskapene sine mange medieopptakere og -servere. I dag tyder mye på at kampen er i ferd med å vinnes av harddiskbaserte DVD-opptakere.

Les mer:
ITavisen: Podcast om Viiv
Digi: Stue-PCer skal merkes Viiv
Intel: Viiv hovedside