Viftestyring og kabinettvifter

Svært mange PCer har vifter som flytter luft gjennom kabinettet. Dette er ofte en støykilde, men med noen relativt enkle grep kan du sikre deg en roligere tilværelse.


Vifter til kabinettet er noe som ofte er nødvendig, men den trenger på den annen side som regel ikke å gå på full guffe. Men når du plugger en vanlig vifte rett på hovedkortet ditt eller til en 4-pins strømplugg, gir du den 12 volt og det er akkurat det som skjer. Mange moderne hovedkort har løst dette problemet med prosessor- og til dels grafikkortvifta, som styres av maskin- eller programvare, men tilsvarende løsninger for kabinettvifter er sjelden kost.

Vifter på full fart skaper ofte et tredelt problem:
1: Turbulens lager bråk når luften flyttes
2: Selve motoren "hviner" ved høy hastighet
3: Vibrasjonene forplanter seg til kabinettet og lager resonans

Det er jo selvfølgelig triste greier alt sammen, men det fine er at samtlige problemer KAN la seg løse.

Ned med farten

Q-tec kontroller for fire vifter ++
Q-tec kontroller for fire vifter ++ Vis mer

Det samme virkemiddelet: nemlig en viftestyrer, eller kanskje mer korrekt en såkalt spenningsregulator, kan hjelpe på alle tre faktorer. En slik anretning for en vifte koster omtrent en femtilapp, og lar deg selv bestemme hvor mye strøm vifta får - og dermed styres også tempoet på vifta. Da kan du finne en hastighet som fjerner hvinet, reduserer turbulensen og gjør at vibrasjonene får en frekvens som ikke forsterkes av kabinettet ditt.

Det finnes også hele viftestyringspaneler som passer i en 5,25" brønn foran på maskinen din. Avhengig av hvor mye penger du legger i det så kan disse styre fra to vifter og oppover, og noen har mange andre funksjoner også.

Dessverre er ikke det alltid at du får fjernet alle problemene dine ved å sette ned hastigheten på viftene. En ulempe er også at den da selvfølgelig flytter mindre luft, noe som igjen resulterer i økt temperatur inni kabinettet. Etter å ha satt ned farten bør du derfor passe på at maskinen ikke blir FOR varm, siden dette kan føre til ustabil PC og nedsatt levetid på kritiske komponenter, som på for eksempel harddisker. Men i de fleste tilfeller er det kun noen få grader som skiller en støyende og rolig PC.

Store og små

Vifter kommer - som så mye annet - i forskjellige størrelser. Og uten å trekke sammenligninger skal vi slutte oss til dem som mener at større faktisk ER bedre. I dette tilfellet henger dette sammen med at store vifter flytter mer luft og over et større areale. Siden de gjør dette vil turbulensen være mindre, og i tillegg vil de fremdeles ha bra nok effekt ved nedsatt hastighet. Turbulensstøyen kan også gjøres enda mindre ved å ha en god viftegrill. Med mindre du liker metallsløyd er det dette for sent å gjøre noe med på ditt nåværende kabinett, men dersom du tenker på å kjøpe et nytt så kan du jo ha dette i bakhodet. Og legg merke til at luftinntaket foran på maskinen også kan lage slik støy, spesielt om man har en vifte der også.

Viftestyring og kabinettvifterKabinettet til venstre har plass til 120mm vifte og har bra designet grill. Det til høyre tar to på 80mm, og grillene gir også mer luftmotstand.

Ny vifte?

Motorhvinet er det vanskeligste å bli kvitt, og det enkleste her er altså å senke rotasjonshastigheten. Som siste utvei kan du bytte ut vifta med en som ikke støyer, men merk at "stille" vifter (for eksempel fra Mist, Nexus eller Papst) som regel er nokså dyre, og selv disse vil nyte godt av senket hastighet. Vi anbefaler derfor å forsøke en spenningsregulator på din eksisterende vifte først.

Viftestyring og kabinettvifter


Her er en liten, kjekk og billig spenningsregulator fra Zalman (Fan Mate 2) som lar deg stille spenningen trinnløst mellom 5 og 11 volt.

Bruk gummi!

Selv om harddisker og optiske drev er de store synderne når vi snakker vibrasjonsstøy, kan kabinettvifta også være en kilde. Det mest effektive virkemiddelet er å skille selve vifta fra kabinettet, men å la vifta henge i løse lufta er heller ikke så lett. Et mer praktisk alternativ er fester i gummi. Og selv noe så enkelt som gummibiter fra en syltestrikk som legges mellom vifta og kabinettet kan være effektivt, så har du det problemet kan vi anbefale deg å eksperimentere litt med dette.

Viftestyring og kabinettvifterEt par eksempler på gummifester og et billig alternativ til regulator. Den 4-pins strømpluggen gir to viftekontakter for 12 volt og to for 5 volt, men altså ingen mellomting.

Oppsummering

En bråkete kabinettvifte kan gå deg på nervene, men å fjerne alle kabinettvifter er heller ikke så lurt. Spesielt ikke hvis du har en kraftig maskin eller passivt kjølt grafikkort.

En god kabinettvifte er stor (120 mm.), spinner sakte, gir fra seg lite støy og er ikke skrudd direkte fast i kabinettet, som på sin side bør tillate god luftflyt og ha en viftegrill med liten luftmotstand. Men alt dette på en gang koster lett penger, så det mest fornuftige er å begynne med å få ned farten på din eksisterende vifte. I mange tilfeller vil dette faktisk være nok.

Les også: Demp støyen fra grafikkortet