Vifter og støy

Hei,

Jeg har litt problemer med noen bråkete vifte(r) på maskinen. Regner med at det ikke er prosessorviften i og med at denne skulle være stillegående iflg. butikken der jeg kjøpte maskinen.

Har du noen tips om hvilke vifter som burde kjøpes for å få en fredelig økt ved maskinen?

Er det store forskjeller når det gjelder støy fra ulike produsenter/typer?

Vannkjøling; Er det en fornuftig og fredelig løsning?

Bør du ha ingeniørutdanning for å montere nye vifter, eller er dette en smal sak?

Datadoktoren svarer

Hei

På vanlige PCer er det bare vifter på prosessoren og i strømforsyningen. I tillegg er det en del grafikkort som har vifte, og noen ganger er brikkesettet på hovedkortet også utstyrt med vifte.

Kabinettvifter er ikke så vanlige, de brukes som regel bare der PCen inneholder mange ekstra disker og tilleggskort.

Derfor må du først og fremst finne ut hvilke(n) av viftene i PCen din som lager mest støy. Da er det ingen annen utvei enn å åpne PCen og sjekke ved lytte på de forskjellige viftene. Er du i tvil, kan du bremse eller stoppe en vifte med fingeren et kort øyeblikk, for å være på den sikre siden.

Du får veldig mange alternative vifter til brikkesett, grafikkort og kabinetter. Selv om de i butilkken sa at viften i PCen din var stillegående, så er jo dette et tøyelig begrep.

Å skifte vifte eller hele kjøleren kan være alt fra veldig enkelt til ganske vrient. Det kommer an på mange ting, som festemekanismen, plassering av kabler, størrelse og plass i kabinettet osv. Dessuten bør du være stå på hånda når du skal bruke kraft og presse ned klemmen på prosessorkjøleren med en skrutrekker. Glipper det her, kan du fort ødelegge hovedkortet.

Hvis det viser seg at det er viften i strømforsyningen som bråker, vil vi anbefale å bytte hele strømforsyningen framfor å åpne denne for å skifte vifte(r). Her er det jo nettspenning, og større risiko for at en liten monteringsfeil kan få tragiske konsekvenser.

Vannkjøling er for de viderekomne, og har sine egne utfordringer når det gjelder støy. Det skal jo innstalleres både vifte og pumpe her også, så det er ikke uten videre en stille løsning. Det er først og fremst ved overklokking og luftkjøling ikke er tilstrekkelig, at vannkjøling kommer til sin rett.

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar