Vifter og diskerFor vifter og viftestyring satt vi av et par hundrelapper i budsjettet og det er jo greit nå. For det første vil vi ha spenningsregulator til prosessorkjøleren. Vi har nemlig ikke planer om å kjøpe inn noen spesielt stille kjøler til CPU uten i det minste først å prøve den medfølgende vifta på lav hastighet.

Vifter og disker


En Zalman spenningregulator (Fan Mate 2) koster 40 kroner, så vi tar to. Den andre fordi vi også skal ha en 92mm vifte i fronten av maskinen. Disse viftene går som regel på 12V, men med en Fan Mate 2 kommer vi ned i fem volt om ønskelig. Vifta vi plukker ut er en Nexus 92mm Real Silent. En støysvak Papst-vifte hadde også vært et godt valg.

Harddisk

Det kommer stadig nye modeller av harddisker på markedet, og grovt sett kan vi konsentrere oss om enten fart eller støy.

Vil du ha en farlig rask harddisk må du se på de nyeste harddiskene i 10.000 rpm-klassen, mens det på støyfronten ikke er slik at de ferskeste nødvendigvis er de mest stille. Noen av de harddiskene som regnes som de mest rolige av entusiaster er faktisk ikke lenger i produksjon. Den vi sikter oss inn på er Samsung SpinPoint P120, som riktignok ikke tilhører aller siste generasjon, men så avgjort er en meget stillegående og god disk. Prisen ligger på omtrent 700 kroner.

Er du fanatisk på denne fronten kan du også hoppe i det med en 2,5-tommers harddisk, altså av den typen du finner i bærbare PCer. Men i forhold til kapasitet koster de betydelig mer.

DVD-brenner og diskettstasjon

Her kjøper vi kort og greit en NEC DVD-brenner AD-7173 (sort), til 400 kroner. Den har det vi trenger og litt til, som for eksempel LabelFlash.

I tillegg bruker vi en ekstra hundrelapp og spanderer på oss en gammeldags diskettstasjon, som vi forhåpentligvis aldri får bruk for. Grunnen til at vi kjøper en er at vi helt sikkert kommer til å få bruk for en dersom vi ikke har den. Murphys lov gjelder også ved PC-bygging...

Skjerm, høyttalere, mus, tastatur

Trådløst fra Logitech øverst, Microsoft under.
Trådløst fra Logitech øverst, Microsoft under. Vis mer


Her tar vi det vi har liggende, det vil si at vi i mange tilfeller ikke trenger noe. Vi hadde satt av en tusenlapp til dette, så det er penger vi eventuelt kan bruke andre steder. Dersom det er noe du må handle inn så husk at trådløst er fint, men batterier gir ekstra vekt og ikke minst må lades og/eller skiftes. Skal du sitte på samme sted er det like godt med et vanlig tastatur.

Og ikke minst: mus med ball under er ut. Få deg en optisk med en gang. En god musmatte kan faktisk også gjøre underverker, men det hjelper sjelden med kun de du får som reklame.

Hva så med resten av innmaten? --->