Viftene spinner opp oftere


Hei

Har en 1.5 år gammel HP Pavilion zd8077ea laptop som har blitt mer og mer ”bråkete” med tiden, dvs. viftene går nå mer eller mindre kontinuerlig. I begynnelsen kom viftene på bare av og til, og den hadde lange perioder hvor viftene var deaktivert. Noen ide om hva dette kan komme av?

Mvh, HP

Datadoktoren svarer

Heisann,

Det kan være flere grunner til dette. En av dem kan være et problem med sensorene som leser temperaturene, eller programvaren som tar for seg viftestyringen. En annen kan være at det er et program på din bærbare som bruker unødvendig mye ressurser. Dette kan du kontrollere det ved å sjekke ”Prosesser” under Windows Oppgavebehandling. Når ikke maskinen din jobber med noe spesielt bør ”Idle” eller ”ledig systemprosess” stå for mesteparten av prosessorbruken.

Men den vanligste synderen er faktisk støv. De aller fleste datamaskiner baserer kjølingen på en viss mengde luftgjennomstrømming, og litt avhengig av hvilket miljø du bruker den i vil datamaskinen sakte men sikkert bli tettet igjen av støvpartikler som setter seg fast. Dette er kanskje ekstra viktig å merke seg for bærbare, siden åpningene fra før er ganske små, og maskinene som regel er vanskelig å åpne for å inspisere og rengjøre.

Bruk først en lommelykt i maskinens åpninger for å konstatere om dette er et problem eller ikke. Dersom det er tilfelle er nok det beste å åpne maskinen dersom den begynner å gro igjen med støv, men også utenfra kan du få gjort underverker ved å rense med q-tips og bruke komprimert luft der du ikke kommer til.

Husk også at vifter blir gamle, så det hender de bråker mer med alderen. Spesielt dersom de også er belastet med ekstra støv på bladene eller i kulelageret.

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar