ViewSonic og Microsoft klare med Smart Displays

COMDEX: Bærbar PC, Tablet PC og Stasjonær PC smelter sammen i såkalte Windows Powered Smart Displays. Dette er i praksis trådløse, trykkfølsomme "Microsoft-skjermer".

Fra demonstrasjonen av Philips Smart Display-løsning.
Fra demonstrasjonen av Philips Smart Display-løsning. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DinSide Data fikk demonstrert Smart Display og Mira-teknologien under et pressearrangement i Malaga allerede i juni i år. Den gang var det en tidlig prototype fra Philips som ble vist. Nå er det gått et halvt år, og det kan se ut som om det er ViewSonic som kommer til å få ut de første Smart Display'ene ut i butikkene, allerede 8. januar 2003.

Dermed rakk ikke produktene å nå forbrukerne før jul, slik målsetningen har vært. Som et "plaster på såret" tilbyr ViewSonic en gratis dokkingstasjon til alle som bestiller en Smart Display før jul.

Trykkfølsom skjerm

Skjermene kommuniserer mot PCen trådløst (802.11a/b-standarden), er trykkfølsomme, og en spesiell penn kan brukes til å navigere, surfe på nettet osv. Lyd og bilde blir altså overført fra PCen, og interaktiviteten besørges av Remote desktop-protokollen i Windows XP, og Windows CE.NET, som er innebygd i skjermen. I praksis betyr det at Smart Displays bare virker mot Microsofts egne operativsystemer, i første omgang kun Windows XP med Service Pack 1 installert.

Smart Display-produktene minner langt på vei om Tablet-PCer eller Web-Pads som vi har omtalt tidligere. Forskjellen er at sistnevnte er produkter med PC-innmat. Det betyr både ekstra tyngde, viftestøy og lignende som du slipper med Smart Displays.

Du kan navigere direkte på skjermen ved hjelp av en spesialpenn.
Du kan navigere direkte på skjermen ved hjelp av en spesialpenn. Vis mer

Du får samtidig dratt full nytte av kraften fra din stasjonære PC, og slipper å forholde deg til sære maskinkonfigurasjoner som vanskelig lar seg oppgradere.

Tenk deg for eksempel at du kan sette inn en DVD-film i PCen, ta med deg skjermen og legge deg i senga for å se filmen. Du kan også lese en bok, surfe på nettet eller koble den til stereoen for å spille filer som ligger på PCen din. Et eget virtuelt tastatur på skjermen kan brukes for å legge inn tekst på "gamlemåten".

Vi ser for oss en fremtid der flere Smart Displays er koblet trådløst mot én og samme PC, der denne fungerer som en terminalserver. Tanken er at flere kan bruke PCen samtidig. Pr i dag er dette ikke mulig mot Windows XP, selv om dagens kraftige PCer kan kjøre mange oppgaver samtidig. Selv om flere brukere kan være pålogget i Windows XP samtidig, kan bare én jobbe på PCen om gangen.

ViewSonic først ute

De to første modellene som kommer i butikkene blir sannsynligvis ViewSonic airpanel 110 og airpanel 150. 110-modellen er en 10" skjerm som veier knappe 1,2 kg. Den andre skjermen er en 15", og veier ca 2,6 kg. I følge kilder vil varmeutviklingen være minimal, og derfor vil skjermene være ideelle å bære med seg overalt i huset.

ViewSonic airpanel 100
ViewSonic airpanel 100 Vis mer


Rekkevidden oppgis til maks 100 meter, men våre erfaringer med 802.11b tilsier langt kortere rekkevidde når vegger og tak kommer i mellom skjermen og PCen.

Priser

airpanel 100 vil få en prislapp på rundt $1.000 når den kommer i butikkene i januar (rundt 7.300 kroner). Vi har foreløpig ikke fått noen pris på airpanel 150. Philips antydet en pris på rundt 10.000 kroner for sin 15" Smart Display, da vi fikk demonstrert produktet i sommer. Når denne skjermen kommer på markedet er foreløpig uklart.

Kilder:
Microsoft PressPass
ViewSonic.com