Videostrømming på iPad - Boxee vs Plex?

Hva fungerer best, rett og slett?

I følge Språkrådet er det strømming det heter, at man ser video eller hører musikk over nettet, mens dataene ligger lagret et uvisst sted ute i tåkeheimen, eller nettskyen som det også kalles.

I Sverige har de forresten en rett som overgår norsk rakfisk, værballer og smalahove - vi snakker om surstrømming.

For under testing av videostrømming for iPad har stemningen flere ganger vært omtrent på høyde med fristelsen til å innta nevnte svenske nasjonalrett - ikke spesielt høy, heller møkksur.

Tanken er god

Både Boxee og Plex er i mange tilfeller gode løsninger for å se video på TV eller datamaskin, mens selve filene ligger på en maskin på hjemmenettverket. I tillegg er det flere tjenester hvis man bor i riktig land eller trikser litt, og på toppen av det hele er det muligheter for å knytte filmopplevelser til aktiviteter på sosiale nettverk.

Alt dette har vi skrevet om i disse artiklene:

Boxee - bedre og bedre
Plex - et briliant mediesenter

For noen få dager siden kom Boxee for iPad og vi lastet sporenstreks ned denne gratis appen. Vi har lenge ønsket å kunne se egne videosnutter (som ligger på hjemmeserveren) på iPad uten å måtte konvertere og laste dem over først. Dessuten kan det være aktuelt å se film i senga med iPad istedet for å sovne i sofaen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En kollega som er ren Mac-bruker lastet også ned og sjekket ut Boxee-klienten for iPad, men mente at Plex var langt bedre.

Vi har ingen Mac som hus-server, men derimot en liten og hel-tyst maskin som bare brukes til filserver. Den leverer fint HD-video til alt av husets PC-er og mediebokser uten å svette. Vi var spent på om denne klarte å betjene Boxee for iPad, og lastet like godt ned Plex også for å sammenligne.

Plex koster 35 kroner i App Store, mens Boxee for iPad er gratis.

Media Manager-programmene som hører til og installeres på PC-en koster derimot ingen ting for noen av løsningene.

Installasjon av Boxee Media Manager

Vi lastet ned og installerte dette programmet, som har som jobb å organisere og presentere videofilene samt konvertere filene i forskjellig format i farta og levere en videostrøm til iPad over det trådløse hjemmenettet.

Programmet installerer både seg selv og Bonjour, som er et programtillegg fra Apple som tar seg av nettverkstjenester.

Du får en melding om at programmet vil åpne porter i brannmuren når det starter første gang, deretter er alt klart til bruk.

Etter installasjonen er det tid for å organisere hva Boxee skal håndtere. For å finne videofilene dine krysser du ganske enkelt av for mappene i listen. Du trykker på pluss-tegnet for å legge til nye mapper.

 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Hvis mappene dine ligger på en annen maskin på hjemmenettverket må du først gå ut i Windows' filbehandler og høyreklikke på den ønskede mappen og velge "Map network drive... eller Koble til nettverksstasjon" slik at mappen får en stasjonsbokstav. Boxee kan ikke selv orientere seg på nettverket.

Når du har valgt filmappene lager Boxee en forhåndsvisning av videofilene, det tok ikke så mange sekunder, og alt er så klart til bruk.

 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Boxee i bruk

Responsen til Boxee på iPad var ganske rask. Det tar noen sekunder å starte en film eller video, alt avhengig av hvor rask maskinen som kjører Boxee Media Manager er. Vi installerte først på vår hus-server med Intel Atom prosessor. Da fikk vi både lang responstid og store problemer med levering av videostrøm hvis originalen var i HD-kvalitet.

Da vi installerte Boxee Media Manager på vår gamle 4-kjerners Intel Q6600-baserte PC var responsen mye raskere, en HD-film startet å spille etter ca 7 sekunder. Både filmer i 1080p MKV og M2S filer fra eget AVCHD-kamera hadde god flyt.

Det var likevel en del tilfeller hvor det ble brudd i strømmingen og vi fikk mye rar pikselering i noen sekunder. Kvaliteten var jevnt over god, men det var litt lurv i bildet i blant.

Men vi var skuffet over flere ting. Blant annet at lyden på våre egne AVCHD-opptak var helt borte, at VOB-filer fra DVD-prosjekter ikke ville spilles og at formatstøtten generelt var dårlig. På Mac er jo Boxee kjent for å spille av omtrent hva som helst.

Så vi var langt fra fornyød, og lastet ned Plex for å sjekke om det var en bedre løsning.

Installasjon av Plex


Framgangsmåten ved installasjon av Plex er den samme som med Boxee, med Bonjour og det hele. Forskjellen er at den ikke spør om lov til å åpne porter i brannmuren.

Media Manager i Plex minner om Boxee sin, men er mer forseggjort. Blant annet vises filmene i sin virtuelle originale boks.

 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Men klargjøring av bilblioteket tok mange ganger så lang tid som Boxee brukte. Belønningen er at hvis du er interessert i å vite mer om filmene du har lastet ned/rippet så kan du dobbeltklikke på boksen og få opp en del info.

 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer


 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer

Våre egne videoopptak ble etter mye tygging delvis presentert med bilde fra videoen, men slett ikke alle.


Plex i bruk

Det viste seg at Plex hadde problemer med å få kontakt med den ene PC-en vår, den raske. Vi hadde flere runder med avinstallering, feilsøking og reinstallering, den var og ble rett og slett kranglete.

Noen ganger hjalp det å sette inn IP-adressen til serveren i oppsettet på iPad'en, men slett ikke alltid.

Men den trege filserveren med Atom-prosessor ble alltid funnet når Megia Manager-programmet kjørte.

Men når alt var på stell viste Plex seg som overlegen Boxee på flere måter. Riktignok tok det typisk et halvt minutt å dra i gang en HD-film i MKV-format, og mer lettbente MPEG-filmer tok rundt 10 sekunder.

Men kvaliteten var bedre, vi så aldri noen avbrudd og artefakter, og lyden var også med på våre egne AVCHD-opptak!

Men VOB-filene i våre DVD-prosjekter ville heller ikke Plex spille av.

Konklusjon

Ingen av de to løsningene er noe å rope hurra for slik de framstår i dag. Det er fremdeles for mye som mangler før de er i stand til å gjøre den krevende oppgaven det er å håndtere video i alle kurante formater og videreformidle dette til iPad i sanntid.

Boxee er kjappest og enklest, men Plex er mer forseggjort, har bedre kvalitet, bedre formatstøtte, men er mye tregere.

Det er fristende å teste ut hvordan disse fungerer med den nye Mac Mini som Media Manager. I følge vår kollega skal det fungere strålende på hans eldre utgave med Core2 Duo.

Men på kombinasjonen PC og iPad er det fremdeles en del å gjøre før vi kan glede oss over og anbefale disse løsningene. Da må de dessuten også kunne vise bilder og spille av musikk.

Testresultat

Plex for iPad

God kvalitet, støtte for flere formater

Treg, til tider svært treg.

Se alle våre tester

Testresultat

Boxee for iPad

Ganske rask, lett å bruke

Begrenset formatstøtte, varierende kvalitet

Se alle våre tester