Videosamfunnene overtar

BAKGRUNN: Sjansene er store for at du har vært innom nettstedet YouTube i det siste. Men hva er det egentlig som er i ferd med å skje med video på nettet?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det begynte med ren tekst, så kom grafikk og bilder, senere interaksjon, krydret med lyd og levende bilder. Utviklingen av innhold på Internett har med andre ord fulgt en helt naturlig stige, ettersom teknologiene og ikke minst økt båndbredde har brutt ned barrierene. Som resultat opplever stadig flere at de virkelig får utbytte av bredbåndslinjene sine. Innhold som krever bredbånd er i ferd med å ta av for alvor.

Spørsmål:

Ønsker du deg mer videoinnhold på DinSide? (Avsluttet)
Ja, mye mer!(52%) 105
Er ikke så opptatt av det.(19%) 38
Kanskje?(14%) 29
Nei takk!(14%) 29
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Sentralt i den nye generasjonen innhold står videosamfunnene. Dette er nettsteder der brukerne kan publisere sine egne videoer, men ofte dukker det også opp videoklipp som er ”lånt” for eksempel fra TV, filmer, reklame osv. Flere av de populære videosamfunnene opererer med andre ord i opphavsrettslig grenseland. Men folk elsker det.

Farvel til sendeskjemaet og videobutikkene?

Ved siden av videosamfunnene har også nyhetsnettstedene for alvor kastet seg på videobølgen. Noen ønsker til og med å ta opp kampen mot de tradisjonelle fjernsynskanalene. Her hjemme er VG-TV et godt eksempel. Du skal få se det du vil når det passer for deg – ikke når det passer best for TV-kanalen. Det klassiske sendeskjemaet har med ett fått et gufs av fortid ved seg.

Det samme kan på sikt skje med videobutikkene. Aktører, deriblant SF Anytime, lar deg streame de nyeste videofilmene i nær DVD-kvalitet over nettet, uten at du behøver å reise deg fra godstolen. Internasjonalt har vi Netflix, Amazons nye satsning, og ryktene går høyt om at Apple vil lansere iTunes Movie Store allerede i neste uke.

En klar vinner

Nettvideo ser dessuten ut til å ta en noe, for mange, uventet vending. Glem Windows Media, DivX, Quicktime og RealMedia, videoformater som for mange ender i et rødt kryss i nettleseren og i beste fall gir feilmelding om manglende kodek. Nei, den nye vinneren i formatkrigen heter Flash, og kommer fra et selskap som vet hva det vil si å eie standarder (PDF for eksempel). Kvalitetsmessig underlegen de andre, men videoene er raske å laste og fungerer til dessuten fint på alle plattformer og alle nettlesere. Flash installeres dessuten automatisk på et øyeblikk dersom nettleseren din mot formodning ikke har støtte for formatet allerede. Nok en gang viser det seg at enkelhet er nøkkelen til suksess, kvaliteten kommer i andre rekke.

Og det var nettopp enkelhet som var utgangspunktet da de tre PayPal-utbryterne Chad Hurley, Steve Chen og Jawed Karim lanserte nettstedet YouTube for litt over et år siden. I løpet av den korte tiden nettstedet har eksistert, har det rukket å bli verdens klart mest populære nettsamfunn for publisering og deling av videoklipp. Utvalget er enormt.

Det er nesten ingen grenser for hva man kan finne i YouTube-arkivene. En varslingsløsning skal imidlertid sørge for at ulovlig og støtende innhold fjernes raskt.
Det er nesten ingen grenser for hva man kan finne i YouTube-arkivene. En varslingsløsning skal imidlertid sørge for at ulovlig og støtende innhold fjernes raskt. Vis mer


Genial spredning

Etter at du har kikket på en video kan du gi tilbakemelding i form av skriftlige kommentarer og ”rate” videoen ved å gi stjerner. Likte du den spesielt godt, kan du trykke på Share-knappen i videoruten, og sende lenke til venner og kjente, du trenger ikke engang opplyse om hvem du er. Til høyre for videovinduet sitter en liten html-kode som kan kopieres og limes inn for eksempel i din egen blogg. Denne gir direkte tilgang til det aktuelle videoklippet, uten at du behøver å kunne HTML-koding overhodet; nok en genistrek fra YouTube-gründerne. Video-lenkene spres dermed raskt på verdensveven, men ikke selve videoene. All trafikk går til YouTube, som i skrivende stund kan slå i bordet med svimlende 100 millioner videovisninger – hver eneste dag.

Her finner du det meste. Endeløse monologer foran webkameraet om alt og ingenting, humoristiske videoopptak, egenproduserte novellefilmer, parodier og musikkvideoer. De fleste havner i ingenmannsland, mens noen blir så populære at personene i videoene raskt blir kjendiser i denne sfæren, som for eksempel denne 79-åringen, hvis første video er vist mer enn 1,8 millioner ganger den siste måneden.

Grenseland

Men her finnes mer, inkludert hele TV-programmer og musikkvideoer, og mye av det er norsk. YouTube blir derfor ofte sammenlignet med Napster, fildelingsverktøyet som gjorde at ”alle” ble musikkpirater over natten. Men i motsetning til de mest brukte piratnettverkene, lover YouTube å fjerne innhold når de som sitter på rettighetene krever det. All europeisk rettspraksis tilsier uansett at det er den som gjør slikt materiale tilgjengelig, som løper en risiko i forhold til rettslige reaksjoner.

Godviljen i forhold til innholdsleverandørene stopper imidlertid ikke der. For øyeblikket ligger YouTube blant annet i forhandlinger med platebransjen om å gjøre ufattelige mengder musikkvideoer tilgjengelig, og de lover at dersom det går i orden skal det ikke koste deg og meg ett eneste øre å se dem. Penger skal YouTube tjene på andre måter, først og fremst gjennom reklame, naturligvis. De første reklamekanalene er allerede på plass, og flere er ventet i tiden som kommer. Estimert er YouTube verdsatt til et sted mellom >1 og 2 milliarder amerikanske dollar!.

Her er noen av våre YouTube-favoritter:

Vektløs hund
Skjult kamera på japansk
Myk versjon av Hey Ya med Outkast

Les også:
Slik blir du YouTube-stjerne

Her er lenker til noen lignende tjenester:
Google Video
iFilm
Metacafe
MySpace
Bubblare.no

[Ugjyldig objekt (debatt)]