Videoredigering på bærbar

Trenger du å redigere video ute i felten, for å sende visuelle rapporter til samarbeidspartnere? Da kan et DV-kamera, en bærbar PC og pakken fra Dazzle være en god løsning.

Undertegnede har vært med i kontrollrommet i NRK under redigering av video på profesjonelle videomaskiner med 2-toms bånd for 25 år siden. Det var en fascinerende opplevelse.

Det er ikke mindre fascinerende at det er mulig å gjøre det samme i dag, på utstyr som du kan bære med deg i en liten koffert eller ryggsekk.

Bruksområdene er mange, fra befaringer, reportasjer fra messer og utstillinger til ren underholdning eller annet kreativt arbeide.

Hva trenger du?

Utgangspunktet er et DV-kamera. Her er mulighetene mange, og prisspekteret tilsvarende stort. Selv bruker vi et Canon XM1, som er rikt på finesser og har glimrende kvalitet. Det støtter også overføring av video tilbake fra PCen, noe som de minste og rimeligste kameraene ikke er i stand til.

Hvis bruksområdet er video som skal vises på Web, eller på annen måte direkte fra PC, klarer du deg uten denne muligheten.

For arbeide i felten trenger du en relativt kraftig bærbar PC. Vi brukte en Dell Latitude med Pentium III-prosessor på 500 MHz. Her gjelder regelen at jo kraftigere PC og større harddisk, jo lettere og raskere går prosessen.

Video er kort og greit blant de mest krevende oppgavene for en PC.

Videoredigering på bærbar

Brobyggeren mellom disse to er produktet vi har testet – DV-Editor fra Dazzle. Pakken består av et Cardbus/PCMCIA-kort med FireWire/iLink/1394 (kjært barn...) og 180 cm kabel til kameraet, og programpakken Video Studio 4.0 fra Ulead Systems.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Installasjon

Det gikk helt smertefritt å installere både kortet og programvaren under Windows Me. Vi opplevde dette som Plug & Play på sitt mest eksemplariske, noe som alltid er hyggelig.

I bruk

Videoredigering på bærbar

Redigeringsprogrammet fant kameraet vårt og var klar til nedlasting. Overføringen gikk greit, og vi rasket sammen en del scener fra forskjellige opptak.

Neste trinn var å sette sammen de forskjellige klippene i ønsket rekkefølge, og velge eventuelle overgangseffekter mellom disse. Her er det svært mange å velge mellom, problemet er å ikke overdrive - det ser fort latterlig og amatørmessig ut.

Du velger overgangseffekt ved dra-og-slipp mellom klippene, og kan etterpå justere mange forskjellige typer parametre for de forskjellige effektene. Dette er ikke nødvendig, siden grunninnstillingene er helt kurante, og som samtidig gir deg mange muligheter.

Teksting og titler er også enkelt. Du kan velge ferdige maler, eller velge skrifttyper, farger og andre parametre helt fritt.

Vil du legge på egne lydopptak, er det også støtte for dette direkte i redigeringsprogrammet.

Musikk kan du hente direkte fra CD, eller fra egne lydklipp. Filer i MP3-format støttes også.

Når du har satt sammen alle elementene kommer den store finalen – å sette PCen i gang med å lage den ferdige videoen. Dette kalles ”rendring” på fagsprålet. Her formatteres hvert eneste bilde sammen med lydstrømmen, og formatteres i tråd med formatet og kvalitetsnivået du har valgt.

Det kan ta tid. Hvor lang tid er avhengig av prosjektets omfang, og ønsket kvalitet på sluttresultatet. Dessuten er det selve prosessoren som virkelig får kjørt seg her.

For de virkelig store og krevende prosjektene er det like greit å sette i gang prosessen om kvelden, så vil det være klart om morgenen, eller når du kommer tilbake fra jobb.

Mindre prosjekter, for web eller multimedia, tar derimot overkommelig med tid. Men det er uansett veldig greit å ha en egen maskin til denne oppgaven.

Som eksempel kan nevnes at vår bærbare på 500 MHz brukte over tre ganger så lang tid som spilletiden på å rendre i topp kvalitet for visning på fullskjerm TV med 25 bilder i sekundet.

Velger du et format for små ruter på en dataskjerm med lavere bildefrekvens (framerate) går det langt raskere, en god del kortere enn programlengden på en rask PC.

Formater og standarder

Det finnes mengder av standarder og formater for video på PC. Derfor er det viktig å velge riktig format for bruksområdet.

I tillegg til AVI, ASF og QuickTime, lar programmet deg også lage filer i formatet MPEG-1 for brenning til VideoCD. Dette krever at du har et brennerprogram som støtter dette formatet, men dette har etter hvert blitt vanlig.

Du kan også rendre til MPEG-2, og derfra vil det bli mulig å lage egne DVD-plater etter hvert. Alternativt kan du konvertere videre til MPEG-4 / DivX ;-) – det skjer mye spennende på denne fronten, og det er utrolig hvor mye video du får plass til på en vanlig CD i svært god kvalitet.

Rimelig løsning

Vi fant løsningen både praktisk og funksjonell, og den er heller ikke dyr. Den komplette redigerings- og overføringspakken med kort, kabel og programvare koster 1.555 kroner inkludert mva (1.295,- eks mva).

Norsk distributør er Advance as